След мисията Neverest: Стефан Иванов тръгва на първата гребна експедиция от Антарктида през Южния Океан Снимка: © Стефан Иванов, Neverest

Стефан Иванов, който заедно със сина си Максим прекоси Атлантическия океан с лодката Neverest през 2020 г. с , скоро ще се отправи на нова мисия.

Това ще е първата гребна експедиция от Антарктида през Южния океан, а при успех, експедицията, наречена „Мисията на Шакълтън“ ще постигне 6 рекорда на Гинес, съобщава екипът на Neverest.

Пътуването им ще започне на 12 януари 2023 г. и ще може да се проследи както през стрнаицата на Neverest, така и през специален тракер на мисията.

Иванов ще е единственият български участник в групата от опитни гребци и мореплаватели. Този път синът му Максим няма да го придружава в мисията.

Идеята на участниците в "Мисията на Шакълтън" е да преминат по маршрута на големия ирландски изследовател на Антарктида сър Ърнест Шакълтън от пътуването му с ветроходната спасителна лодка "Джеймс Кеърд" от април 1916 г.

  • Преходът на шестчленния екипаж в разстояние на 1300 км (800 морски мили) във водите на Южния океан до остров Южна Джорджия се смята за най-великото пътешествие с малка лодка в историята.
  • "Джеймс Кеърд" е една от трите спасителни лодки, с които участници в антарктическата експедиция на Шакълтън от 1914-1917 г. търсят спасители и провизии за останалите моряци от екипа си след загубата на основния кораб "Endurance", смазан от ледовете.
  • След множество тежки препятствия Шакълтън и гребците успяват да изпълнят целта си и да се върнат, за да спасят всички останали членове от "Endurance", чакащи помощ от месеци.

Мисията, в която Стефан Иванов ще участва, ще се ръководи от исландеца Фиан Пол. Той е изследователят с най-много Гинес рекорди в света, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина (33), включително най-много „Първи в света“ титли сред изследователите (14), казват от Neverest.

Останалите гребци са: Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ, както и Стефан Иванов.

"Основни спонсори на експедицията са британската компания ACTIPH Water – европейски лидер в алкално йонизираната вода, и българската IT компания SiteGround Life, която е сред световните лидери в хостинг индустрията. Изключително сме им благодарни", съобщава още Иванов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Още атаки над политици в Германия: ще има ли по-строги наказания за нападателите?

Последният случай е с Франциска Гифи от СДП, тя не е пострадала сериозно

12:13 - 08.05.2024
Живот

"Евровизия" започна с пропалестински протест въпреки забраната

Шведът Ерик Сааде се появи с палестински символ на първия полуфинал на конкурса

10:45 - 08.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин спря дори "Евровизия". Как Пекин и Белград поддържат "желязна дружба"

Визитата на китайския президент прекъсва дори програмата на обществената телевизия

10:14 - 08.05.2024