Теодора Генчовска се разграничи от екипа на Кирил Петков за Северна Македония Снимка: © Булевард България

Министърът на външните работи Теодора Генчовска съобщи за сериозни противоречия с екипа на Кирил Петков по линия на политиката за Северна Македония, като се изказа песимистично относно напредъка на преговорите със Скопие.

Генчовска се яви на изслушване в Народното събрание, но заседанието беше при закрити врата. Докато депутатите задаваха въпроси на външния министър, в сайта "Епицентър" изтече информация, че Генчовска е разкритикувала ПП и Кирил Петков за това, че се прокарват "две външни политики" - официалната на МВнР и втора на "премиера Петков и неговите външнополитически съветници".

Теодора Генчовска не потвърди и не отрече тези твърдения, като каза, че за изнасянето на информация от закрити заседания на Народното събрание трябва да се носи отговорност.

Корекцията ѝ обаче беше само по отношение на личните упреци към Кирил Петков - тя посочва, че "амбициите" за скоростно вдигане на българското вето за Северна Македония не са заявявани от него, а са на "екипа, който го съветва по тези въпроси".

Генчовска изрази съмнения дали казусът със Скопие може да се разреши до края на френското председателство в средата на годината и изрази съжаление, че е изгубено време, в което македонската страна не е изпълнила поетите ангажименти.

Председателят на ДБ Христо Иванов омаловажи вътрешнокоалиционния проблем за Северна Македония - една от поредицата невралгични точки в отношенията с представителите на "Има такъв народ" във властта. Според Иванов проблемът е, че "две амбициозни дами в две различни сгради не могат да си говорят", поради което темата е ескалирала до парламента.

"Промяна на рамковата позиция може да има само след гласуване в парламента - всичко останало са различен вид спекулации и конспиративни теории", каза той.

Разминаването между политическите фракции в Министерски съвет стана тема, заради която ГЕРБ атакува правителството за възможно отклонение от приетата позиция за недопускане на начало на преговорите със Скопие до разрешаването на основни проблеми със защита на правата на българското население и историческите спорове.

Екатерина Захариева призова за единна политика по Северна Македония и определи като недопустима ситуацията, в която българският външен министър научава позицията на правителството от външни лица.

"Министерският съвет влезе в играта на Северна Македония, която винаги се е опитвала да обяснява, че не е вярно, че в България има надпартиен консенсус, и че само малка част от партиите и обществото имали искания към нея. Точно с този разнобой нашата позиция олеква и изглеждаме несериозно и в очите на европейските си партньори, и в Северна Македония", казва тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024