Танцьорки съдят рапърката Лизо за сексуален тормоз, дискриминация и враждебна работна среда Снимка: © Getty

Три от бившите танцьорки в екипа на рапърката Лизо заведоха дело срещу нея за сексуален тормоз и създаване на враждебна работна среда. Искът е подаден във вторник пред съд в Лос Анджелис, Калифорния. Обвиненията са, че певицата е ги е принуждавала да участват в "обезпокоителни сексуални шоута". Това се е случило в клуб в Амстердам. Трите жалбоподателки казват още, че рап звездата ги е карала да се срамуват от теглото си.

Последното идва на фона на това, че самата Лизо стана лице на идеята за боди позитивизма. Сега тя е обвинена, че не само е обърнала внимание как една от танцьорките е напълняла, но я е укорила, а след това я е уволнила.

„Начинът, по който Лизо и нейният мениджърски екип се отнасят към своите изпълнители, изглежда противоречи на всичко, което тя самата защитава публично. Насаме тя засрамва танцьорите си и ги унижава по начини, които са не само незаконни, но и абсолютно неморални“, каза адвокатът на ищците Рон Замбрано в декларация, цитирана от NBC News.

В делото има обвинения и за дискриминация, расизъм и несправедливо заплащане.

Ариана Дейвис, Кристъл Уилямс и Ноел Родригес са бившите танцьорки, които завеждат делото срещу певицата, танцовия ръководител на екипа ѝ и продуцентската ѝ компания Big Grrrl Big Touring (BGBT).

Две от жените, които стоят зад съдебния иск - Дейвис и Уилямс - се срещат с рапърката през 2021 г. Тогава те се подготвят за участие в телевизионното риалити шоу „Lizzo's Watch Out for the Big Grrrls“, в което звездата си търси именно танцьорки. Шоуто дори печели три награди "Еми", сред които и тази в категорията за най-добро състезание в праймтайма. Третата ищца - Родригес, е наета по-късно същата година, за да участва в видеоклипа към песента „Rumors“. След това остава за постоянно в танцовата група.

Дейвис и Уилямс са уволнени, а Родригес сама напуска екипа на Лизо заради отношението към нея самата и към двете ѝ колежки.

Сексуален тормоз

Съдебният иск включва твърдения, че танцьорите са били „принудени да търпят сексуално унизително поведение и да участват в обезпокоителни секс шоута“ в периода между 2021 и 2023 г.

Лизо, чието истинско име е Мелиса Вивиан Джеферсън, организира посещение в стриптийз клуб „Bananenbar“ в Амстердам след свое представление в града. В иска се посочва, че афтърпартитата на изпълнителката са били рутинни и незадължителни за екипа, но въпреки това тези, които присъстват, са се ползвали с по-добро отношение и са имали по-голяма сигурност на работа.

В клуба, според ищците по делото, Лизо е „започнала да подканя членове на танцовия си състав да се редуват да докосват голи стриптизьорки, да хващат вибратори, да ядат банани" от телата на голите танцьорки. „След това Лизо насочва вниманието си към г-жа Дейвис и започва да я притиска да докосне гърдите на една от голите жени“, пише още в съдебния иск. Дейвис - след съпротива - в крайна сметка се съгласява, "страхувайки се, че може отказът да навреди бъдещето и в екипа“.

„Body shaming“

Лизо е обвинена, заедно с танцовата хореографка Таниша Скот, че е накарала Ариана Дейвис да се срамува от теглото си по време на турне. Танцьорката отбелязва, че двете се съмнявали дали тя няма проблем, тъй като изглеждала „по-малко отдадена на ролята си в танцовия състав“.

„В професионалните танци наддаването на тегло често се разглежда като мързел или предпоставка за влошаване на изпълнителските способности на танцьора. Въпросите на Лизо и г-жа Скот относно ангажираността на г-жа Дейвис към турнето са били недобре завоалирани опасения относно наддаването на тегло на г-жа Дейвис“, казват ищците в документите по делото.

Въпреки че не са били изрично зададени, въпросите „създават на г-жа Дейвис впечатлението, че трябва да обясни наддаването на тегло и да разкрие интимни лични подробности за живота си, за да запази работата си“, пише в иска.

Расизъм

В случая също се твърди, че служителите, работещи за BGBT, са се карали на танцьорите за "неприемливо и неуважително" поведение по време на турне, без да се уточнява какво всъщност е това поведение. Танцьорките смятат, че подобни критики са били адресирани единствено до "цветнокожи жени с пълна фигура“. Според тях тези коментари са натоварени с расизъм и неприязън към по-пълната фигура.

Обвинения, включително за расова дискриминация, са отправени и към мениджърския екип на продуцентската компания Big Grrrl Big Touring (BGBT).

Компанията е обвинена, че третира чернокожите членове на танцовата трупа „по по-различен начин“ от другите в екипа.

Към тях често за отправяни критики, че са "мързеливи непрофесионалисти и имат лошо отношение" - делото твърди, че подобни епитети се използват "за омаловажаване и обезкуражаване" на чернокожите жени и че останалите танцьори не са били третирани по този начин.

В иска се твърди още, че Шърлийн Куигли, която е била начело на танцовия екип, е прокарвала християнските си вярвания сред изпълнителите и е осмивала тези, които са правили предбрачен секс. Тя е обвинена и за откритото обсъждане на девствеността на една от бившите танцьорки и публикуването на информация за това в социалните мрежи.

Ищците твърдят, че Лизо и екипът на продуцентската компания не са плащали справедливо по време на последното европейско турне на изпълнителката. По думите им са получавали едва 25% при поискано 50% допълнително компенсаторно заплащане на база редовното им седмично възнаграждение. 50% увеличение са получили други изпълнители, които не са цветнокожи, се казва още в документите по делото.

Певицата все още не е отговорила публично на обвиненията по случая, които предстои да бъдат проверени от съда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024