За поредна година американското списание "Time" ще обяви престижната си класация за "Личност на годината". Краткият списък за 2023 г. е особено разнообразен, като в него влизат общо девет претенденти от различни сфери на живота, включително поп звезда, двама тоталитарни лидери, кралска особа и дори куклата "Барби".

От 1927 г. изданието присъжда титлата на определена личност, група или концепция, която най-много е повлияла на заглавията в медиите, като това може да бъде както за добри дела, така и за лоши.

В тазгодишния списък с номинирани влизат:

  • руският президент Владимир Путин
  • поп звездата Тейлър Суифт
  • китайският президент Си Дзинпин
  • шефът на компанията за изкуствен интелект OpenAI Сам Алтман
  • Стачкуващите артисти в Холивуд
  • британския крал Чарлз III
  • куклата Барби и феноменът, в който се превърна едноименният филм
  • председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл
  • Прокурорите, повдигнали обвинения срещу Доналд Тръмп

За какво са номинирани личностите?

Всеки от претендентите е предложен да бъде "Личност на 2023 г." по различни причини.

Носителката на "Грами" Тейлър Суифт преживя важна година и доминира не само на музикалната сцена. Тя преиздаде два стари свои албума, започна историческото си турне "Eras", счупи няколко стрийминг рекорда, а в края на 2023 г. пусна и концертен филм. Изпълнителката и преди е била част от "Личност на годината", като през 2017 г. се появи на корицата на TIME заедно с други "нарушителки на мълчанието" - жени, говорили публично за сексуални посегателства.

Редакторите на списанието взимат под внимание и друг поп културен феномен - "Барби". Филмът на режисьорката Грета Гервит се превърна в същински блокбъстър, като спечели близо 1,4 млрд. долара. Освен успеха в киносалоните "Барби" предизвика бум в търсенето на розови стоки, аксесоари и на кукли по целия свят.

Сценаристите и актьорите в Холивуд са номинирани като група във връзка с безпрецедентната им стачка, която продължи през по-голямата част от годината. Тя наложи спирането на много нови и предстоящи филми и сериали, но в крайна сметка споровете между филмовите студия и двете професионални гилдии бяха разрешени.

Двама държавни лидери също са в краткия списък на TIME, но прави впечатление, че нито един от тях не е президент на демократична държава. Владимир Путин намира място там както заради продължаващата война в Украйна, но и заради кратката заплаха за неговата власт, когато по-рано през годината лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин започна въоръжен бунт срещу военното ръководство на Русия. Месец по-късно Пригожин загина в самолетна катастрофа в страната си. Путин вече е бил личност на годината през 2007 г. и многократно попада в списъка на TIME100 за най-влиятелни хора.

Другият президент с номинация е китайският лидер Си Дзинпин, който тази година започна безпрецедентния си трети мандат начело на комунистическата държава, затвърждавайки ролята си като един от най-могъщите съвременни китайски управници, посочва изданието.

Друго интересно име в селекцията на "TIME" е това на Сам Алтман, директор на OpenAI - компанията зад инструмента с изкуствен интелект ChatGPT. През ноември той попадна в новинарските заглавия, след като беше уволнен от ръководния си пост, а впоследствие беше върнат след недоволство на неговите колеги срещу решението на борда.

Кой избира "Личността на годината"?

Редакторският екип на "TIME" има специална процедура, с която прави избора. Още от началото на годината той започва да провежда срещи, в които служителите могат да предлагат кандидати за категорията.

"Ние ги дискутираме, като някой от предложенията са очаквани, а други са изненадващи", казва Кели Корниф, старши главен редактор в изданието.

След като бъде оформен краткият списък, процедурата става много по-секретна. Единствените хора, които знаят кой всъщност ще бъде на знаменитата годишна корица на списанието, са малък екип от редактори. Те провеждат тайни срещи, в които обсъждат кое от предложенията да изберат, като дори използват кодови имена, за да не разкриват за кого говорят. Финалното решение се взима много малко преди изборът да бъде обявен публично.

Сред предишните избраници за "отличието" са президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис, германският канцлер Ангела Меркел, папа Франциск, Адолф Хитлер и активистката Грета Тунберг. През 2022 г. "Личност на годината" на TIME бяха украинският президент Володимир Зеленски и "духът на Украйна".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024