Полицията в Рим публикува кадри от странен инцидент, при който шофьор с Maseratti се спуска по Испанските стълби погрешка. 

Инцидентът се е случил в нощта на 10 срещу 11 май, като пропадането на луксозния автомобил е причинило счупвания върху няколко от стъпалата на историческата забележителност в италианската столица.

Испанските стълби са част от световното културно наследство, признато от ЮНЕСКО и се посещават от милиони туристи. През 2015 г. те преминават през процес на реставрация, отнел 2 години и 1,5 млн. евро, предоставени като дарение от компанията Bulgari.

Записът показва как колата се движи по улицата през нощта, като неочаквано тръгва по нанадолнището, което е непроходимо за автомобили. 

Шофьорът спира, след като разбира грешката си, след което излиза и оглежда щетите. Полицията съобщава, че мъжът е предприемач от Саудитска Арабия, на 37 години е и е пристигнал в Рим на туристическа визита. 

"Да, аз съм този, който се спусна по Испанските стълби, но направих грешна маневра. Ако се налага, ще си платя", казва той, цитиран от "Република". 

Според информацията - шофьорът е опитал да се измъкне от стълбите на заден ход с помощта на свидетели на инцидента. След като се е озовал отново на пътното платно, е избягал от местопроизшествието. 

Полицията го задържа в Милано, докато връща наетото Maseratti на летище "Малпенса". Установена е и 30-годишна жена, която се е возила в колата в нощта на инцидента.  

Инцидентът със "слалома" в Рим е довел до счупвания на 16-тото и 29-то стъпало по дясната стълба над площада. Някои от тях са ремонтирани по спешност с мраморни фрагменти, за да не се прекъсва нормалното пешеходно движение на обекта. 

Реставрирането на паметника ще отнеме по-дълго време, така че да се поставят блокове от травертин, сходни с цвета и материята на основните стъпала. 

Открити са множество по-малки счупвания, одрасквания и ожулвания по стъпалата, които са причинени от пропадането на автомобила. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет

Протестът на превозвачите на 18 май остава, но без блокади

Кабинетът е предложил няколко решения по исканията на превозвачите