Списъкът с гости за погребението на кралица Елизабет II: Радев, Байдън и куп други световни лидери

Близо 500 високопоставени лица от цял свят ще се съберат в Лондон, за да отдадат последна почит на кралица Елизабет II в понеделник. Списъкът с гости е дълъг, а в него попадат както членовете на кралското семейство и редица световни лидери, така и близки приятели и служители на покойния монарх.

"Това е най-голямото международно събитие, на което сме били домакини от десетилетия", споделя източник, запознат с провеждането на потребението, пред британския вестник "The Telegraph". Той сравнява тази логистичната задача с организирането на "стотици държавни посещения" в рамките на няколко дни.

Събитието ще е едно от най-големите събирания на кралски особи и полетици от целия свят. Списъкът с гостите не е официално потвърден, но ето какво знаем досега за това кой се очаква да е там, кой вероятно ще бъде в списъка - и кой определено няма да дойде.

Български представители

На траурната церемония ще бъде президентът Румен Радев. Присъстивето му беше потвърдено от пресцентъра на президентството.

Друг български представител, който отдаде в понеделник своята почит към кралицата, е Симеон Сакскобургготски. Той е роднина на покойната британска кралица по линията на династията Сакс Кобург Гота и се пада неин чичо.

Друг български представител, който ще отдаде в понеделник своята почит към кралицата, е Симеон Сакскобургготски. Той е неин роднина по линията на династията Сакс Кобург Гота и се пада неин чичо.

Преди време по време на представянето на автобиографичната си книга "Симеон II. Една необикновена съдба" на Историческия фестивал на долината на Чалке, близо до Лондон, българският цар изрази възхищението си от "мъдростта и професионалното хладнокръвие" на Елизабет II.

Симеон за Елизабет II: "Никой в историята не е имал такова положително влияние върху толкова много хора"

Световни лидери

Белият дом потвърди, че президентът Джо Байдън ще присъства заедно с първата дама Джил Байдън, въпреки че за разлика от другите високопоставени лица, за тях се знае, че няма да пътуват до службата с автобус.

Сред другите световни лидери, за които се твърди, че са приели покани, са ирландският премиер Мишел Мартин, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, както и държавните глави на Италия и Франция - Серджо Матарела и Еманюел Макрон.

Покана е получил и китайският президент Си Дзинпин, но решението за това беше критикувано от някои британски депутати заради отношението на китайското правителство към уйгурското малцинство. В събота китайското правителство потвърди, че вицепрезидентът Ван Цишан ще присъства на погребението.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия - и настоящ владетел - Мохамед бин Салман също ще прекара понеделника в Лондон. Това ще бъде първото му посещение в страната след убийството на журналиста и саудитски критик Джамал Хашоги през 2018 г., за което принцът беше обвинен, че е поръчал лично.

Ислямска република Иран, която отдавна е обект на международни санкции заради ядрената си програма, ще бъде представена само на ниво посланик.

Лидери от Общността на нациите

На траурната церемонията се очаква да бъдат и лидери от цялата Британска общност, на която кралицата беше начело през целия период на своето управление.

Покана са приели премиерът на Австралия Антъни Албанес, министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн и премиерът на Канада Джъстин Трюдо. Съобщава се, че държавните глави на Бангладеш, Шри Ланка и Индия също ще имат свои представители.

Кралското семейство

Семейството на кралицата по всяка вероятност ще присъства. В това число влизат крал Чарлз, придружен от кралицата-консорт Камила, както и другите три деца на Елизабет - Ан, Андрю и Едуард, които ще са в компанията на техните половинки. Сред тях ще бъде и бившата жена на принц Андрю - Сара Фъргюсън.

Очакват се и внуците на кралицата - принцовете Уилям и Хари, принцесите Беатрис и Юджини, Зара Тиндал, Питър Филипс, лейди Луиз Уиндзор и Джеймс, виконт Северн - заедно с техните съпрузи и съпруги. Все още няма информация около това колко от 12-те ѝ правнуци ще бъдат там.

Сред другите гости са граф Спенсър - брат на принцеса Даяна и херцогът и херцогинята на Кент.

В петък вечерта четирите деца на покойната Елизабет II остнаха на пост пред ковчега на майка си в Уестминстър Хол в парламента. Бдението им продъжи точно 12 минути. Облечени в парадни униформи, Крал Чарлз III, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард, заст Смъртта на Елизабет II стана повод блудният син принц Андрю отново да сложи униформа

Европейски кралски семейства

Събитието ще посетят и членове на кралски семейства от цяла Европа, много от които са кръвни роднини на кралицата.

Белгийският крал Филип и кралица Матилда потвърдиха, че ще присъстват, както и кралят на Нидерландия Вилем-Александър и този на Испания Фелипе.

Поканата са приели и кралските семейства на Норвегия, Швеция, Дания и Монако.

Без покана

В списъка на непокананите влизат представители от страни като Сирия, Венецуела и Афганистан. Причината е, че Обединеното кралство не поддържа пълни дипломатически отношения с тези страни.

Не са поканени и представители на Русия и Беларус заради напрегнатите отношения между тях и Лондон след началото на руската инвазия в Украйна. По-рано говорител на руския президент Владимир Путин също заяви, че той "не обмисля" да присъства на погребението.

Без покана остават и лидерите на Северна Корея и Никарагуа - те ще могат да изпратят на събитието само своите посланици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024