Тенът - твоят приятел  Снимка: © BoulevardBulgaria

Малцина са онези, които не обичат лятото. Ако се замислим с какво толкова ни привлича, ще изброим слънцето, морето, дългите дни, отпуските и малкото дрехи.

2/3 от тези неща са пряко или косвено свързани с думата “тен”. Жените с тен са по-красиви от жените без тен. Мъжете със слънчев загар са по-привлекателни от онези, лежали само на канапето пред телевизора.

Цялата козметична индустрия обаче се концентрирала в това да ни пази от слънцето и неговите вредни въздействия. И то не просто от слънцето, а от всички UVA и UVB лъчи, свободните радикали, инфрачервената светлина или просто слънчевите лъчи.

Ако получавах 10 лева всеки път, в който чуех израза “слънцето е враг на кожата”, сега щях да събирам загар в някой хамак в Гваделупа.

Има една козметична марка обаче, която казва, че тенът е най-добрата естествена самозащита срещу слънчевите лъчи, че той не предизвиква стареене и още - че кожата трябва да се научи да се адаптира към слънцето, вместо да се “бронира”.

Сега стана интересно, нали?

Марката се казва ESTHEDERM. Идва от слънчева Франция, а нейният създател Жан-Ноел Торел, биолог и фармацевт, е страдал от доста капризна кожа, нетолерантна към слънчевите лъчи. Негова е концепцията, че кожата може да се научи да харесва слънцето чрез подходящата козметика и чрез стимулиране на собствените ѝ механизми за адаптация.

Едно отклонение, което ще ви даде повече светлина относно личността на Жан-Ноел Торел - това е човекът, създал най-добрата мицеларна вода в света, мицеларната вода на Bioderma. (Двете марки Bioderma и ESTHEDERM са част от една по-голяма компания, която се казва NAOS. )

Ако попаднете на слънцезащитните продукти на ESTEDERM, ще забележите, че те дори не ползват така популярния SPF (sun protection factor). Защо? Защото SPF показва само защитата от UVB лъчи, отвъд които са останалите вредните UVA лъчи, видимата и инфрачервената светлина.

Ето защо на продуктите на Esthederm откриваме слънца, които гарантират, че защитата на кожата ни ще е еднакво добра както срещу UVB лъчите, така и срещу UVA, които всъщност са виновни за стареенето на кожата.

Опаковките са в два цвята - бели и оранжеви. Оранжевите са за хората, които се разбират добре със слънцето, а бялата е за по-проблемните връзки или онези, които не желаят да поемат никакви рискове.

Каква е тайната на онова, което е вътре в опаковката обаче? Както знаем още от часовете по биология, количеството меланин формира цвета на кожата ни. По-малко меланин - по-бледа кожа, повече меланин - по-тъмна.

Все пак, за да почернеем, ни трябват слънчевите лъчи. Както ни учат и Плато, и Аристотел “всичко е в мярата”.

ESTHEDERM имат няколко патента, благодарение на които продуктите им успяват да отблъснат вредните за кожата количества UVA и UVB лъчи, инфрачервената радиация и видимата светлина, както и да предотвратят вредните за кожата процеси - стареенето, петната и др.

Единият патент се нарича “Клетъчна защита”. Той засилва естествения механизъм на кожата за самозащита, предпазва от действието на свободните радикали, минимизира възможностите за слънчеви алергии и възпаления..

Другият е “Adaptasun” - стимулира меланина, така че да постигаме бърз и траен тен.

И Repair - технология против бръчки, която по същата логика не се опитва да спира стареенето, а учи клетките да се справят сами, като стимулира синтеза на колаген и еластин - този патент го има в продукта Bronz Repair.

Какво трябва да знаете за слънцезащитните продукти на ESTHEDERM?

Bronz Impulse ще ви подготви за лятото. Той е нещо като вашия личен треньор за тен. Има почти водниста текстура и много лек бял цвят. Bronz impulse ще „събуди“ меланоцитите и ще подготви клетките за производство на меланин

Adaptasun е същинската слънцезащита за бърз и дълготраен тен.

Третият слънцезащитен продукт на Esthederm е олио за коса и тяло, който за разлика от името си, въобще не е мазен и неприятен. Освен това олиото не само дава равен и бърз тен, но и предпазва от фотостареене, защото съдържа патента Global cellular protection, подобно на останалите продукти на марката.

Според ESTEDERM лятото е добре да замените обичайната грижа за лицето си, която е срещу стареене, със слънцезащита срещу стареене - Bronz Repair.

Обръщаме внимание и на най-новия продукт - грижа срещу пигментацията с равномерен тен. Продукт за лице, който не позволява появата на тъмни петна. Той се казва Photo Reverse и е силна слънцезащита с антиоксидантно действие. Добавен е цвят - имате избор между два нюанса, който много приятно покрива лицето и изравнява тена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024