Странният случай на руснак, който "не помни" как стига до САЩ от Европа без билет и виза Снимка: © Getty Images

46-годишeн мъж с руско име и все още неизяснено със сигурност гражданство е успял да стигне от Европа до САЩ без самолетен билет и без американска виза. За мистериозния случай със Сергей Владимирович Очигава разказа "Асошиейтед прес".

Щом попада на американска територия, мъжът е задържан от граничните власти. Казва, че не помни нито как се е озовал в САЩ, нито с какви документи – не притежава нито виза, нито паспорт.

И макар историята да наподобява сюжет на филм, тя е съвсем реална.

На 4 ноември Очигава каца на международното летище в Лос Анджелис, Калифорния, с редовен полед № 931 на Скандинавските авиолинии. Качил се е на самолета от летището в Копенхаген, Дания.

Първоначално той е казал на властите, че оставил паспорта си в самолета, с който е летял. Служител на Митническата и гранична защита на САЩ (CBP) обаче не успява да открие мъжа в списъка с пристигащи от международни полети.

Твърди се, че на по-късен етап пътникът променил обяснението си за случилото се – вече твърди, не помни как се е качил на самолета от Копенхаген, не е сигурен дали има билет и не си спомня как е преминал през охраната на летището в Дания без бордна карта.

В край на сметка ФБР завежда дело срещу Очигава по обвинения в "пътуване без билет", а съдебният процес ще се проведе на 26 декември.

Очигава няма паспорт или виза за влизане в САЩ, но митническите служители откриват руски и израелски документи за самоличност във вещите му. Въпреки това обаче в жалбата, подадена срещу него, не се посочва каква е националността му и дали има двойно гражданство, пише "Гардиън".

Служителите открили в телефона му и снимка, на която частично се виждал паспорт, съдържащ името му, датата на раждане и номера на документа за самоличност, но не и портрета му, допълват още те.

Екипажът на самолета е разказал на следователите, че по време на излитането на полета Очигава е бил на седалка, която е трябвало да бъде свободна.

След излитането той продължил да се разхожда на борда, да сменя местата си и да се опитва да разговаря с други пътници, които го игнорирали.

Освен това поискал да се храни два пъти, докато стюардесите сервирали храна, като направил опит да изяде и шоколад, предназначен за кабинния екипаж.

На разпита с ФБР Очигава заявил, че има докторска степен по философия в областта на икономиката, както и на маркетинга, и че последно е работил в Русия.

"Очигава твърди, че не е спал от три дни и не разбира какво става", обясняват разследващите.

Все още няма обяснение за случилото се от летището в Копенхаген.

Мъжът може да бъде осъден на до пет години затвор, ако бъде признат за "пътник без билет" в самолет, което според федералния кодекс на САЩ е престъпление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024