Съпругата на Даниел Лорер няма да влиза в борда на ЕИБ Снимка: © Getty Images

Съпругата на Даниел Лорер – Виолета, няма да бъде номинирана за член на борда на Европейската инвестиционна банка, въпреки че идея за това все пак е имало.

Излъчването на кандидатура за български представител в ЕИБ по процедура минава през решение на Министерския съвет. Такова обаче не е взимано, нито има постъпило предложение за разглеждането му. Няма и предвидена точка в дневния ред.

В момента постът формално се заема от бившия служебен министър Росица Велкова, която вече не е част от изпълнителната власт (б.р. - в борда на ЕИБ членуват представители на най-високо ниво от финансовите министерства на страните от ЕС). По информация на Булевард България сега тази роля е поета от директор на Дирекция във ведомството.

Все пак финансовият министър Асен Василев изглежда е имал идея да назначи Виолета Лорер на поста и е опитал да задейства лостовете за това. Намеренията му бяха оповестени от източници на в-к „24 часа“. Но до фактически действия така и не се е стигнало.

Парирането в зародиш явно е и причината за създаването на известено напрежение в новия кабинет. Според информацията премиерът Николай Денков и съпредседателят на ПП Кирил Петков обаче не са предупредени за това решение.

По данни на вестника - "Василев е бил помолен настоятелно да се откаже" от избора на съпругата на Даниел Лорер.

Виолета Лорер е финансист с международен опит и през последните година заема високи позиции в държавата. Последно бе началник на кабинета на Асен Василев в кабинета "Петков", а преди това е била служебен зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г., а през 2021 г. е зам.-министър на финансите в първото служебно правителство на Стефан Янев.

През това време е и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024