Стефан Йорданов: да изчистиш главата си, докато гониш вятъра Снимка: © Мира Дерменджиева

Ако някой разбира от спорт, то това е Стефан Йорданов. Пътят му тръгва от тенисист - стига до № 5 в България като младеж до 18 г., после продължава като треньор, а прозорливостта и инициативността му неусетно го отвеждат до управлението на няколко тенис клуба под бранда "MG" и създаването на един негов.

В бизнес визитката му е и разработването на платформата за онлайн управление на кортове Click&Play - в началото тя е само за резервиране на кортове, но след това привлича още спортове като футбол, баскетбол, падел, тенис на маса и други.

интервю със Стефан Йорданов, бивш тенисист, тенис треньор, управител на MG Tennis club

Стефан е любопитен и високо технологичен човек, почитател на екстремните спортове. Почти винаги е въоръжен с таблет в ръка и със смартчасовник на китката, който съвсем не му е само за красота.

Повод за разговорa ни е услугата multiSIM на Yettel, която позволява използването на часовника като смартфон, без да се налага носенето на голямото устройство.

Най-общо казано: да си свързан, без да си вързан. За човек, който кара кайт сърф през лятото и сноу кайт през зимата - при това по неутъпкани пътеки, последното може да е голямо предимство.

Въпреки че в един момент Стефан застава твърдо от страната на бизнеса в спортната сфера, той продължава да тренира 6 дни в седмицата, да следи показателите на тялото си и да бори стреса с ледени душове. За последното казва, че работи безотказно.

Почти няма човек, който да може по-добре да ни разясни на какво са способни смарт часовниците. За срещата ни той носи новия Apple Watch Ultra 2 LTE и меко казано, успява да ни отвее с познания.

Казва, че е един от първите хора у нас, започнали да използват смарт часовник и че знае за функциите му в детайли. Всеки ден внимателно проследява спортната си форма - възстановяването, качеството на съня си, насищането с кислород на кръвта по време на тренировка и още.

Запознат е детайлно дори с предимствата на тествания нов модел. С най-голямата яркост на дисплея от серията, която го прави идеален спътник за спорта на открито. И с това, че можем да управляваме часовника само с жестовете на ръката, на която е поставен.

Смарт часовниците, в чието име присъства абревиатурата LTE, работят с услугата multiSIM. А Yettel е единственият оператор, който я предоставя за българските потребители на Apple.

Чрез нея получавате втора sim карта към собствения си номер, само че дигитална, така че да прехвърлите всичките си обаждания, съобщения и нотификации директно на часовника, без смартфонът да е във вас.

Моделът Apple Watch Ultra 2, който Стефан носи, е с еластичната спортна каишка Trail Loop, а циферблатът му е 49 мм. Има двубандов GPS за точно проследяване на локация и движение, дори и без интернет свързаност - нещо, което е от голямо значение за всички фенове на неутъпканите пътеки.

С един заряд на батерията издържа до 36 часа или до 72 часа в нискоенергиен режим и нещо много приятно и полезно - управлението на часовника може да става с жест - двойно докосване на показалеца и палеца на ръката, върху която се носи устройството. Дисплеят на Apple Watch Ultra 2 достига яркост 3000 нита, като това е и най-яркият панел създаван от компанията досега и е изключително полезен при дейности на открито.

Ако искате да намерите точния модел смарт часовник за вас, то може да го направите в онлайн магазина на Yettel - улитимативното must-visit място, когато говорим за джаджи, wearables и аксесоари.

,,В спорта не е нужно да правиш кой знае какво - не е необходимо всеки месец да си "уау" и да се смазваш. Това, което трябва, са постоянство и малки стъпки към подобряване на определени показатели. Постоянен растеж, който благодарение на тези технологии (бел. ред. - показва часовника си) е много по-лесен и възможен.”, разяснява Стефан.

Смята, че интересът му към технологиите е "природно любопитство", а предизвикателствата, с които се е сблъсквал в първите си години като управител на тенис клубове, със сигурност допринасят към развитието на този интерес.

,,Прекалено много неща исках и трябваше да се случват едновременно. Съвсем естествено търсех начин те да се реализират по-бързо, по-лесно.”

Така идва идеята за Click&Play. Чрез него много бързо, без да звъните, само през лаптоп, таблети или телефон, запазвате час за футбол, тенис на корт или на маса, баскетбол, бадминтон и т.н.

Макар това да звучи сравнително просто, платформата решава голяма част от административни проблеми на клубовете като автоматизира и подобрява различни процеси, които иначе биха отнемали часове.

Click & Play платформа за запазване на часове на тенис, футбол, баскетбол, бадминтон, и други игрища

Дигитализацията на тенис клубовете в България, според Стефан, е доста закъсняла. Към днешна дата Click&Play обхваща може би 90% от всички тенис клубове.

,,Интересното беше, че когато започнах да реализирам идеята, се оказа, че в България e прекалено рано за този стартъп. Установи се, че клубовете нито имат компютър, още по-малко интернет.

Стефан Йорданов, MG tennis club, Pro Sport tennis club

Според Йорданов тенисът у нас трупа нови фенове - все повече хора тренират и най-вече деца. Новата голяма мания обаче е паделът - най-бързо развиващият се ракетен спорт.

,,Паделът е нещо между тениса и скуоша, максимално лесно. Това е спортът на бъдещето, на новото поколение, защото е активност, която е изключително лесна за започване, дори човек да няма никакъв опит в спорта като цяло”, обяснва ни Стефан.

Точно в тази сфера се изкушава да направи от хобито си бизнес.

Стефан Йорданов, падел

Заедно с партньори участва в компания за изграждане на падел игрищата у нас. В един момент обаче спира това свое начинание, защото усеща, че започва да се разпилява.

И някъде там между всичките игри с топка, в един момент Стефан Йорданов решава да хване вятъра и да се врече в любов на кайт сърфинга.

,,Към 30-годишен започнах. Когато имах и време, и тази идея вече беше узряла в мен. Чувството е уникално. Чрез кайт сърфа за няколко часа във водата изкарваш стреса и рестартираш по такъв страхотен начин.”

След като си е проветрил главата с един такъв digital detox, Стефан се връща на работа много по-продуктивен, често намерил ефективно решение на даден проблем и с поне няколко нови идеи.

Стефан Йорданов: да изчистиш главата си, докато гониш вятъра

Стефан Йорданов, кайт сърф, сноу кайт

Разбираме, че събеседникът ни е толкова на "ти" с технологиите, след като ни разкрива какво означават функциите, които поддържа Apple Watch Ultra 2, който е на китката му.

,,Най-вероятно съм един от първите хора, които започнаха да използват този тип устройства. И ги намирам за много полезни. Като човек бих казал, че съм перфекционист. Гледам всичко да е идеално и в работата, и в хобитата, и в моето тяло - много рядко почивам. Затова и внимателно следя показателите си – качеството на съня, кислородната концентрация в кръвта.”

Apple Watch Ultra 2, ревю функции

Стефан разяснява, че кислородната концентрация в кръвта е едно от важните неща, които проверява, защото е мерило за това в каква форма е човек и дали тренировките, които прави, го водят до положителен резултат.

Разказва, че преди еволюцията на часовниците до смарт устройства именно измерването кислородната концентрация е отнемало на спортист цял един ден в специализирана лаборатория с десетки диоди, прикрепени към тялото му по време на различни активности.

,,Последните проучвания показват, че разликата между този показател, измерен в лабораторни условия, и данните от смарт часовниците на Apple на ръцете ни, е абсолютно нищожна.", обяснява Йорданов.

Друга функция, която ползва регулярно, е следенето на сърдечната честота (HRV).

Apple Watch Ultra 2 функции - следене на сърдечната чистота

,,Този здравословен фактор е доста е чувствителен и за мен той е от голямо значение. Той се измерва докато спим и всъщност благодарение на него човек знае дали по време на сън организмът му се възстановява правилно. Също така показва, ако имаш повече стрес във всекидневието, ако нещо не е окей в диетата.”

Събеседникът ни свързва този мониторинг на тялото си с прогреса в спорта.

,,Друго е тренирайки да виждаш прогрес. Това е едно от нещата, които могат постоянно да те мотивират и да знаеш във всеки един момент къде се намираш."

Apple Watch Ultra 2, показатели, спорт

Стефан е завършил НСА, след което работи като треньор в продължение на 13 г. Каквото и да прави, постоянно гледа да се развива - по онова време изкарва едни от най-добрите курсове за обучение на Международната тенис федерация (ITF).

Създава тенис клуб Pro Sport с приятели през 2011 г., а няколко години по-късно става управител на тематичното място в парк Заимов MG Tennis Club и на едноименния тенис клуб до мол "Парадайс", където привлича за треньори едни от най-добрите професионално тенисисти на България - Иво Братанов и Тодор Енев. През цялото време продължава да развива и Click&Play, като в момента с екипа му навлизат в Гърция и в Румъния.

,,Все още сме в процес on board-ване на първите клубове, имаме силен интерес, провеждаме разговори, доста сериозно тръгват нещата.”

Стефан Йорданов, Apple Watch Ultra 2, Yettel

Стефан не е човек, на когото му трябва дълго убеждаване защо да си остави телефона у дома и да се "пусне" навън само по часовник с дигитален sim е следващата голяма работа. За човек, който гони вятъра и се носи със скорост по вълните това е необходимост.

Новият Apple Watch Ultra 2 LTE и останалите модели новата серия определено са най-добрите смарт часовници за собствениците на iPhone. Намираме ги във върховното must visit място за смарт джаджи у нас - онлайн магазина на Yettel.

За финал питаме какво мисли толкова технологичен човек за изкуствения интелект.

,,Ползвам го постоянно. Основно за съдържание в социалните мрежи. Задавам му и някакви въпроси, свързани с работа и с технологии.”

Основният му интерес, разбира се, е по работна линия - как да имплементира изкуствения интелект в платформата си и как той да се учи да дава повече информация за собствениците на клубовете и за развитието на бизнеса.

Стефан Йорданов, тенис

Специален проект на Yettel u "Булевард България"

Интервю: Сибина Григорова

Редактор: Марина Сивенова

Снимки: Мира Дерменджиева

Локация: MG tennis club - Заимов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024