Снимка: © Булевард България

Два от първите законопроекти в 46 Народно събрание може да сложат край на съществуването на специализираното правораздаване и на "паралелната НСО" към прокуратурата - т.нар. Бюро за защита към главния прокурор.

Предложението за закриване на специализираните съдилища беше внесено от "Демократична България" още в миналия мандат на парламента и дори беше одобрено на първо четене в комисия. Времето така и не стигна за довеждането на този проект до край.

ДБ настояват делата срещу подсъдими за корупция по високите етажи на властта да се гледат пред Софийския градски съд, а процесите срещу организирани престъпни групи да се водят в окръжните съдилища.

Свидетелства за неправомерна търговия с влияние между политически лица и магистрати от специализираните съдилища и прокуратура бяха осветени в едно от разследванията на "Антикорупционния фонд" преди изборите на 11 юли.

Разследването на АКФ: Яне Янев описва списъка за бърз контрол, депутатите на Пеевски и "Златният век"

"Изправи се БГ! Ние идваме" са поискали и закриване на Бюрото по защита към главния прокурор, създадено през 2020 г. Първоначалната му идея беше да се осигурява закрила на свидетели на обвинението по важни дела, но агенти на бюрото участваха и в знакови показни акции на прокуратурата, като извеждаха арестанти и съдействаха при обиските. Една от тези акции се случи в Президентството на 9 юли 2020, като даде началото на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд създаването на Бюрото за защита през пролетта на 2021 г., като твърдеше, че разширените й правомощия и възлагането на допълнителни функции на главния прокурор противоречат на принципите на разделение на властите.

Вносителите на проектозакона за изваждането на Бюрото от структурата на държавното обвинение и ограничаване на правата му казват, че то се е превърнало в "паравоенна организация, пряко подчинена единствено на главния прокурор" с бюджет, сравним с този на Националната служба за охрана.

Сред останалите законопроекти, внесени в първия ден на 46 Народно събрание, са пет предложения на "БСП за България" за промени в Кодекса за социално осигуряване, Закона за семейни помощи за деца, Закона за местните данъци и такси, и нов Законопроект за възрастните хора.

"Изправи се" са внесли също свои проекти за изменение на Кодеска за социално осигуряване и на Закона за личната помощ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин