Членовете на поп групата Eternity могат да пеят, танцуват и жънат успехи. Но не са истински

В музикалния видеоклип към последния им сингъл "DTDTGMGN" членовете на южнокорейската група Eternity танцуват в ритъма на песента. "Дръж ме здраво, облегни се на рамото ми", пеят те. Но нито един от 11-те души в кей-поп бандата не може да направи това - поне не физически, защото те не са истински.

CNN разказва за една от новите популярни групи в корейската музика и поредната, която размива границите между реалното и виртуалното забавление. Eternity е женска поп банда, можете да гледате видеоклиповете ѝ, вероятно да чуете някой от песните ѝ по радиото, но никога няма да може да отидете на неин концерт, защото целият проект е създаден с помощта на изкуствен интелект.

Формацията следва познат модел в кей-поп индустрията - има лидер, вокалисти, рапъри и танцьори. Най-ярко изпъква Зае-ин, която може да прави неща, които повечето хора изпълнители трудно биха могли да постигнат.

"Тя може да пее много добре, да рапира и да бъде креативна като истински моден дизайнер. Родена е и да бъде актриса", казва Парк Джи Юн, главният изпълнителен директор на фирмата, която менажира Eternity.

С помощта на технология за смяна на лица в реално време и глас, генериран от изкуствен интелект, Зае-ин събира в себе си 10 различни души, включително актьори, певци и танцьори, които предоставят талантите си на нейния аватар.

В едно от видеата, публикувани в профила на Зае-ин в Instagram, например, тя кара лонгборд край река Хан в Сеул. Всичко това обаче е само отчасти реалност. За видеото създателите ѝ заснемат каскадата с дубльорка, а впоследствие нейното лице е сменено с това на Зае-ин.

"Можем да видим Зае-ин като певица, като актриса или репортер. Съществуват различни нейни версии, така че предимството е, че можем да направим това, което един човек не може", казва виртуалната звезда в интервю за CNN, по време на което е играна от актьор.

"Единственото нещо, което не можем да правим, е да даваме автографи", шегува се тя.

Въпреки че физически групата не съществува, тя жъне успех. Видеоклипът на песента "DTDTGMGN" е гледан близо 6,5 млн. пъти в платформата YouTube.

Как се създава група от нищото?

Първата стъпка, която екипът зад Eternity предприема, е да проектира външния вид на членовете. Парк и съмишлениците му генерират 101 уникални дигитални лица, вдъхновени от съществуващи корейски знаменитости, преди да ги раздели на четири категории - "секси", "сладки", "интелигентни" и "невинни". Впоследствие опциите биват ограничени до 11 чрез онлайн анкета.

След това, използвайки технологията за дълбоки фалшификации (т.нар. deep fake), компанията създава първия музикален видеоклип на групата през 2021 г. Реакциите са смесени. Много потребители в социалните мрежи смятат, че израженията на лицата изглеждат неестествено и не съответстват на телата им.

Създателите на групата обръщат внимание на критиките и решават да подобрят продукта си. В следващия музикален клип на песента "No Filter" феновете вече са доволни, като някои дори отбелязват, че групата е почти неразличима от истинска.

Други музикални агенции също експериментират с изкуствен интелект. SM Entertainment - компанията, която стои зад мегазвезди в кей-поп бранша реализира свой собствен проект. Тя създаде групата Aespa, в която членуват четирима изпълнителни и техните виртуални колеги.

Това е поредното доказателство за бързото развитие на изкуствения интелект, който вече си пробива път и в света на музиката. По-рано през годината песен на Drake и The Weeknd стана хит в социалните мрежи и дори оглави някои музикални класации. Впоследствие се оказа, че двамата изпълнители нямат нищо общо с парчето, а то е плод изцяло на технология за изкуствен интелект.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/pesen-na-drake-i-the-weeknd-stana-hit-no-se-okaza-falshifikat-generiran-ot-izkustven-intelekt?page=2


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024