Снимка: © Булевард България

Министърът на външните работи Теодора Генчовска съобщи за сериозни противоречия с екипа на Кирил Петков по линия на политиката за Северна Македония, като се изказа песимистично относно напредъка на преговорите със Скопие.

Генчовска се яви на изслушване в Народното събрание, но заседанието беше при закрити врата. Докато депутатите задаваха въпроси на външния министър, в сайта "Епицентър" изтече информация, че Генчовска е разкритикувала ПП и Кирил Петков за това, че се прокарват "две външни политики" - официалната на МВнР и втора на "премиера Петков и неговите външнополитически съветници".

Теодора Генчовска не потвърди и не отрече тези твърдения, като каза, че за изнасянето на информация от закрити заседания на Народното събрание трябва да се носи отговорност.

Корекцията ѝ обаче беше само по отношение на личните упреци към Кирил Петков - тя посочва, че "амбициите" за скоростно вдигане на българското вето за Северна Македония не са заявявани от него, а са на "екипа, който го съветва по тези въпроси".

Генчовска изрази съмнения дали казусът със Скопие може да се разреши до края на френското председателство в средата на годината и изрази съжаление, че е изгубено време, в което македонската страна не е изпълнила поетите ангажименти.

Председателят на ДБ Христо Иванов омаловажи вътрешнокоалиционния проблем за Северна Македония - една от поредицата невралгични точки в отношенията с представителите на "Има такъв народ" във властта. Според Иванов проблемът е, че "две амбициозни дами в две различни сгради не могат да си говорят", поради което темата е ескалирала до парламента.

"Промяна на рамковата позиция може да има само след гласуване в парламента - всичко останало са различен вид спекулации и конспиративни теории", каза той.

Разминаването между политическите фракции в Министерски съвет стана тема, заради която ГЕРБ атакува правителството за възможно отклонение от приетата позиция за недопускане на начало на преговорите със Скопие до разрешаването на основни проблеми със защита на правата на българското население и историческите спорове.

Екатерина Захариева призова за единна политика по Северна Македония и определи като недопустима ситуацията, в която българският външен министър научава позицията на правителството от външни лица.

"Министерският съвет влезе в играта на Северна Македония, която винаги се е опитвала да обяснява, че не е вярно, че в България има надпартиен консенсус, и че само малка част от партиите и обществото имали искания към нея. Точно с този разнобой нашата позиция олеква и изглеждаме несериозно и в очите на европейските си партньори, и в Северна Македония", казва тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос