София като Бевърли Хилс: "Най-скъпата къща в България" се продава за 10 млн. евро Снимка: © Bulgaria Sotheby's International Realty

Тази къща изглежда сякаш е от Бевърли Хилс, но всъщност се намира в София - така американският сайт за луксозни имоти Mansion Global описва най-новата си обява, за която твърди, че представлява "най-скъпата къща в България".

Имотът се продава за 10,5 млн. евро (11,4 млн. долара), което го прави най-скъпото жилище за закупуване в цялата страна, твърди сайтът за обяви. Осемцифрената сума обаче е обяснена с тенденциите на българския пазар на недвижими имоти, който макар да "не е толкова динамичен, изпреварва европейски си съседи".

Сайтът цитира данни на консултантската фирма Knight Frank, които показват ръст от 14,6% в цените на жилища в България през третото тримесечие на 2022 г. Това я поставя на 13-о място в списък от 56 страни, като страната изпреварва пазарите на САЩ, Великобритания, Япония и Канада по отношение на поскъпване на имотите.

"Най-скъпата къща" за продажба в България е разположена на три етажа, а застроената площ е 2000 кв. м (21 хил. фута). Тя е описана като "олицетворението на лукса", което според рекламамиращите я е в контраст с историческата архитектура на София, където се намира имотът.

Не е ясно в кой от столичните квартали е имението, но в обявата районът е описан като "един от най-престижните квартали", а на снимките се виждат и планината Витоша.

Къщата разполага с три спални в модерен стил, бял интериор, тавани с двойна височина, мраморни подове и осветителни скулптури, които висят през стълбището и над жилищното пространство. Кухнята е изцяло в бяло - с бели плотове и шкафове. В жилището има още тераси, фитнес зала, гараж и високи прозорци, които разкриват гледка към Витоша.

Дворното пространство е в размер от около 14 хил. кв. м. - там има голям басейн, заобиколен от зеленина.

Жилището се предлага на пазара от световния лидер Sotheby's International Realty, който оперира и в България. Не е ясно обаче кой е собственикът му, нито за каква сума е бил придобит имотът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024