Снимка: © Getty Images

Лувърът привлича около 10 милиона посетители всяка година, но най-големият музей в света затвори дълго врати заради пандемията от Covid-19 и към момента е загубил близо 50 млн. долара приходи. За да ограничат загубите от 2020, директорите организираха онлайн търг и предложиха среща на живо с „истинската“ Мона Лиза.

Един от участниците плати 80 хиляди евро и в следващите две години ще има възможност да види от няколко метра оригинала на шедьовъра на Леонардо да Винчи. Той ще присъства на ежегодния преглед на картината, който експертите в Лувъра правят, за да преценят състоянието ѝ.

Спечелилият търга, чието име не е оповестено, няма да бъде в позицията на обикновените посетители на музея, които могат да видят копие на Мона Лиза, и то от десетки метри и през дебел пласт непробиваемо стъкло.

Продажбата на това „преживяване“ стана факт заради специална колаборация между Лувъра и аукционните къщи Christie’s и Hotel Drouot. Целта ѝ е да се предложат различни оферти на бъдещите посетители на музея в Париж, които досега не са били налични, и да събере средства за Лувъра в тежкия период през 2020.

Една от другите вълнуващи опции е частен тур в целия музей с неговия президент Жан-Люк Мартинез. Той бе продаден за 38 хиляди евро, а същата цена заплати друг участник за нощна разходка с факли във всички сектори на Лувъра. Освен това, в една от известните зали ще се проведе концерт, зрителите на който трябваше да се разделят с 42 хиляди евро.

Марките за луксозни стоки Cartier, Louis Vuitton и Dior също работят с ръководството на музея, за да помогнат по време на пандемията. Бижутерийната компания дари една от най-известните си гривни - Panthère de Cartier, която бе продадена на търг за 90 хиляди евро. Тя ще бъде връчена на победителя по време на негово бъдещо посещение в галерията. Освен това, той ще бъде отведен на тур в работилниците на Cartier в Париж.

На търг бяха пуснати и творби на известни представители на изкуството като скулптора Йохан Кретен, фотографа Кандида Хофер и филмовия режисьор Ева Жоспен.

Един от новите планове на Лувъра е да се изгради специално студио, което да е посветено на обучение по култура и изкуство. То трябва да е готово следващата есен.

Парижкият музей е най-посещаваният в света, но трябваше да затвори врати в рамките на четири месеца през пролетта, когато настъпи първата вълна на Covid-19. А когато властите във Франция обявиха повторен локдаун през ноември, културните институции преживяха нов удар.

Музеите, театрите и кината остават затворени до второ нареждане, което доведе до демонстрации на хора на изкуството в няколко френски града. От Лувъра съобщават, че всеки, закупил билет за периода, в който сградата не работи, ще получи парите си обратно.

Франция е една от най-засегнатите от пандемията страни в света. Здравните власти са регистрирали близо 2,5 млн. заразени с коронавирус, включително и президента Еманюел Макрон, а жертвите са близо 60 хиляди.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета