Таблоидът Mirror е подслушвал Хари с години. Вместо да се извини, Пиърс Морган нападна грубо принца. Снимка: © Getty Images

Принц Хари спечели ключово дело срещу медийната група Mirror, след като доказа, че таблоидът го е подслушвал или следял незаконно в продължение на години.

Между 2006 и 2011 г. телефонът на Хари е бил подлаган на хакерски атаки, поръчани от вестника - практика, която е използвана "масово и обичайно" от редакцията.

Съдът потвърждава, че директорите на медията са знаели за престъпната дейност, но са затваряли очи и са прикривали незаконното събиране на информация.

Това е продължило дори след създаването на специалната анкетна комисия "Левисън" през 2011 г., когато направи мащабно разследване на журналистическите практики след скандала с подслушванията, организирани от News International на Рупърт Мърдок.

Съдът е приел и че още преди това - между 2002 и 2009 г. - Mirror e публикувал статии за принц Хари на базата на подслушани разговори, хакнати съобщения или други нелегални методи.

Сред тях са и разкритията, че по-малкият син на крал Чарлз III e употребявал наркотици, или други жълти "новини" около връзката му с бившата му приятелка Челси Дейви.

Хари ще получи 140 600 британски паунда като обезщетение за претърпените щети.

Вместо извинение след осъдителната присъда - бившият главен редактор на Daily Mirror Пиърс Морган тръгна в груба контраатака срещу самия принц Хари.

"Възмущението на принц Хари от медийната намеса в личния живот на кралското семейство е сравнимо само с неговата собствена безмилостност, алчност и лицемерен ентусиазъм, когато прави същото", заявява Морган по адрес на сина на краля.

"Той изисква отчетност от медиите, но отказва да я приеме като своя отговорност - за това, че очерня кралското семейство, своето собствено семейство, като ги представя за безчувствени расисти, като не е представил нито едно доказателство в подкрепа на срамните си твърдения", казва още той.

Според него "мисията на Хари и жена му" била да "унищожат британската монархия", а самият той смятал за своя задача да направи всичко възможно да го спре.

Морган обяви още, че не се смята за виновен за престъпленията, защото "никога не е хаквал телефон", и се оплаква, че е станал жертва на "фалшиви обвинения" по време на процеса.

"Не бях призован за свидетел от нито една от страните, нито бях поканен да дам показания. Щях да се съглася с радост, ако го бяха поискали от мен", каза той.

Самият принц Хари публикува своя позиция, в която настоява полицията да разследва конкретните извършители на законовите нарушения срещу него.

"Казвали са ми, че ако се бориш с дракони, ще се изгориш. Но с оглед на днешната победа и важността на предприемането на мерки за създаване на свободни и честни медии - струваше си да платя тази цена", пише още той. Хари свидетелства пред съда, че постоянните нарушения на правото му на лично пространство са довели до влошаване на отношенията му с близки хора - включително с тогавашната му приятелка Челси.

Това не е първият случай, в който Mirror са осъждани за подслушване и хаквания - според BBC досега медийната група е платила около 100 млн. паунда като обезщетения.

Говорителка на Mirror Group Newspapers обявява, че компанията приветства съдебното решение, но отбива отговорността към старото ръководство заради "събития, които са се случили преди много години".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024