Терминалът за LNG при Александруполис вече работи: България е акционер и вносител

Плаващият терминал за втечнен природен газ в Александруполис вече започна да работи.

България е акционер с 20% дял в терминала чрез държавния "Булгартрансгаз" и има възможност да внася гориво от LNG-доставчици през газовата връзка между Гърция и България.

Останалите съдружници в компанията-оператор "Gastrade" са:

  • 20% са на президента и партньор-основател Елмина Копелузу, дъщеря на основателя на Copelouzos Group Димитрис Копелузос, една от големите индустриални фамилии в Гърция;
  • 20% са на GASLOG - гръцка компания за транспорт на втечнен природен газ по море, притежавана от магната Питър Ливанос;
  • 20% са на DEPA COMMERCIAL - гръцкия доставчик на природен газ, мажоритарна собственост на държавата в партньорство с Hellenic Petroleum;
  • 20% са на DESFA - гръцкия еквивалент на "Булгартрангаз", чийто мажоритарен собственик е частен консорциум на компании от Италия, Испания и Белгия;

LNG терминалът при Александруполис се състои от плаваща платформа (реновиран стар танкер за втечнен газ), подводен и наземен тръбопровод за пренос на газ и връзка към гръцката газопреносна система.

Максималният капацитет за регазификация е 5.5 млрд. куб. м. на година.

Капацитетът за съхранение на втечнен природен газ е 153 500 кубични метра.

Българският газов доставчик "Булгаргаз" вече резервира 500 млн. куб. м годишно от терминала за десет години, които ще преминават през интерконектора Комотини – Стара Загора.

Износът ще бъде възможен още до Румъния, Северна Македония, Сърбия, Молдова, Украйна, Унгария и Словакия.

До момента 14 гръцки и чуждестранни компании са се включили в проекта, като са ангажирали почти целия му капацитет поне до 2030 г.

Това е и част от разширяването на инициативата за Вертикалния коридор, чиято цел е да създаде хъб за търговия на газ в Централна и Югоизточна Европа.

Проектът е съфинансиран от европейския фонд за регионално развитие.

Очакваше се търговската му дейност да започне още през 2023 година, после това беше отложено за първата половина на 2024.

През юли служебният кабинет поиска "решителни мерки от страна на Gastrade" за ускоряване на въвеждането му в експлоатация в рамките на календарната година и предупреди, че допълнително забавяне ще е "недопустимо".

Накрая срокът за поправянето на технически дефект по свързването на платформата беше заложен за 1 октомври.

Терминалът е от стратегическо значение за целия регион на Балканите, като ще осигури важен коридор за доставка на втечнен природен газ от алтернативни източници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Премиери на книги и филмови прожекции от фестивала Sofia DocuMental на „Сцена Централни хали“ през октомври

Богата културна програма очаква гостите на емблематичната сграда

16:51 - 01.10.2024