Снимка: © Getty Images

Лувърът привлича около 10 милиона посетители всяка година, но най-големият музей в света затвори дълго врати заради пандемията от Covid-19 и към момента е загубил близо 50 млн. долара приходи. За да ограничат загубите от 2020, директорите организираха онлайн търг и предложиха среща на живо с „истинската“ Мона Лиза.

Един от участниците плати 80 хиляди евро и в следващите две години ще има възможност да види от няколко метра оригинала на шедьовъра на Леонардо да Винчи. Той ще присъства на ежегодния преглед на картината, който експертите в Лувъра правят, за да преценят състоянието ѝ.

Спечелилият търга, чието име не е оповестено, няма да бъде в позицията на обикновените посетители на музея, които могат да видят копие на Мона Лиза, и то от десетки метри и през дебел пласт непробиваемо стъкло.

Продажбата на това „преживяване“ стана факт заради специална колаборация между Лувъра и аукционните къщи Christie’s и Hotel Drouot. Целта ѝ е да се предложат различни оферти на бъдещите посетители на музея в Париж, които досега не са били налични, и да събере средства за Лувъра в тежкия период през 2020.

Една от другите вълнуващи опции е частен тур в целия музей с неговия президент Жан-Люк Мартинез. Той бе продаден за 38 хиляди евро, а същата цена заплати друг участник за нощна разходка с факли във всички сектори на Лувъра. Освен това, в една от известните зали ще се проведе концерт, зрителите на който трябваше да се разделят с 42 хиляди евро.

Марките за луксозни стоки Cartier, Louis Vuitton и Dior също работят с ръководството на музея, за да помогнат по време на пандемията. Бижутерийната компания дари една от най-известните си гривни - Panthère de Cartier, която бе продадена на търг за 90 хиляди евро. Тя ще бъде връчена на победителя по време на негово бъдещо посещение в галерията. Освен това, той ще бъде отведен на тур в работилниците на Cartier в Париж.

На търг бяха пуснати и творби на известни представители на изкуството като скулптора Йохан Кретен, фотографа Кандида Хофер и филмовия режисьор Ева Жоспен.

Един от новите планове на Лувъра е да се изгради специално студио, което да е посветено на обучение по култура и изкуство. То трябва да е готово следващата есен.

Парижкият музей е най-посещаваният в света, но трябваше да затвори врати в рамките на четири месеца през пролетта, когато настъпи първата вълна на Covid-19. А когато властите във Франция обявиха повторен локдаун през ноември, културните институции преживяха нов удар.

Музеите, театрите и кината остават затворени до второ нареждане, което доведе до демонстрации на хора на изкуството в няколко френски града. От Лувъра съобщават, че всеки, закупил билет за периода, в който сградата не работи, ще получи парите си обратно.

Франция е една от най-засегнатите от пандемията страни в света. Здравните власти са регистрирали близо 2,5 млн. заразени с коронавирус, включително и президента Еманюел Макрон, а жертвите са близо 60 хиляди.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията