Случаят на Бенжамен Бриер: 570 дни в ирански затвор заради снимка на пустинята

Французинът Бенжамен Бриер е на 35 години, когато посещава Иран като част от маршрута си по дълга туристическа обиколка с каравана. Ваканцията му обаче се превръща в кошмар, след като е арестуван от властите на Ислямската република.

Причината: Бриер е правил снимки в "забранени зони" в иранската пустиня с помощта на любителски дрон и е публикувал въпроси за задължителните забрадки за жените в свой профил в социалните мрежи. Заради тези нарушения на местното право мъжът е обвинен в шпионаж и "пропаганда срещу политическата система" през март 2020.

Вкаран е в затворв Машхад, където вече стои в продължение на повече от 570 дни. Адвокатът му твърди, че французинът е ползвал най-обикновен апарат, използван масово в Иран за снимане на пейзажи или сватбени церемонии.

Снимките са правени в природен парк в Иран, но прокуратурата е непоколебима. Единствените отстъпки, които властите правят, е да отменят първоначалните обвинения срещу Бенжамен Бриер в корупция (за което следва смъртно наказание) и употреба на алкохол.

Френското външно министерство определя като "неразбираеми" обвиненията в шпионаж и че няма нито едно доказателство, което може да подкрепи подобни твърдения срещу Бриер.

Нищо от това обаче не помага за освобождаването на французина - докато самият той не реши да започне гладна стачка в затвора след година и половина лишаване от свобода без присъда.

Бенжамен Бриер е спрял да се храни в знак на протест срещу отказа на надзирателите да му разрешат да разговаря с близките си по телефона на Коледа - във втората поредна година, в която посреща празника сам и зад решетките.

Неговата сестра Бландин Бриер твърди, че Бенжамен подлаган на системно грубо отношение в иранския затвор, но отказаното телефонно обаждане е сложило край на търпението му.

"В този момент вече не виждаме никакъв изход. Нямаме надежда за промяна, за свобода", казва тя пред Associated Press. "Физически засега той се справя добре, но психически вече наистина започва да потъва. Ситуацията е критична. Това наистина е отчаян зов за помощ".

Адвокатът на семейството Филип Валант обяснява, че Бриер никога не е бил изправян на разпит пред съдия и от година и половина няма насрочена дата за съдебния процес.

Френското посолство в Иран се е свързало с арестувания мъж, но няма данни за това дали условията му ще бъдат облекчени и дали той ще прекрати гладната си стачка.

Практиката със задържане на чуждестранни граждани в Иран под предлог, че са извършвали шпионска дейност, е чест похват, който служи на властите при преговори със западни държави с цел размяна на затворници.

През март 2020 г. по времето на задържането на Бриер Иран връща на Франция изследователя Ролан Маршал в замяна на пускането на иранския инженер Джалал Рухоланеджад.

Маршал е арестуван през юни 2019 г. заедно със своя сътрудничка от френско-ирански произход. Жената получава 5-годишна присъда заради "заговор" срещу националната сигурност на Иран, но е освободена условно през октомври 2020 г., като е задължена да стои в дома на сестра си в Техеран и да носи електронна гривна за проследяване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024