Спортът на аристокрацията: колко популярна е ездата у нас?

Ако си в Лондон, и излезеш да се разходиш в Хайд парк, близо до разкошните порти на Парк Лейн, откъм Бъкингам, можеш да видиш истински британци, които яздят расови коне по специално направените там алеи. Чувството е малко странно, защото леко изпадаш в дисонанс, като знаеш коя година е, а същевременно се опитваш да повярваш на очите си.

Разбира се, за конните състезания в Аскът са се писали стотици романи, но България също е исторически обвързана с конете, а природата ни позволява да развиваме успешно конната езда като хоби и като състезателен спорт.

Сега в страната има над 300 конни бази и все повече се припознава като спорт за терапия на деца и възрастни, развиване на физиката и отмора. Има и предпоставки конната езда да генерира и значителни приходи в туризма, ако се развива стратегически.

През вековете конната езда е била и спорт на аристокрацията, но днес е достъпен за по-голяма част от хората по света.

Конната езда се смята за изключително комплексен спорт, развива безценни личностни качества и заслужава все по-голямо внимание.

Конна база Тракиец, две момчета на езда

Но преди да се впуснем в детайлите и всички ползи на този спорт, искаме да обърнем внимание на емоционалната страна на ездата и на връзката с конете. Обърнахме се към няколко приятели, за които ездата е страст и хоби. Те описват усещането за безгранична свобода, миризмата, романтиката, уникалната възможност за свързване с животните, а оттам и с природата - незаменимо преживяване, което ги кара да се връщат всеки ден на конната база.

Или както каза Вики от конна база “Тракиец”, “във връзката с коня има само чиста любов и доверие”.

Ако поискате препоръки за конни бази, много често първо ще чуете отзиви за стопаните на базата. Личното отношение, грижата за конете, обичта към тях, инвестирането в благосъстоянието на животните и в условията на базата са основна причина за избора на една конна база пред друга. Там, където условията са добри и грижата за конете е безкомпромисна, те самите са по-спокойни и здрави, а всичко това е основна част от преживяването. Важен фактор е и дали базата разполага с екип от квалифицирани треньори, на които да разчитате, особено когато става въпрос за обучение на деца.

Конна база “Тракиец” отговаря на всички условия за пълноценно преживяване, независимо дали сте там за урок, за разходка с кон или да наблюдавате зрелищна демонстрация на манежа.

Конна база Тракиец, момиче скачащо с кон

За конете там се говори като за хора - всеки кон е представен на сайта на базата като индивидуалност със спецификите на характера си, което още повече говори за личното отношение, което влагат създателите на комплекса. “Тракиец” е сбъдната мечта на две сестри, които са си визуализирали концепцията от 15-годишни.

За щастие това става все по-популярен спорт за децата. Може да се напише цяла ода за ползите за развитието им - социални и физически. Особено за деца, които имат затруднения в развитието или в установяването на контакт с околните, конната езда може да има ключова роля и буквално да промени изцяло хода на живота им.

Дворът на конна база Тракиец

Грижата за коня развива и чувството на отговорност у децата, ездата насърчава усвояването на нови умения и паметта, както и увереността в собствените им способности, казва една от основателките на базата - Анна Гочева.

Самодисциплината и контролът са две ключови предимства на конната езда. Изживяването от началото до края разчита на фокус, разбиране и спокоен темперамент. Това от своя страна може да увеличи търпението и уважението на детето. Така че не се учудвайте, ако детето ви се представя по-добре в училище след ваканция с конна езда.

Усмихнато момче, добри обноски, ръкостискане, конна база Тракиец

Докато научават стойността на силното партньорство, те започват да изпитват опит и да свикнат с работата в екип; умение, към което ще се връщат много пъти през живота си. Ездата може също така да подобри способността на детето да решава проблеми и да се справя със ситуации от реалния живот, което отново може да има само положителен ефект върху тяхното училищно обучение.

На телесно ниво този спорт развива цялата мускулатура, тъй като седейки на коня, всъщност мускулите ни постоянно се нагаждат към неговите движения, с което развиваме сила и тонус.

Конна база Тракиец, момиченце въдху кон

Конната езда може да върне и вкуса към живота дори на възрастен човек, загубил посока и смисъл на съществуването си.

Ездата се намесва и по актуалната тема за менталното здраве, а хипотерапията (лечение чрез общуване и яздене на коне) се предписва като част от лечението на ортопедични и неврологични заболявания. Язденето доказано намалява нивата на стрес, а прекарването на време с конете кара тялото да отделя серотонин - хормонът на доброто настроение.

Ангажирането с този благороден спорт от друга страна е и прекрасен повод за възрастните и децата да формират нов социален кръг, както е със собствениците на кучета например.

Конна база Тракиец, момиченца галят кон

Ако не сте се впуснали в това житейско приключение - конната езда и общуването с конете, тези, които отдавна го правят, могат да ви завидят за емоцията, която ще изпитате от първата си езда. Така че - смело в галоп!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024