Случаят Владимир Мау: Икономистът, когото Кремъл наказа часове след като го преназначи в борда на "Газпром"

Кремъл направи показна саморазправа с един от водещите си икономисти - 62-годишния Владимир Мау, ректор на Руската академия на национално стопанство и държавно управление (РАНХиГС).

В един и същи ден Мау беше преназначен за член на борда на директорите на монополния гигант "Газпром" - и часове по-късно беше арестуван по обвинения за измама.

Делото срещу него е изненадващо, доколкото Владимир Мау поддържа добри лични отношения с Путин, оглавява един от най-големите руски университети, подготвя кадрите за бюрократичната машина на Кремъл и от 11 години е част от ръководството на "Газпром".

Икономистът е част от технократското и либерално крило в страната. Той е бивш член на "екипа на реформаторите" на Егор Гайдар, работил е по изграждането на икономическата стратегия на Русия през 90-те, запазва тази своя роля и по време на президентския мандат на Дмитрий Медведев, а от 2 години Мау е и ръководител на обществения съвет към националната данъчна служба.

Наблюдателите на вътрешната политика в Русия оценяват поставянето му под домашен арест като "пореден негативен сигнал към либералите в сферата на образованието, който показва заплахата от страната на силоваците".

Мау е описван като "патологично почтен човек", който е "органично неспособен на лъжи и подлости", според руския медик Анна Федермесер, която го познава от години. Професорът от Университета в Чикаго Константин Сонин го нарича "несъмнено най-квалифицирания учен-икономист от хората, които съветваха Путин в последните 12-15 години, докато руската икономика растеше".

Леонид Невзлин - бивш директор в "ЮКОС" от времето на Ходорковски - дава по-хладнокръвен поглед върху случилото се: "Благодарение на репутацията си като човек на Егор Гайдар Мау доста успешно привличаше специалисти, които укрепваха "чекистката" линия. Някои съзнателно, други "в изпълнение на професионалните задължения". Животът обаче показа, че знанията без съвест служат на злото. И го умножават".

"Човекът помогна за изграждането на системата, която позволява да се залови всеки човек, занимаващ се със стопанска дейност. Днес тази система изяде един от съавторите си", коментира той.

Владимир Мау не е дисидент, но "се опитва да промени системата отвътре", по описанието на Financial Times - такава е целта му като ръководител на РАНХиГС, наричан ковачница на кадри за руската власт. Университетът организира и годишен форум, на който технократите в Русия се събират да критикуват икономическата стагнация в страната.

Арестът на Мау означава, че дори конструктивната и непублична критика срещу режима вече е недопустима, коментира пред FT руският политически анализатор Кирил Рогов. Личните отношения на икономиста с Путин не означават нищо. Мау е заплашен от осъдителна присъда, която би довела до максимално наказание до 10 години лишаване от свобода.

В първите години на режима на Путин "системните либерали", както описват Владимир Мау, се радват на сходно високи позиции като представителите на службите за сигурност. Те помагат на Путин да балансират тенденциите на бившите му колеги от КГБ, докато управляват големи държавни корпорации и държат определени министерства.

Както Мау, така и Ярослав Кузминов от Висшата школа по икономика, съветват Кремъл по всяка икономическа политика през последните десетилетия. През 2011 г. им е възложено да напишат 10-годишна стратегия за развитието на Русия, а те предлагат намаляване на разходите за отбрана и вътрешна сигурност и пренасочване на парите към сектори като образование и здравеопазване, в които има хроничен дефицит на пари.

Вместо това Путин анексира Крим през 2014 г., задейства войната в Донбас, а през 2022 г. даде ход на пълномащабната инвазия в Украйна.

В началото на войната името на Мау попада в подписка с ръководителите на 260 висши училища в Русия, които декларират подкрепа за Путин и неговата "специална операция". Местните журналисти все пак обръщат внимание, че подписът му не се появява веднага в списъка - първоначално РАНХиГС е "представена" само от неговия заместник.

Натискът от страна на Кремъл върху академията продължава отдавна - през последните години Мау е принуждаван да гони студенти и част от преподавателския екип заради участието им в протестите на Алексей Навални. Въпреки всичко университетът е смятан за едно от последните места за свободната мисъл в Русия на фона на другите институции.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024