Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Българският боксьор Иван Николов се оказа във фокуса на скандал с обвинения в расизъм, които доведоха до отмяна на мача му в Лондон срещу чернокожия рапър и ютюбър KSI.

Срещата между двамата трябваше да се състои на 27 август в O2 Arena и да се излъчва на живо по световната спортна платформа DAZN. Организаторите обаче "категорично са отказали" на Николов да участва.

Причината е изписана по тялото на българина - буквално.

43-годишният боксьор има множество татуировки, сред които надпис "White Power" ("бяла сила") на корема, "White Madness" ("бяла лудост") над челото и "Кръв и чест" на едната ръка - името на неонацистката организация, която има подразделение и в България.

Първоначалният план е 29-годишният KSI да се бие срещу двама опоненти в една нощ - срещу рапъра Swarmz и срещу Николов. Малко след като новината за мачовете излиза, обаче, фенове на британския ютюбър обръщат внимание на татуировките на българския боксьор и настояват той да не бъде допускан до ринга.

"Не трябва да му давате платформа и пари. Отменете този мач", се казва в част от коментарите по случая в Reddit.

Самият Иван Николов реши да отговори на недоволството, като обяви, че татуировките му "нямат абсолютно никакво отношение към едно остаряло мнение" и че надписът "White Power" отразявал единствено неговата собственя вяра в силите и мощта му като атлет.

"Нямам криминално досие и не съм имал проблеми с полицията по отношение на расови въпроси. Сега разбирам защо татуировката ми може да бъде разбрана погрешно, но твърдо се дистанцирам от всяко друго значение, което тя може да има, извън символ на моята сила като съперник", пише той във Facebook-профила си.

В друго интервю, публикувано в сайта MMA.bg, Николов атакува доста по-грубо хората, които виждат неонацистки препратки в татуировките му.

Той твърди, че има "много познати от профи-бокса, които са от малцинствата", но които не са повдигали въпрос за посланията по тялото му.

Според Николов "случая го раздухаха едни други бели подлоги - инфлуенсъри", което е довело до решението на DAZN да откаже мача с него.

В същото време той признава, че дълги години е бил футболен хулиган на ЦСКА и се смята за "един от най-легендарните фенове".

"Навремето беше модерно в хулиганският фолклор да се правят подобни татуировки", обяснява той, с което всъщност потвърждава съмненията на противниците му, че надписите не са просто "мотивационни".

Николов посочва, че се намира на финален етап в кариерата си и че в момента предпочита да участва в подобни демонстративни двубои, "отколкото да излиа срещу добре подготвени млади шампиони", но смятал, че може да разгроми KSI, който не е професионален спортист.

Самият той отчита, че отмененият мач с рапъра е провалена възможност - както заради това, че мениджърът му го е убедил, че това би отворило "много врати за подобни изяви", така и заради факта, че "парите бяха повече от добри за трирундов мач".

Боксовите двубои между популярни личности - аматьори в спорта - и професионалисти събират все по-голям зрителски интерес през последните години, което обяснява и инвестицията на промоутърите и медии като DAZN.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024