Снайперистките на Украйна, които знаят, че "винаги трябва да си готова да се взривиш с граната" Снимка: © Getty Images

Тя нарича себе си Султан. На 24 години е, с руси коси и уголемени устни. Вади от сака си пушка - американски снайпер "Барет".

"Любовта на живота ми" - така нарича оръжието си, докато го поставя в стрелкова позиция. Получава инструкция: "Три мишени, 186 метра разстояние. Стреляйте, за да убиете". Султан ляга и отмята конската си опашка, за да не ѝ пречи. Изпълнява. Изстрелите попадат на не повече от сантиметър от целта. Младата жена не е изненадана от резултата. "Трябва да убиваш, без да ти пука. А на мен не ми пука", завявява пред екип на сп. The Economist, който е на място в Украйна. Журналистите разказват за желязната нежна сила в отбраната на нападната от Русия страна.

Те са снайперистките на Украйна.

Броят на войниците в украинската армия - редовна, мобилизирана и доброволци - е строго пазена тайна по време на война. Но дамите с оръжие са все повече.

Според заместник-министърa на отбраната на страната Анна Маляр в армията служат "най-малко 30 000" жени - или по 1 на всеки 5 военнослужещите преди мобилизацията заради руската инвазия. Поне 5000 от тях са на първа линия, а десетки носят снайпер. Като Султан - която е избрала прякора си, защото в нормалния живот харесва турските сапунени сериали.

В момента тя е на обучение. Сестрите ѝ по оръжие Феникс и Оксана - също. Те са избрани от специалните сили, за да бъдат обучени наравно с мъжете на фронта. Сега е обучението за оцеляване в гората.

Тренировките на снайперистите са разработени от мълчалив командир, който не споделя нито една подробност за себе си. Занятията включват освен стрелба, и уроци по тактика, балистика и движение. При обичайни обстоятелства обучението продължава година и половина, но в Украйна - заради руската инвазия на територията на страната - циклите на живота и смъртта текат по-бързо, разказва The Economist. Затова и тренировките са от няколко седмици, в които бойците трябва да овладеят тънкостите на военните умения за фронта.

Инструкторът признава, че първоначално е бил скептично настроен към идеята за обучение на жени снайперисти. Но вече е на мнение, че дамите са по-подходящи за тази професия от мъжете.

"Жените са леки и пъргави - казва той - и могат да се оттеглят, без да издават звук". Другите им предимства са, че са по-търпеливи и по-малко склонни да поемат неоправдан риск. Най-изтощителната част от селекцията на кадрите за фронта - по думите на инструктора - е военният тест за оцеляване. На последния такъв от 90 участници в края на теста остават само петима. Двама от тях са мъже.

Другите трима са "Султан", "Феникс" и "Оксана"

За разлика от мъжете в наборна възраст, на украинските жени не е забранено да напускат страната. Нито имат задължение да се бият за страната си. Това означава, че жените, които участват в защитата на Украйна във войната на Русия, се сражават за страната си доброволно. И стават все повече.

Трите снайперистки признават пред списанието, че са се сблъсквали със съпротива, особено от мъже, по пътя си на воини.

"Никога не сме се стремили към лесен живот", казва Феникс. Тя не си прави илюзии относно опасностите. Снайперистите заемат особено място във военната психология и ако някога бъдат заловени от врага, получават "специално внимание". В случая да си жена едва ли е предимство:

"Ако заловят жена снайперист, тя ще бъде изнасилена, унижена, измъчвана и след това екзекутирана", казва Оксана. Затова има един вид противодействие: "Снайперистката винаги трябва да е готова да се взриви с граната."

От разговора на Оксана с екипа на The Economist се разбира, че семейството ѝ вероятно не знае, че тя е в териториалните сили за отбрана. Феникс и Султан оставят у дома малки деца, преди да се включат в армията.

Султан казва, че осемгодишната ѝ дъщеря вече е обмисляла факта, че може да умре. "Тя ми каза, че ако това се случи, ще бъде тъжна, но винаги ще има място в сърцето си за мен". Всъщност мотивът на Султан да отиде на фронта и да се бие е именно детето ѝ:

"Правя всичко възможно, за да се уверя, че нейното поколение няма да има работа с Путин и неговия луд свят."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024