Специализираният съд и Бюрото по защита този път може да бъдат закрити Снимка: © Булевард България

Два от първите законопроекти в 46 Народно събрание може да сложат край на съществуването на специализираното правораздаване и на "паралелната НСО" към прокуратурата - т.нар. Бюро за защита към главния прокурор.

Предложението за закриване на специализираните съдилища беше внесено от "Демократична България" още в миналия мандат на парламента и дори беше одобрено на първо четене в комисия. Времето така и не стигна за довеждането на този проект до край.

ДБ настояват делата срещу подсъдими за корупция по високите етажи на властта да се гледат пред Софийския градски съд, а процесите срещу организирани престъпни групи да се водят в окръжните съдилища.

Свидетелства за неправомерна търговия с влияние между политически лица и магистрати от специализираните съдилища и прокуратура бяха осветени в едно от разследванията на "Антикорупционния фонд" преди изборите на 11 юли.

Разследването на АКФ: Яне Янев описва списъка за бърз контрол, депутатите на Пеевски и "Златният век"

"Изправи се БГ! Ние идваме" са поискали и закриване на Бюрото по защита към главния прокурор, създадено през 2020 г. Първоначалната му идея беше да се осигурява закрила на свидетели на обвинението по важни дела, но агенти на бюрото участваха и в знакови показни акции на прокуратурата, като извеждаха арестанти и съдействаха при обиските. Една от тези акции се случи в Президентството на 9 юли 2020, като даде началото на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд създаването на Бюрото за защита през пролетта на 2021 г., като твърдеше, че разширените й правомощия и възлагането на допълнителни функции на главния прокурор противоречат на принципите на разделение на властите.

Вносителите на проектозакона за изваждането на Бюрото от структурата на държавното обвинение и ограничаване на правата му казват, че то се е превърнало в "паравоенна организация, пряко подчинена единствено на главния прокурор" с бюджет, сравним с този на Националната служба за охрана.

Сред останалите законопроекти, внесени в първия ден на 46 Народно събрание, са пет предложения на "БСП за България" за промени в Кодекса за социално осигуряване, Закона за семейни помощи за деца, Закона за местните данъци и такси, и нов Законопроект за възрастните хора.

"Изправи се" са внесли също свои проекти за изменение на Кодеска за социално осигуряване и на Закона за личната помощ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024