Снимка: © DDT - Yuri Shevchuk

Един от най-известните рок-музиканти в Русия Юрий Шевчук ще бъде съден заради "дискредитация на Въоръжените сили на Русия" след концерт, на който певецът осъди войната в Украйна и разкритикува остро Владимир Путин.

На 18 май неговата група ДДТ организира концерт в столицата на руската башкирска република - Уфа, откъдето тръгва и историята на състава му през 80-те.

В една от паузите между песните Шевчук решава да се обърне към публиката с кратка реч, която се превърна в хит в социалните мрежи в Русия.

Музикантът връща спомените си към 1995 г., когато посещава Чечня в разгара на войната и "едва не губи разсъдъка си" от касапницата, на която става свидетел.

"В Чечня умираха хора - така, както и сега умират. Нашите момчета умираха. Умираха и жени, деца, старци. За първи път попадах в толкова тежък конфликт. Когато се върнах, просто не можех да правя нищо - нито да говоря, нито да мисля. Не знаех какво да правя. Когато се върнеш от война, забелязваш нещо, което другите не разбират - хората се разхождат по магазините, седят по ресторантите, пийват си. А на хиляда километра разстояние от нас тече битка, лее се кръв, смърт, пълен ужас. Тук обаче всичко е спокойно. Ние се дистанцираме от всичко това. Защото иначе ще ни стане съвсем трудно да живеем", разказва той.

Юрий Шевчук обаче призовава публиката си да не позволява на "емпатията си да пресъхне" и веднага прави препратка към войната в Украйна. Още след първите му думи залата избухва в аплодисменти.

"И сега в Украйна се избиват хора. Защо? Нашите момчета пак умират - защо? С каква цел? Пак умират хора и от Русия, и от Украйна. Умират старци, жени и деца заради някакви Наполеонови планове на поредния ни Цезар.

Приятели, родината не е задникът на президента, който постоянно трябва да се целува. Родината е бедната баба на гарата, която продава картофи. Това е родината", казва Шевчук.

Реакцията на службите за сигурност след концерта е незабавна. Продуцентът на ДДТ разказва, че веднага след края на събитието няколко "силовики" изолират певеца от останалите членове на групата и в продължение на два часа го разпитват за случилото се. Първоначално са планирали да арестуват Шевчук, но впоследствие му предлагат да подпише протокол за административно нарушение.

Това е вторият случай, в който група ДДТ показва съпротивата си срещу военната пропаганда в Русия.

В края на април концертът им в Тюмен е забранен, след като музикантите отказват да свирят в зала на Филхармонията, на чиято фасада е нарисувана огромна буква "Z" в цветовете на Георгиевската лента и настояват локацията да бъде променена.

ДДТ не са единствените представители на рок-сцената в Русия, които отказват да се съобразяват с правилата на Кремъл за "патриотична" култура - и търпят санкции от страна на местните власти.

Изпълнителите от "Би-2" бяха принудени да прекратят всички свои концерти в Русия до есента, защото отказаха да излязат на концерт с транспарант с надпис "Za президента" на фона на руското знаме.

Администраторите на стадион "Червена звезда" в Омск са забранили на групата да построи декорите си, които включват специални черни завеси около сцената, скриващи надписа в подкрепа на Путин.

Веднага след инцидента в Омск, властите в още 7 града в страната отменят планираните изпълнения на "Би-2".

"Нашата музика винаги е обединявала хората. Искаме така да бъде и занапред. Оставаме с вас, но засега ще сме без концерти на живо", коментират лаконично музикантите в социалните мрежи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос