Снимка: © Булевард България

Специализираната прокуратура не е констатирала главният прокурор Иван Гешев да е извършил престъпление и е отказала да образува разследване срещу него по сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Това съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на специализираното обвинение Христо Кръстев. Информацията е потвърдена и от в. „Сега“.

Рашков подаде сигнал срещу Гешев през юли в Националната следствена служба. Той заяви, че според него има достатъчно доказателства за престъпление по член 287а, точка 2, и от член 360 от Наказателния кодекс - изнасяне в публичното пространство на материали, придобити чрез специални разузнавателни средства (СРС), както и на кореспонденция през мобилни телефони.

Силовият вицепремиер посочи три примера – публикуваните през януари 2020 звукозаписи с разговор между президента Румен Радев и командващия ВВС ген. Цанко Стойков, разгласените СРС-та на журналиста Огнян Стефанов, депутата Александър Паунов и Васил Божков, както и публикуваната чат-комуникация между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Същите примери присъстваха в доклада на Рашков към бившия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов. Стоилов, който сега е Конституционен съдия, внесе във Висшия съдебен съвет искане за отстраняване на главния прокурор, но ВСС отказа да го разгледа по същество.

Сигналът на Рашков, пуснат към НСлС, беше препратен към Специализираната прокуратура. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева тогава го обяви за „политическа атака“.

Спецпрокуратурата е издала постановление на 19 ноември, с което отказва да разследва Иван Гешев. Изпратила е копие до вътрешния министър, който може да обжалва, но още не го е сторил.

От специализираната прокуратура съобщават, че в хода на проверката са били снети обяснения от магистрати и служители на дирекция "Публична комуникация" към админситрацията на главния прокурор, събрани са били и съответните документи.

"Наблюдаващият прокурор по проверката, на база събраната информация, е констатирал, че не са налични данни за извършено престъпление от страна на главния прокурор“, казват от държавното обвинение.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония