Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата Снимка: © Булевард България

Специализираната прокуратура не е констатирала главният прокурор Иван Гешев да е извършил престъпление и е отказала да образува разследване срещу него по сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Това съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на специализираното обвинение Христо Кръстев. Информацията е потвърдена и от в. „Сега“.

Рашков подаде сигнал срещу Гешев през юли в Националната следствена служба. Той заяви, че според него има достатъчно доказателства за престъпление по член 287а, точка 2, и от член 360 от Наказателния кодекс - изнасяне в публичното пространство на материали, придобити чрез специални разузнавателни средства (СРС), както и на кореспонденция през мобилни телефони.

Силовият вицепремиер посочи три примера – публикуваните през януари 2020 звукозаписи с разговор между президента Румен Радев и командващия ВВС ген. Цанко Стойков, разгласените СРС-та на журналиста Огнян Стефанов, депутата Александър Паунов и Васил Божков, както и публикуваната чат-комуникация между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Същите примери присъстваха в доклада на Рашков към бившия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов. Стоилов, който сега е Конституционен съдия, внесе във Висшия съдебен съвет искане за отстраняване на главния прокурор, но ВСС отказа да го разгледа по същество.

Сигналът на Рашков, пуснат към НСлС, беше препратен към Специализираната прокуратура. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева тогава го обяви за „политическа атака“.

Спецпрокуратурата е издала постановление на 19 ноември, с което отказва да разследва Иван Гешев. Изпратила е копие до вътрешния министър, който може да обжалва, но още не го е сторил.

От специализираната прокуратура съобщават, че в хода на проверката са били снети обяснения от магистрати и служители на дирекция "Публична комуникация" към админситрацията на главния прокурор, събрани са били и съответните документи.

"Наблюдаващият прокурор по проверката, на база събраната информация, е констатирал, че не са налични данни за извършено престъпление от страна на главния прокурор“, казват от държавното обвинение.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024