Сухопътен Шенген за България и други залози от предстоящите избори в Австрия Снимка: © Getty Images

Само след седмица Австрия избира нов парламент. А този вот е важен и за България.

Изборите могат да поставят крайнодесните на челна позиция за съставянето на кабинет за първи път в следвоенната история на страната. От резултатите от изборите ще зависи и развитието по ключови теми, сред които и пълноправното членство на България и Румъния в Шенген.

За момента водеща в социологическите проучвания е крайнодясната Австрийска партия на свободата (FPO). С наближаването на изборите на 29 септември обаче нейната преднина започва да намалява и крайният победител вероятно ще е неясен до последния момент.

Последното изследване на социолозите от четвъртък предвижда оспорвана битка. Управляващата Австрийска народна партия (OVP) на канцлера Карл Нехамер най-накрая се доближава до основния си конкурент от крайната десница. Антиислямската FPO е лидерът в проучванията вече повече от година. Трети засега са социалдемократите, които са в опозиция в настоящия парламент.

В момента Австрия все още се опитва да се справи с последствията от екстремните дъждове. Те причиниха тежки наводнения в някои части на страната. Природната стихия оказа ефект и на предизборната кампания, като много прояви бяха отменени.

Двете проучвания, проведени точно след бедствието, сочат, че Народната партия на Нехамер успява да навакса разликата си с крайната десница. В момента двете формации са с разлика от около 2% - 27% срещу 25% подкрепа. Социалцемократите са на трета позиция с 20%.

Какви са залозите?

Кой ще вземе властта в Австрия ще е особено важно за България. Виена остава единствената столица в Европа, която все още налага вето върху пълноправното членство на София и Букурещ в Шенген. Все още няма конкретна дата за евентуалното отпадане на сухопътните граници в Шенген за двете страни, след като те бяха премахнати по въздух.

Политолози в страната предвиждат, че Австрия може потенциално да вдигне ветото си. Те обаче са категорични, че това би станало чак след изборите.

"Reuters" посочва като важни теми, които са на дневен ред за изборите, именно по-строгите правила за миграция и сигурността. Темата е пряко свързана и с обсъжданията около Шенген.

Основното притеснение, което Виена изразява, е сигурността на границите. Управляващата Народна партия (OVP) от години превръща борбата с нелегалната имиграция в ключов въпрос на предизборната си кампания. И този път това не е изключение.

Темата за сигурността отново заема централно място в кампанията - особено след като през август полицията предотврати опит за нападение срещу концерт на Тейлър Суифт в столицата. Новината разтревожи Виена. Впоследствие трима тийнейджъри бяха задържани, като стана ясно, че те са от имигрантски семейства.

Крайнодясната FPO подкрепя т.нар. "реимиграция" - връщането на хора в страните, от които са дошли техните семейства. Особено за тези, които са нарушители на закона. Социалдемократите от SPO са по-либерални по този въпрос, но все пак искат преразпределение на търсещите убежище, за да има по-малко натоварване на Австрия от мигрантския поток.

От значение за избирателите са и икономическите мерки, които следващото правителство ще предприеме. Основната инфлация в страната вече почти две години е над средната за Европейския съюз, а растежът е под средния.

Какво ще се случи, ако FPO спечели?

Ръководителят на крайнодясната FPO Херберт Кикъл е отявлен критик на Европейския съюз и поддържа близки отношения с унгарския премиер Виктор Орбан, който поддържа връзка с Кремъл. Кикъл също не крие симпатиите си към Москва и многократно се е обявявал против изпращането на помощи за Украйна, в която Русия повече от две години и половина води война.

Именно неговото поведение накара лидерите на останалите формации в Австрия да обявят предварително, че не биха участвали в кабинет, воден от него.

"Reuters" обаче посочва, че FPO все пак може да стигне до властта. Това би било възможно, ако Кикъл се откаже да е министър-предаедател и избере друг човек за поста. Сходна ситуация се получи в Нидерландия, където крайнодесният Герг Вилдерс отстъпи премиерското място, за да може партията му да участва в сформирането на кабинет.

Кой може да управлява?

Дори и да е крайният победител в изборите FPO едва ли ще получи абсолютно мнозинство в парламента. Това означава, че крайнодесните ще трябва да търсят коалиционен партньор, с който да управляват.

Една от възможните формули е коалиция между FPO и досегашните управляващи от партията на Нехамер. Всъщност ако крайната десница постигне по-слаб резултат на вота, това би направило съюзът между двете формации по-вероятен, отбелязва "Reuters". При такъв сценарий Кикъл ще се откаже от канцлерския пост, което няма да създаде допълнителни пречки при формирането на кабинет.

Управляващите от OVP обаче могат да избират между коалиция с FPO или такава, в която да влизат социалдемократите от SPO, либералната партия NEOS и/или Зелените. Последният вариант би бил първият път, в който Австрия се управлява от тройна коалиция.

Това ще значи страната да последва примера на Германия, която сформира такава коалиция през 2021 г. Тройният съюз там обаче се оказа тромав и не особено популярен, пише Reuters, което помогна за увеличаване на подкрепата на крайнодесните.

Който и да спечели обаче, изглежда, че ще настоява за по-строги правила за имиграцията, от които ще зависи и позицията на страната за отпадането на шенгенските граници по суша за България и Румъния.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел отговори с удар по Бейрут след масирана атака от "Хизбула"

Групировката изстреля повече от 100 ракети към Северен Израел

15:39 - 20.09.2024