Суперяхта 200 млн. долара на приятел на Путин отива на търг в полза на Украйна Снимка: © Wikipedia

Суперяхтата на Виктор Медвечук, олигарх и приятел на Владимир Путин, попаднал под санкциите срещу Русия, ще бъде продадена на търг, като сумата ще отиде в полза на Украйна, съобщава The Guardian. Цената на яхтата като нова е 200 милиона долара

Правителството в Киев отбеляза, че съдът в Хърватия, където бе задържана лодката на олигарха, е решил тя да бъде прехвърлен на Украинската агенция за възстановяване и управление на активи (АРМА). От организацията от своя страна посочват, че яхтата отива на търг.

Това ще бъде първа подобна продажба в полза на украинския народ.

68-годишният руски политик беше арестуван в Украйна през април и предаден на Москва като част от обмен на затворници през септември. Често е наричан "тъмния принц" на украинската политика и е кръстник на дъщерята на Путин Диана.

Медведчук е лоялен сътрудник на Путин от две десетилетия и водеше проруската политически партия в Украйна от години - дори след анексирането на Крим през 2014 и началото на войната в Донбас.

Двамата са близки и отвъд политиката, като неколкократно са посещавали заедно резиденцията на руския президент в Сочи и вилата на Медведчук в Крим.

Украйна арестува Виктор Медведчук - милионер и депутат, тясно свързан с Путин

АРМА е специален клон на украинското правителство, който се занимава с откриването, проследяването и справянето с активи, "произтичащи от корупция". Представители на агенцията са пътували до Хърватия, за да "инспектират задържаната суперяхта, принадлежаща на семейството на народен депутат и лидер на забранена украинска политическа сила".

АРМА потърси посочения актив в рамките на наказателно производство срещу олигарха и след задържането му получи правата върху имуществото му, гласи официалното съобщение на украинската институция.

Хърватската полиция претърси яхтата миналия месец от името на ФБР, предава местния вестник "Жутарнжи лист". Медията допълва, че на 15 ноември съдът в Сплит е удовлетворил искане за заповед за обиск от Министерството на правосъдието на САЩ и потвърди, че такъв е бил извършен четири дни по-късно. Като довод за обиска е посочено предполагаемо замесване на Медведчук и съпругата му в пране на пари.

"Royal Romance" е построена от холандския производител на суперяхти Feadship през 2005 година, разполага с каюти за 14 гости и място за 21 души екипаж, както и с 4-метров широк плувен басейн със "спускащ се каскадно водопад".

Макар за пръв път подобни действия да се извършват в полза на Украйна и преди арестувана руска яхта е била продавана на търг. През септември 72.5-метрова машина на олигарха Дмитри Пумпянски бе закупена за 37.5 милиона долара, но тогава сумата бе насочена към американската инвестиционна банка JP Morgan, която претендираше, че Пумпянски ѝ дължи 20.5 милиона евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024