STI-1499 - Антитялото, което неутрализира напълно Covid-19? Снимка: © getty images

Антитяло, което има 100% ефективност срещу коронавируса - от Sorrento Therapeutics съобщиха на 15 май, че са открили именно това.

Докладът, който публикуваха, твърди, че STI-1499 се е противопоставил успешно срещу Covid-19 дори при много малка концентрация. Биофармацевтичната компания е пробвала няколко кандидата, които са показвали добри резултати в защитата на здравите клетки срещу болестта, но въпросното антитяло е било единственото, което е неутрализирало напълно инвитро коронавирусната инфекция.

Те целят да създадат "коктейл" от антитела, който да образува защитна стена срещу вируса, а STI-1499 вече се превърна в почти сигурна негова съставка. Освен това се очаква то да бъде разработено като отделно лекарство срещу заразата, тъй като към момента експериментите с него са повече от обнадеждаващи.

Все пак тепърва предстои да излезе официална научна публикация, която да даде повече яснота относно ефективността на антитялото, колко дълго ще продължава ще продължава защитата, която то предлага и дали е безопасно за ползване. Засега то е показало висока ефективност единствено в предклинични изследвания.

"Антитялото ни STI-1499 показва изключителен терапевтичен потенциал да спасява животи, но първо трябва да получи нужното позволение от регулаторите. От Sorrento работим по цял ден и нощ, за да предприемем всички стъпки, които да доведат до одобрението на продукта и да го направят достъпен за хората," казва в изявлението д-р Хенри Джи - президент и изпълнителен директор на компанията.

Добрите резултати досега са мотивирали Sorrento да предприемат изготвянето на милион дози още в процеса на търсене на одобрение от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата. Основната им лаборатория в Сан Диего е в състояние да произвежда по 200 хиляди дози на месец.

Ако получат "зелена светлина", подкрепа от правителството и други фармацевтични партньори, планират да покачат производството до "десетки милиони дози в кратък период от време", за да стигне лекът до възможно най-много хора възможно най-бързо.

Основната дейност на Sorrento Therapeutics се състои в опитите за разработка на нови терапии, които да направят злокачествените ракови заболявания излечими. Компаниятa се включи активно и в борбата с корнавируса, като изготвя няколко различни възможни терапии и ваксини. STI-1499 се очаква да е важна съставка от две от тях: Covi-Guard, която ще се гради основно над това антитяло, и Covi-Shield, където ще бъдат добавени и други антитела, при които се наблюдава ефективност срещу Covid-19. Идеята зад Covi-Shield е да се потърси по-дълга функционалност - дори евентуални мутации на вируса да неутрализират някое от антителата, другите ще продължат да действат.

След обявяването на положителните резултати от тестовете на STI-1499 в петък цената на акциите на компанията се повиши с 244%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024