Светът се задръства от старите ни дрехи Снимка: © Getty Images

Рокля с тънки презрамки и пайети за Украйна, хавайски къси гащи за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. Хората не обичат да изхвърлят дрехите си и когато се появи призив за помощ на нуждаещите си, вълни от носени блузи, панталони, якета и обувки тръгва към пунктовете за помощ. Горните два примера са реални, но не са изключение. Личните ни вещи са ни скъпи, защото се натоварени със спомени и емоции. Въпросът е, дали всеки, който дарява запазени или малко ползвани дрехи, върши автоматично добро?

Истината е, че движението на стари дрехи по света причинява огромни планини от отпадъци и сериозни екологични, понякога и здравословни проблеми.

Дори модните марките, които правят маркетингови кампании за събиране на стари дрехи, като H&M, не ползват почти нищо от тях обратно в производството си.

По-малко от един процент от изхвърлените дрехи биват рециклирани в нова мода. Според проучване на консултантската компания McKinsey по-малко от една пета от текстилните отпадъци въобще могат да бъдат превърнати отново в дрехи.

В Европа всяка година се трупат 7,5 милиона тона използван текстил, 65 % от които завършват директно в сметищата или в депа за изгаряне на отпадъци. Останалото се събира и рециклира като обикновено отива на пазара на дрехи втора употреба или като грубо рециклирани продукти.

Според проучването на McKinsey важно е не само да давате втори живот на собствените си дрехи и домашен текстил по ефективен начин, но и да преосмислите потребителските си навици. Анализаторите твърдят, че в Европа на човек се падат по над 15 килограма текстилни отпадъци годишно, като се очаква до 2030 г. те да станат 20 килограма на глава от населението.

Трябва да се направи много, за да може текстилният цикъл на рециклирането да заработи. Много от процесите е нужно да бъдат автоматизирани. Старите дрехи трябва да се сортират по качество, да се отстранят копчетата и циповете и да се провери съставът на влакната. Голям нерешен проблем са смесените текстилни влакна.

Секънд хенд дрехи

Държавата, която знае, че ползваните дрехи в голямата си част са безполезен боклук е Кения. Около 900 милиона използвани облекла са изнесени в Кения само през 2021 г., сочи доклад на организацията Changing Markets Foundation.

Тъй като много от тях се направени от синтетични материали като полиестер, докладът класифицира една трета от тях като „прикрити пластмасови отпадъци“. Много от дрехите втора ръка също така са повредени или мръсни и те се озовават директно на боклука в Кения.

Текстилните отпадъци се изгарят на огромни сметища на открито, например в покрайнините на столицата Найроби. Тонове текстил също попадат в реките и морето, като в крайна сметка се разпадат на микропластмаси. Животните поглъщат малките пластмасови частици.

Над 30% от дрехите, изнасяни за Кения, всъщност са маскирани пластмасови отпадъци. Между 20 и 50 текстила втора ръка, не е годен за да бъде продаден на местния пазар за second hand мода.

Трети въобще не могат да се използват, защото в Кения е твърде топло. „Виждал съм хора да отварят бали със ски екипировка и зимни дрехи, което е безполезно за повечето кенийци“, казва основателят на Clean Up Kenya Бетерман Симиди Мусасия, цитиран от "Шпигел". Така повечето от старите дрехи, изнесени за Кения, се озовават в огромни сметища.

Бумът на бързата мода, разбира се, е най-големият проблем. Много от дарените дрехи са носени само няколко пъти, преди да бъдат изхвърлени.

Секънд хенд луксозни стоки

В същото време интересът към луксозни дрехи втора ръка расте. Boston Consulting Group изчислява, че световният пазар на употребяван текстил, обувки и аксесоари вече е достигнал 120 милиарда долара годишно. Това е три пъти повече, отколкото преди две години и в никакъв случай не е краят: пазарът ще расте с до 30% на година, прогнозират експерти. Като цяло търсенето отдавна е по-високо от предлагането.

Мотивът на този тип купувачи не е устойчивото поведение, а по-ниските цени. Луксозни марки като Chanel, Burberry, Prada или Louis Vuitton стават достъпни за много клиенти само по този начин. Част от частните продавачи на висок клас мода втора употреба казват, че искат да освободят място в гардероба си и да вземат част от стойността на дрехите си. Вероятно за да ги конвертират отново в дрехи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024