Стинг осъди войната в Украйна на концерт във Варшава: "Демокрацията е пред смъртна опасност" Снимка: © Getty Images

Британската музикална легенда Стинг прекъсна концерта си във Варшава в събота, за да осъди войната в Украйна, наричайки я "абсурд, изграден върху лъжа".

Изпълнителят покани популярният полски актьор Мачей Щур на сцената, за да преведе предупреждението му, че "демокрацията е пред смъртна опасност, ако не я защитим".

"Алтернативата на демокрацията е затвор - затвор на съзнанието. Алтернативата на демокрацията е насилие, потисничество, арести и мълчание," каза той.

70-годишният музикант отправи посланието си в страна, която граничи с Украйна и която подслoни повече украински бежанци от всяка друга държава.

"Войната в Украйна е абсурд, изграден върху лъжа. Ако преглътнем тази лъжа, тя ще ни изяде." допълни Стинг, визирайки опитите на Русия да оправдае инвазията си. Кремъл твърди, че се опитва да "денацифицира" Украйна - демокрация, начело на която стои президент, който е евреин.

Обръщението му бе посрещнато от бурни аплодисменти - особено, когато каза, че демокрацията може да бъде объркана и разочароваща, но все още си заслужава да се борим за нея.

След речта си той изпълни песента "Fragile", в текста на която се пее "nothing comes from violence and nothing ever could".

Това не е първият случай, в който Стинг заема позиция по темата. 40 години след като написа "Russians" по време на Студената война, той презаписа песента във версия само с китара и чело, като всички печалби от нея бяха насочени в помощ на Украйна.

"Много рядко съм изпълнявал тази песен в години, след като я създадох, защото никога не съм си мислил, че отново ще бъда актуална. Поради кървавото и ужасно заблудено решение на един човек да навлезе в мирна съседна страна, която не предизвиква заплаха, песента отново изпълнява ролята на молба за проява на хуманност," написа той в Instagram.

"За храбрите украинци, които воюват с бруталната тирания и за многото руснаци, които протестират върепки заплахата от затвор - Ние, всички ние, обичаме децата си. Спрете войната," добави Стинг тогава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024