Кремъл направи показна саморазправа с един от водещите си икономисти - 62-годишния Владимир Мау, ректор на Руската академия на национално стопанство и държавно управление (РАНХиГС).

В един и същи ден Мау беше преназначен за член на борда на директорите на монополния гигант "Газпром" - и часове по-късно беше арестуван по обвинения за измама.

Делото срещу него е изненадващо, доколкото Владимир Мау поддържа добри лични отношения с Путин, оглавява един от най-големите руски университети, подготвя кадрите за бюрократичната машина на Кремъл и от 11 години е част от ръководството на "Газпром".

Икономистът е част от технократското и либерално крило в страната. Той е бивш член на "екипа на реформаторите" на Егор Гайдар, работил е по изграждането на икономическата стратегия на Русия през 90-те, запазва тази своя роля и по време на президентския мандат на Дмитрий Медведев, а от 2 години Мау е и ръководител на обществения съвет към националната данъчна служба.

Наблюдателите на вътрешната политика в Русия оценяват поставянето му под домашен арест като "пореден негативен сигнал към либералите в сферата на образованието, който показва заплахата от страната на силоваците".

Мау е описван като "патологично почтен човек", който е "органично неспособен на лъжи и подлости", според руския медик Анна Федермесер, която го познава от години. Професорът от Университета в Чикаго Константин Сонин го нарича "несъмнено най-квалифицирания учен-икономист от хората, които съветваха Путин в последните 12-15 години, докато руската икономика растеше".

Леонид Невзлин - бивш директор в "ЮКОС" от времето на Ходорковски - дава по-хладнокръвен поглед върху случилото се: "Благодарение на репутацията си като човек на Егор Гайдар Мау доста успешно привличаше специалисти, които укрепваха "чекистката" линия. Някои съзнателно, други "в изпълнение на професионалните задължения". Животът обаче показа, че знанията без съвест служат на злото. И го умножават".

"Човекът помогна за изграждането на системата, която позволява да се залови всеки човек, занимаващ се със стопанска дейност. Днес тази система изяде един от съавторите си", коментира той.

Владимир Мау не е дисидент, но "се опитва да промени системата отвътре", по описанието на Financial Times - такава е целта му като ръководител на РАНХиГС, наричан ковачница на кадри за руската власт. Университетът организира и годишен форум, на който технократите в Русия се събират да критикуват икономическата стагнация в страната.

Арестът на Мау означава, че дори конструктивната и непублична критика срещу режима вече е недопустима, коментира пред FT руският политически анализатор Кирил Рогов. Личните отношения на икономиста с Путин не означават нищо. Мау е заплашен от осъдителна присъда, която би довела до максимално наказание до 10 години лишаване от свобода.

В първите години на режима на Путин "системните либерали", както описват Владимир Мау, се радват на сходно високи позиции като представителите на службите за сигурност. Те помагат на Путин да балансират тенденциите на бившите му колеги от КГБ, докато управляват големи държавни корпорации и държат определени министерства.

Както Мау, така и Ярослав Кузминов от Висшата школа по икономика, съветват Кремъл по всяка икономическа политика през последните десетилетия. През 2011 г. им е възложено да напишат 10-годишна стратегия за развитието на Русия, а те предлагат намаляване на разходите за отбрана и вътрешна сигурност и пренасочване на парите към сектори като образование и здравеопазване, в които има хроничен дефицит на пари.

Вместо това Путин анексира Крим през 2014 г., задейства войната в Донбас, а през 2022 г. даде ход на пълномащабната инвазия в Украйна.

В началото на войната името на Мау попада в подписка с ръководителите на 260 висши училища в Русия, които декларират подкрепа за Путин и неговата "специална операция". Местните журналисти все пак обръщат внимание, че подписът му не се появява веднага в списъка - първоначално РАНХиГС е "представена" само от неговия заместник.

Натискът от страна на Кремъл върху академията продължава отдавна - през последните години Мау е принуждаван да гони студенти и част от преподавателския екип заради участието им в протестите на Алексей Навални. Въпреки всичко университетът е смятан за едно от последните места за свободната мисъл в Русия на фона на другите институции.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката