Спортът на аристокрацията: колко популярна е ездата у нас?

Ако си в Лондон, и излезеш да се разходиш в Хайд парк, близо до разкошните порти на Парк Лейн, откъм Бъкингам, можеш да видиш истински британци, които яздят расови коне по специално направените там алеи. Чувството е малко странно, защото леко изпадаш в дисонанс, като знаеш коя година е, а същевременно се опитваш да повярваш на очите си.

Разбира се, за конните състезания в Аскът са се писали стотици романи, но България също е исторически обвързана с конете, а природата ни позволява да развиваме успешно конната езда като хоби и като състезателен спорт.

Сега в страната има над 300 конни бази и все повече се припознава като спорт за терапия на деца и възрастни, развиване на физиката и отмора. Има и предпоставки конната езда да генерира и значителни приходи в туризма, ако се развива стратегически.

През вековете конната езда е била и спорт на аристокрацията, но днес е достъпен за по-голяма част от хората по света.

Конната езда се смята за изключително комплексен спорт, развива безценни личностни качества и заслужава все по-голямо внимание.

Конна база Тракиец, две момчета на езда

Но преди да се впуснем в детайлите и всички ползи на този спорт, искаме да обърнем внимание на емоционалната страна на ездата и на връзката с конете. Обърнахме се към няколко приятели, за които ездата е страст и хоби. Те описват усещането за безгранична свобода, миризмата, романтиката, уникалната възможност за свързване с животните, а оттам и с природата - незаменимо преживяване, което ги кара да се връщат всеки ден на конната база.

Или както каза Вики от конна база “Тракиец”, “във връзката с коня има само чиста любов и доверие”.

Ако поискате препоръки за конни бази, много често първо ще чуете отзиви за стопаните на базата. Личното отношение, грижата за конете, обичта към тях, инвестирането в благосъстоянието на животните и в условията на базата са основна причина за избора на една конна база пред друга. Там, където условията са добри и грижата за конете е безкомпромисна, те самите са по-спокойни и здрави, а всичко това е основна част от преживяването. Важен фактор е и дали базата разполага с екип от квалифицирани треньори, на които да разчитате, особено когато става въпрос за обучение на деца.

Конна база “Тракиец” отговаря на всички условия за пълноценно преживяване, независимо дали сте там за урок, за разходка с кон или да наблюдавате зрелищна демонстрация на манежа.

Конна база Тракиец, момиче скачащо с кон

За конете там се говори като за хора - всеки кон е представен на сайта на базата като индивидуалност със спецификите на характера си, което още повече говори за личното отношение, което влагат създателите на комплекса. “Тракиец” е сбъдната мечта на две сестри, които са си визуализирали концепцията от 15-годишни.

За щастие това става все по-популярен спорт за децата. Може да се напише цяла ода за ползите за развитието им - социални и физически. Особено за деца, които имат затруднения в развитието или в установяването на контакт с околните, конната езда може да има ключова роля и буквално да промени изцяло хода на живота им.

Дворът на конна база Тракиец

Грижата за коня развива и чувството на отговорност у децата, ездата насърчава усвояването на нови умения и паметта, както и увереността в собствените им способности, казва една от основателките на базата - Анна Гочева.

Самодисциплината и контролът са две ключови предимства на конната езда. Изживяването от началото до края разчита на фокус, разбиране и спокоен темперамент. Това от своя страна може да увеличи търпението и уважението на детето. Така че не се учудвайте, ако детето ви се представя по-добре в училище след ваканция с конна езда.

Усмихнато момче, добри обноски, ръкостискане, конна база Тракиец

Докато научават стойността на силното партньорство, те започват да изпитват опит и да свикнат с работата в екип; умение, към което ще се връщат много пъти през живота си. Ездата може също така да подобри способността на детето да решава проблеми и да се справя със ситуации от реалния живот, което отново може да има само положителен ефект върху тяхното училищно обучение.

На телесно ниво този спорт развива цялата мускулатура, тъй като седейки на коня, всъщност мускулите ни постоянно се нагаждат към неговите движения, с което развиваме сила и тонус.

Конна база Тракиец, момиченце въдху кон

Конната езда може да върне и вкуса към живота дори на възрастен човек, загубил посока и смисъл на съществуването си.

Ездата се намесва и по актуалната тема за менталното здраве, а хипотерапията (лечение чрез общуване и яздене на коне) се предписва като част от лечението на ортопедични и неврологични заболявания. Язденето доказано намалява нивата на стрес, а прекарването на време с конете кара тялото да отделя серотонин - хормонът на доброто настроение.

Ангажирането с този благороден спорт от друга страна е и прекрасен повод за възрастните и децата да формират нов социален кръг, както е със собствениците на кучета например.

Конна база Тракиец, момиченца галят кон

Ако не сте се впуснали в това житейско приключение - конната езда и общуването с конете, тези, които отдавна го правят, могат да ви завидят за емоцията, която ще изпитате от първата си езда. Така че - смело в галоп!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024