Снимка: © Getty Images

2,5 минути - точно толкова са се оказали достатъчни за пълната разпродажба на самолетните билети за един от най-необичайните "полети доникъде".

Австралийската авиокомпания Qantas реши да обърне пандемичните ограничения за туризма в своя полза, като организира специален полет за желаещите да наблюдават Суперлуната и пълното лунно затъмнение в края на май от повече от 12 000 метра над Земята. 

Ентусиастите обаче са се оказали повече от местата в Boeing 787 Dreamliner. Билетите за икономична класа са разпродадени за 386 долара, а в бизнес класата - за 1160 долара

След като всички места са резервирани, е отворен и резервен списък за желаещите да летят на 26 май, но и той вече е запълнен. 

Полетът наистина си струва заради страхотната гледка към Луната. Авиокомпанията твърди, че е избрала най-добрия маршрут над Тихия океан в сътрудничество с астронома д-р Ванеса Мос. Тя ще лети на борда на самолета, за да запознава пасажерите с интересни факти за т.нар. "суперлунно затъмнение".

При него пълнолунието ще съвпадне с момента на най-близко позициониране на Луната до Земята - феномен, при който спътникът ще изглежда по-голям и по-ярък за човешкото око. 

В някои части на света Луната ще изглежда и по-червена заради едновременното пълно затъмнение. Червеното оцветяване се дължи на филтрирането на отразената светлина през земната атмосфера. 

Пълното лунно затъмнение на 26 май ще е единственото за 2021 г. и ще може да се наблюдава от Австралия, Нова Зеландия, някои територии в Тихия океан и американското западно крайбрежие. 

Boeing 787 Dreamliner е избран от Qantas за пътуването заради по-големите си прозорци, които дават възможност за "идеално наблюдение на Луната". Полетът ще продължи 3 часа, като началната и финалната му точка ще бъде летището в Сидни. 

Пътниците в самолета ще трябва да носят предпазни маски и да спазват социална дистанция. 

Това е поредният "полет доникъде", който Qantas организира в последните месеци.

През октомври 2020 г. билетите за пътешествието без конкретна цел бяха разпродадени за 10 минути. Критиците на авиокомпанията недоволстват заради ненужното изгаряне на самолетно гориво в момент, в който светът се опитва да намали негативното влияние върху климата. Qantas обаче обещава да компенсира 100% въглеродните емисии от двата извънредни полета. 

За щастливците, които ще могат да се насладят на Супер Луната, преживяването на борда на самолета ще е един от редките шансове за завръщане към "старата нормалност", когато нямаше пандемични ограничения за авиотранспорта. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията