Снимка: © Getty Images

2,5 минути - точно толкова са се оказали достатъчни за пълната разпродажба на самолетните билети за един от най-необичайните "полети доникъде".

Австралийската авиокомпания Qantas реши да обърне пандемичните ограничения за туризма в своя полза, като организира специален полет за желаещите да наблюдават Суперлуната и пълното лунно затъмнение в края на май от повече от 12 000 метра над Земята. 

Ентусиастите обаче са се оказали повече от местата в Boeing 787 Dreamliner. Билетите за икономична класа са разпродадени за 386 долара, а в бизнес класата - за 1160 долара

След като всички места са резервирани, е отворен и резервен списък за желаещите да летят на 26 май, но и той вече е запълнен. 

Полетът наистина си струва заради страхотната гледка към Луната. Авиокомпанията твърди, че е избрала най-добрия маршрут над Тихия океан в сътрудничество с астронома д-р Ванеса Мос. Тя ще лети на борда на самолета, за да запознава пасажерите с интересни факти за т.нар. "суперлунно затъмнение".

При него пълнолунието ще съвпадне с момента на най-близко позициониране на Луната до Земята - феномен, при който спътникът ще изглежда по-голям и по-ярък за човешкото око. 

В някои части на света Луната ще изглежда и по-червена заради едновременното пълно затъмнение. Червеното оцветяване се дължи на филтрирането на отразената светлина през земната атмосфера. 

Пълното лунно затъмнение на 26 май ще е единственото за 2021 г. и ще може да се наблюдава от Австралия, Нова Зеландия, някои територии в Тихия океан и американското западно крайбрежие. 

Boeing 787 Dreamliner е избран от Qantas за пътуването заради по-големите си прозорци, които дават възможност за "идеално наблюдение на Луната". Полетът ще продължи 3 часа, като началната и финалната му точка ще бъде летището в Сидни. 

Пътниците в самолета ще трябва да носят предпазни маски и да спазват социална дистанция. 

Това е поредният "полет доникъде", който Qantas организира в последните месеци.

През октомври 2020 г. билетите за пътешествието без конкретна цел бяха разпродадени за 10 минути. Критиците на авиокомпанията недоволстват заради ненужното изгаряне на самолетно гориво в момент, в който светът се опитва да намали негативното влияние върху климата. Qantas обаче обещава да компенсира 100% въглеродните емисии от двата извънредни полета. 

За щастливците, които ще могат да се насладят на Супер Луната, преживяването на борда на самолета ще е един от редките шансове за завръщане към "старата нормалност", когато нямаше пандемични ограничения за авиотранспорта. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"