Червеният килим се превърна в поле за социална борба - така френското списание "Мадам Фигаро" иронично коментира продължаващата стачка на актьорите и сценаристите в Холивуд. Устремът към синдикални протести вече излиза извън границите на Съединените щати.

Оказва се, че и стилистите, които обслужват най-големите звезди на киното, телевизията, театъра и модата във Великобритания, също се организират в профсъюз за защита на трудовите им права.

"Опитваме се да създадем по-структурирана и регулирана среда, така че стилистите на известните личности да се чувстват по-сигурни и щастливи по време на работата си - защото повечето от нас вече не сме сигурни дали искаме да се занимаваме с това. Не искаме да сме алчни или да създаваме трудности. Искаме основните ни нужди да бъдат удовлетворени и да се отнасят с нас справедливо", казва стилистът Майкъл Милър пред Vogue. Той е и основателят на синдиката.

Стилистите се оплакват от ниско заплащане, лоши условия на работа и липса на общи стандарти за гилдията. Всеки от тях е оставен да се справя сам с договарянето за работни проекти, а изискванията и очакванията към тях се увеличават непрекъснато.

Професионалистите в този бранш работят преди всичко на свободна практика с неуредено работно време и ниски доходи. От тях се очаква да плащат сами, ако се налага да се покриват допълнителни разходи като такси за доставки, пътувания, прекрояване на модели и предварителна подготовка.

Сега те искат по-висока норма на заплащане за извънреден труд и работа през уикендите, както и при спешни повиквания. Настояват и да се прекрати практиката с отлагане на плащанията за вече изпълнени поръчки.

Стилистите настояват още и за гарантиран минимум за покриване на неизбежните допълнителни разходи.

Освен стилистите на звездите - Милър е започнал да формира базата за синдикати на фотографите, фризьорите, гримьорите и PR-агентите в британската модна индустрия.

Дългосрочната му цел е да предизвика промяна в целия развлекателен сектор, като започне от модата.

Докато актьорите стачкуват, повечето им публични изяви са отменени, тъй като синдикалните правила забраняват на членовете да рекламират проектите си в този период. Много от американските стилисти подкрепят актьорите, за които работят, но на практика остават без работа и без защита от професионални организации.

Няма гаранции и за това, че ако актьорите и сценаристите договорят по-добри условия за себе си, те ще отразят и подобрение на заплащането на помощния персонал.

Майкъл Милър твърди, че стачката в Холивуд е само повод да задейства идея, обсъждана вече две години.

"Събрах група от звездни стилисти миналата година, когато достигнах до повратна точка. Излях душата си в един имейл и им казах, че това повече не може да продължава. Ние не си говорим помежду си, няма колегиално приятелство, няма общностен дух и редовно се възползват от нас - исках да знам какво ще направим, за да го променим?", казва той.

Не всички, към които Милър се обръща за общи действия, отговарят на апела му. Той подозира, че колегите му с по-привилегирован статут може да се колебаят дали да се включват в синдикални структури - обикновено това са и малкото хора, които успяват сами да определят условията на работата си, защото имат достатъчно висок авторитет.

Стилистите се надяват да обединят сили с актьорите и популярните личности, така че да бъдат включвани в техните договори за реклама - така ако една звезда поеме ангажимент за медийна поява, в него трябва да се уточни, че стилистът ѝ също ще получи заплащане за професионалните си разходи.

Стачката на сценаристите и актьорите в Холивуд Холивудските студия губят милиони всеки ден заради стачките и са готови за преговори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024