Сражения по улиците в Бахмут. Украинските сили още удържат града Снимка: © Getty Images

Руските и украинските сили се сражават по улиците на Бахмут, но Русия все още не контролира източния град, съобщава британската медия BBC.

Заместник-кметът Олександър Марченко говори за ситуацията и каза, че останалите 4 000 цивилни в града в момента се намират в убежища без достъп до газ, електричество и вода.

"Благодарение на украинските въоръжени сили те (руските войници) все още не са поели контрола над града. Единствената им цел е убийството на хора и геноцидът над украинския народ... тактиката, която руснаците използват, е тактиката на опожарената земя", заяви Марченко.

Той посочва, че "нито една сграда" не е останала незасегната и че градът е "почти разрушен". Бахмут се превърна във фокус на конфликта през последните месеци, въпреки че според военни анализатори той има по-скоро символична, отколкото стратегическа стойност. Превземането на града би бил рядък успех на бойното поле за Русия.

Някои експерти твърдят, че евентуална руска победа може да се окаже пирова и да не си е струвала цената. Хиляди руски войници са загинали в опитите си да превземат Бахмут, който преди войната е имал население от около 75 хил. души. Украинските командири смятат, че Русия е загубила седем пъти повече войници от тях.

В събота британското военно разузнаване заяви, че руският напредък в северните предградия е направил контролираната от Украйна част на града уязвима за руски атаки от три страни.

Падането на Бахмут се прогнозира отдавна, но вече повече от шест месеца то не се случва. Така че всички съобщения и новини за потенциално изтегляне на украинските войски трябва да се разглеждат с повишено внимание.

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в района става "все по-трудна" - въпреки че украинските военни продължават да отблъскват множество атаки от петък насам.

"Вярвам, че не трябва да даваме нито сантиметър от земята си на врага. Трябва да защитим земята си, да защитим хората си и да защитим предприятията, които се намират на тази земя", заяви Марченко.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024