SpaceX Crew-5 полита. С руски астронавт на борда на US ракета за първи път от 2002 г. Снимка: © Getty Images

Тя е на 38 години. Инженер. Родена е в Новосибирск, днешна Русия, а тогава СССР. През 2021 г. вдъхнови концерна "Мател" и той ѝ посвети кукла "Барби" - тематично облечена в скафандър. Днес е единствената жена - действащ астронавт - в руската комическа компания "Роскосмос". И първият руски гражданин от точно 20 години насам, който ще се качи на американски космически кораб.

Името й е Анна Кикина и е част екипажа на мисията SpaceX Drew-5, който вече пристигна в космическия център "Кенеди" във Флорида, САЩ.

Рускинята ще се качи на борда на ракетата SpaceX Falcon9, създадена от компанията на милиардера Елон Мъск, заедно с колегите си американци Никол Аунапу Ман - командир на мисията, и Коичи Вакаткъм, както и с Джош Касада от Япония.

А стартът на историческото събитие е днес, 5 октомври. Американската космическа компания NASA излъчва подготовката и изстрелването на ракетата в реално време. Очаква се Crew-5 да се скачи с Международната космическа станция на 6 октомври след около 29 чака полет, а астронавтите, които са там, да посрещнат колегите си на специална церемония. Мисията е дългосрочна.

Кикина е единствената рускиня, на която се позволява да лети на борда на американски космически кораб на фона на глобалното напрежение заради войната, която Русия започна в Украйна в началото на годината. Въпреки че последният полет с руснак в съвместна мисия с NASA е през далечната 2002 г.

Анна всъщност е на мястото на астронавт от NASA в мисията - той на свой ред зае нейното място на борда на руския полет "Союз" до Международната космическа станция, който излетя през септември. Размяната е част от ново споразумение за съвместно пътуване, подписано от NASA и "Роскосмос" през юли.

Кикина е едва петата жена от Русия, която полита в Космоса в исторически доминирания от мъже корпус на астронавтите.

Мисията, която започва днес, за първи път е и с жена командир на полета - Никол Аунапу Ман е на 45 години, полковник от Корпуса на морската пехота на САЩ и пилот на изтребител. Ман е била на мисии в Ирак и Афганистан, има магистърска степен по инженерство, специализирана в областта на механиката на флуидите. И още нещо - тя е и първата дама от индиански произход, която ще полети на ракета. Произходът ѝ е от племената Уайлаки от Раунд Вали. Преди нея пътя на коренното население на Северна Америка извън атмосферата прокарва само Джон Херингтън, който лети със совалкапрез 2002 г.

Определеният пилот за изстрелването на SpaceX. Falcon9 е съученикът на Ман от NASA и неин колега Джош Касада, 49-годишен, летец от Военноморските сили на САЩ и пилот-изпитател с докторска степен по физика на високоенергийните частици.

Екипажът се допълва от ветерана астронавт Коичи Ваката. Японецът е на 59 години, експерт по роботика. За него това е петото пътуване в Космоса.

Екипът на Crew-5 ще бъде посрещнат от седмината настоящи обитатели на Международната космическа станция - трима американци и един италиански астронавт, както и от двама руснаци и астронавта на NASA, който летя с тях до орбита с полет на "Союз" - онзи, в който трябваше да е Кикина.

Eкипажът на SpaceX Falcon9 има за задача да проведе над 200 експеримента, много от които са насочени към медицински изследвания - от триизмерно "биопринтиране" на човешка тъкан до изследване на бактерии, култивирани в микрогравитация.

Международната космическа станция, дълга колкото футболно игрище и най-големият изкуствен обект в Космоса, е заета без прекъсване от ноември 2000 г. Тя се управлява от ръководения от САЩ и Русия консорциум, който включва Канада, Япония и 11 европейски държави.

Сътрудничеството между NASA и "Роскосмос" е подложено на изпитание както никога досега, след като Русия нахлу в Украйна през февруари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024