"Робувате на някакъв фетиш": СОС поиска от държавата да премести Паметника на съветската армия

След 30 години забавяне и безкрайни политически увъртания - Столичният общински съвет най-после поиска премахването на Паметника на съветската армия от центъра на града.

С 41 гласа "за", 13 "против" и 1 въздържал се предложението на ДБ, с редакционни промени от ГЕРБ, беше прието кметът на София Йорданка Фандъкова да задейства процедура пред областния управител за преместването на скулптурите.

До развръзката се стигна, след като Светлозар Раянов беше задържан за това, че разби с чук плочата, на която съветската армия е наречена "освободителка", а българският народ - "признателен". Това доведе до внезапна промяна в досегашната позиция на Бойко Борисов, който подкрепи Раянов и призова за сваляне на плочата и преместване на социалистическия монумент.

Още преди дебатът в СОС да започне обаче, Гълъб Донев даде сигнал, че няма да предприеме никакви действия по казуса, докато това зависи от него: "В този момент, в разгара на предизборната кампания, политиците не трябва да противопоставят хората едни на други, а трябва да търсят съвместни решения, така че по най-добрия историята да бъде предмет, който изучаваме, който помни нашето минало, нашите събития, нашите герои от миналото, от които да се учим. Така че нека политиците да оставят тази тема за след изборите, в спокойна обстановка да се вземе най-правилното и най-точното решение“.

Задействането на ГЕРБ в СОС се случи на базата на отлежаващ цели 3 години проект на "Демократична България" за преместване на Паметника. Мотивът на ГЕРБ за досегашното забавяне беше, че предложеното решение било незаконосъобразно.

Методи Лалов, който е един от оригиналните съвносители, обаче атакува остро най-голямата партия в СОС и лидера ѝ Бойко Борисов.

"Този монумент, символ на окупационна армия, човеконенавистен режим няма място в центъра на София. Затова още през 2020 г. предложихме той да бъде преместен. Проблемът е защо не се случи оттогава досега и преди това - той се корени в ГЕРБ и началника от Банкя, който дава разпореждания кога да се гласува едно решение или не. Оставихте тази тема, за да може Борисов да вземе решението - да свърши работата, която трябваше да свършим ние", каза Лалов, който изрази песимизъм дали ПСА ще бъде премахнат до края на 2023 г.

От ГЕРБ последва канонада от реплики, в които съветниците опитваха да защитят бездействието по доклада през последните три години.

"Предложихме нов проект поради новата ситуация от февруари миналата година (т.е. войната в Украйна), можеше да се случи и по-назад в годините, но сега имаме и формален повод - България е обявена за неприятелска държава от Русия", каза Димитър Вучев.

Борислав Бориславов (СДС, част от ГЕРБ) нападна лично Лалов, когото обвини, че "израснал под шмайзера" като внук на бивш кмет на Самоков от БКП.

"Още през 1993 г. е взето решение да бъде махнат, виновна е централната власт. И нашето правителство не взе решение за този паметник, хубаво се тръгна с Мавзолея, но се спря дотам. По време на вашето правителство вашият областен управител обжалва решенията за знамената на Украйна пред Столична община", каза той, без да допълни, че Иван Кючуков всъщност беше предложен от "Има такъв народ", а не от ДБ.

"Срамът е за вас, че чакахте сигнал от Банкя и вашият началник се зачуди как да си спасява имуществото. Това е въпрос на политическа конюнктура, от която се възползвате", беше отговорът на Методи Лалов.

Милка Христова от БСП изнесе защитна реч за паметника, като обвини СОС в това, че взема "пожелателни" решения без правна стойност.

"ПСА представлява държавна собственост. Няма кой да спори, че нямаме правомощия да се разпореждаме с този паметник. Дори г-жа Фандъкова да прати писмо до областния управител, но той бездейства - жалби не може да има", каза тя.

Протестът на БСП и русофилски сили за Паметника на съветската армия в снимки

На финала Христова дори заплаши да извади "голяма лозарска ножица", с която да нареже евентуалната бъдеща информационна табела, която СОС иска да постави до ПСА в периода преди преместването му, и заяви, че няма да носи наказателна отговорност.

На напомнянето от страна на БСП, че самият Бойко Борисов е награждаван с орден от руския посланик през 2007 г. за това, че е обещал да пази паметника, съветникът от ГЕРБ Антон Койчев заключи, че "големите политически лидери имат право и задължение да еволюират в своите разбирания".

"Робувате на някакъв фетиш", каза Койчев към Христова.

"С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята", цитира съветникът Михаил Петров от ВМРО стих от Радой Ралин. "Не искам децата ми да гледат това срамно петно, окупаторът трябва да се убива, а не да му се вдигат паметници. За човечеството еднакво вредни и фашизмът, и комунизмът. В София и в България нямат място паметници на окупаторите - по тази логика трябва да издигнем и един паметник на Баязид, който ни е освободил от българското болярство", каза той. Петров се обяви и за махане на паметника на пилотите от американската армия, които са загинали при бомбардировките над София в края на Втората световна война.

От ВМРО решиха да поискат на мястото на ПСА да се вдигне мемориал на създателите на българската държава, защото нямало паметници на Кубрат, Аспарух или Крум.

Общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев беше критикуван за това, че не е присъствал на второто гласуване в Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, на което се обсъждаше същото решение. По-късно Бонев обяви, че е бил извън София, но ще гласува "за" махането на паметника при окончателния вот в СОС в четвъртък.

В изказването си той обяви, че "в променената международна обстановка има само едно цивилизационно решение - ПСА да се премести в Музея на социалистическото изкуство".

Той обаче обвини противниците и защитниците на паметника в предполагаемо лицемерие, като обяви, че темата винаги се повдига в предизборна обстановка, а ГЕРБ формално са имали възможност да го махнат още през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия.

Бонев се позова и на свои впечатления от разговори с "по-млади хора", които се колебаели по въпроса за мястото на ПСА, защото не се знаело какво ще се появи на негово място: "защо да го пипаме, след като не сме докзали като общество, че можем да построим нещо по-смислено" - въпрос, който е вторичен на основната тема дали в центъра на София има място за мемориал на окупационна войска.

Накрая той реши да предложи леко смекчаване на текста, така че СОС да не изисква, а само да предложи на държавната администрация поставянето на скулптурите в Музея на социалистическото изкуство, и след премахването му да се проведе международен конкурс за Княжеската градина.

Оттук нататък топката е в полето на кмета на София Йорданка Фандъкова, която ще бъде задължена от съвета да поиска преместването на ПСА от областния управител на София - тъй като обектът се води държавна собствност.

"Има един категорично неверен от историческа гледна точка надпис, който като опасен, ще бъде премахнат", каза тя по повод каменната плоча, която беше счупена от Светлозар Раянов в знак на протест.

Областен управител на София е Митко Михайлов, назначен от служебния кабинет на Румен Радев - бивш служител на Министерството на финансите и Министерството на младежта и спорта. През 2015 г. е заемал поста зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024