Хората, страдащи от новия коронавирус, могат да имат коренно различни преживявания. При някои симптомите са ограничени само до лека хрема, а други трябва да бъдат хоспитализирани. При по-сериозните случаи може да се стигне до инфекция на белите дробове, напълването им с течност, а оттам – до смърт. Как един и същ вирус води до различни последствия при хората? Отговорът дава Дана Смит, която е един от водещите автори в сайта medium.com по темите здраве и наука.

Учените все още са объркани от новия коронавирус. Но едно е ясно – имунната система играе най-важната роля за това дали даден човек ще се излекува, или ще се стигне до тежки последствия като смърт. Всъщност повечето смъртни случаи вследствие на COVID-19 не са предизвикани от самия вирус, а от имунната система. Какво точно се случва в тялото на човек, заразен с коронавирус и кой е поставен пред най-голяма опасност от инфекция?

Когато човек се зарази с COVID-19, тялото му активира стандартната вътрешна имунна защита, която действа при всеки един вирус. Тя включва отделянето на белтъци, наречени интерферони. Те пречат на способността на вируса да се репродуцира в клетките и също така активират имунни клетки, които атакуват вируса, за да спрат разпространението му. При най-добрия случай, първоначалният отговор на имунната система позволява на тялото бързо да поеме пълен контрол над инфекцията, въпреки че вирусът има своя собствена защита. В някои случаи той може да притъпи ефекта на интерфероните и да „избяга“.

Отговорът на имунната система е отговорът зад всички симптоми, които хората изпитват, когато се разболеят. Те се появяват с две цели. Първата е подаването на сигнал към тялото, с който да предупредят, че към него е настъпила атака – по принцип това става чрез треската и високата температура. Втората цел е опитът тялото да премахне вируса, като изхвърли микроскопичните му частици чрез кашлица или диария.

„Това, което по принцип се случва е, че има период, в който вирусът се стабилизира, а тялото започва да предприема ответни действия. Това наричаме леки симптоми“, обяснява Мандийп Мехра – професор по медицина в „Харвард“. „Появява се високата температура. Ако вирусът се установи в дихателните пътища, развивате кашлица. Ако си проправи път в стомашно-чревния тракт на лигавицата, страдате от диария“.

Тези много различни един от друг симптоми се появяват в зависимост от това къде в тялото се задържа вирусът. Коронавирусът влиза в дадена клетка чрез прикрепяне към специфичен белтък, наречен ACE2, който се намира в мембраната на клетката. Той представлява рецептор, ензим, който е характерен за клетките в белите дробове, артериите, сърцето, бъбреците и червата. В белите дробове той е в най-голямо изобилие, а това е причината COVID-19 да бъде определян като респираторно заболяване. 

В червата също има много рецептори ACE2, което обяснява защо много от хората страдат от диария.

„Тъй като вирусът попада в тялото по капков път, ако той влезе през устата ви и стигне до устната част, наречена орофаринкс, пред него има два варианта. Може да се насочи към белите дробове, когато вдишвате, а ако преглъщате, ще отиде към стомаха“, казва Мехра. „Така може да увреди и двата органа“.

Целта на вътрешната имунна защита е да задържи вируса и да спре твърде широкото му разпространение, преди да се активира втората вълна на имунната отбрана – адаптивната. Тя създава защитни механизми срещу специфичните вируси. Ако не се активира на време, ситуацията може да излезе извън контрол.

Адаптивната имунна защита се характеризира със специфични антитела и Т клетки. Последните са лимфоцити, които се зараждат в тимусната жлеза. Тялото развива тези антитела и клетки, които разпознават вируса и го разрушават по-бързо. Антителата също така осигуряват имунна защита от повторна инфекция с вируса.

При някои хора обаче вирусът се репродуцира и се разпространява бързо, преди имунната система да започне да се бори с него и да поеме контрол над организма. Една от причините за това е, ако голямо количество вирусни частици попаднат в тялото. Така може да се обясни защо лекарите и медицинските сестри по света са изложени на много голям риск. Те се грижат за редица пациенти по няколко пъти на ден и могат лесно да се заразят с COVID-19, дори да са млади и здрави. Колкото повече вирусни частици има, толкова по-трудно е имунната система да се справи.

Друга от причините защо тялото не може да поеме контрол над вируса се основава на самата имунна система. Най-уязвими по време на пандемията са възрастните хора, чиято имунна система започва съвсем естествено да отказва с напредването на възрастта. Другите изложени на най-голям риск са хората с потисната имунна система заради друго заболяване или лечение. Потиснатата имунна система може да доведе до по-слабо първоначално действие на интерфероните или до закъснял отговор от страна на антителата. Тези варианти позволяват на вируса да се разпространи от клетка в клетка, без да бъде засечен.

„Ако организмът ви направи добър неутрализиращ отговор, ще може да се възстановите. Тогава е просто въпрос на време. Хората се разболяват, но после антителата осъществяват реакция, премахват вируса и всичко е наред“, казва Уорнър Грийн – професор по микробиология и имунология в Калифорнийския университет в Сан Франциско. 

„По-възрастните хора или тези с подчертани проблеми и с възможна степен на потисната имунна система са тези с по-висока степен на заболяването“.

Ако вирусът се установи в белите дробове, заболяването може да се превърне в пневмония, тъй като повече клетки ще бъдат инфектирани. Част от щетите са нанесени от вируса, но още по-голямо е действието на имунната система, която опитва да унищожи заразените клетки.

На този етап заразата все още има пред себе си две посоки. Имунната система може да даде стабилен отговор и организмът да поеме контрол над вируса, или може да се пренатовари. В такъв случай се възпроизвеждат все повече малки сигнални белтъчни молекули, наречени цитокини. Целта им е да унищожат вируса, но ефектът е обратен – причинява се смъртта на клетки в белите дробове, а това води до най-сериозните инфекции, остър респираторен синдром и дори смърт.

"При хората, при които вирусът има най-лош ефект, включително и смъртните случаи – техните организми проявяват преувеличена реакция, наречена цитокинна буря“, казва Грийн. „Белите дробове се пълнят с течност и не могат да се окислят. Или хората развиват сепсис, кръвообращението им се нарушава и не може да бъде поддържано, което води до смърт. Всичко това основно е задвижвано, или поне сериозно изострено, от реакцията на имунната система“.

Възрастните хора и тези с нарушена имунна система са особено уязвими на такъв вид реакция, тъй като имунната им система набира високи обороти и става хиперактивна.

Мехра споделя, че той и екипът му са изследвали COVID-19 и са го сравнили с други щамове на коронавирус като SARS и MERS. Правят заключение, че при новия вид се наблюдава интересна тенденция. „Хората, при които реакцията на имунната система е най-ограничена, развиват отклоняваща се от нормалното защита в по-късните етапи на заболяването“.

По-голяма част от клиничните проби към момента включват лекуване на тези тежки случаи с цел да се дадат потенциално ефективните лекарства на най-болните и да бъдат спасени. Тази седмица Мехра ще получи резултати от изследване на различните етапи на заболяването. Той смята, че вече не е нужно само да се премахне заразата, но и да се контролира поведението на самата имунна система. Предлага антивирусните лекарства да бъдат давани на хората дори по-рано, когато започват да развиват болестта, за да им се окаже помощ да преборят вируса и да се спре прогреса му към следващите етапи на развитие.

Лекарства, потискащи имунната система, в комбинация с антивирусни лекарства, могат да бъдат най-полезни за хората, при които се наблюдава „цитокинна буря“.

Мехра споделя, че най-важното заключение е, че „има различни фази на това заболяване, а най-голяма тежест за финалните последици ще окаже решението в кой етап какво лечение се прилага“.

Засега най-добрата защита е да стабилизираме имунната си система със сън, упражнения и здравословно хранене. Най-важно остава да мием ръцете си и да спазваме социална дистанция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени