Активисти съсипаха яхта за $300 млн. на американска милиардерка Снимка: © Twitter/FuturoVegetal

Луксозна суперяхта за 300 млн. долара стана поредният обект на атака от страна на активисти за борба с климатичните промени. Двама испански активисти заляха с червена и бяла боя скъпия плавателен съд - собственост на американската милиардерка Нанси Уолтън Лори.

Младежи, които са част от екологичната група Futuro Vegetal, публикуваха видеоклип, на който се вижда как стоят пред суперяхтата на име Kaos и държат плакат с надпис: "Ти използваш, но другите страдат". А след това пръскат с боя плавателния съд.

Суперяхтата се е намирала в Ибиса, където е напускала пристанището. След случката персоналът на яхтата се е опитал да отмие боята, се вижда от видеа в Twitter.

"Най-богатият 1% от световното население замърсява повече отколкото най-бедните 50%. Те ни обричат на бъдеще на болка, мизерия и опустошение", казват активистите във видеото.

"Те унищожават нашата планета, компрометират обитаемостта на земята и всичко, за да водят стандарт на живот, който надхвърля границите на разумното", допълват те.

Според множество новинарски сайтове за корабоплаване яхтата е собственост на милиардерката Нанси Уолтън Лори - наследничката на състоянието на американската верига Walmart. Според данни на "Forbes" нейното общо нетно състояние е близо 8,7 млрд. долара.

  • 72-годишната Уолтън Лори наследява дял в компанията за търговия на дребно Walmart от баща си Бъд Уолтън, който помага на брат си Сам да изгради гиганта.
  • Когато Бъд умира през 1995 г., Уолтън Лори и сестра ѝ Ан Уолтън Кронке получават достатъчно акции на Walmart, за да станат и двете милиардерки.

Нейната суперяхта Kaos е близо 110-метрова, като плава под ямайски флаг и разполага с четири палуби. Плавателният съд може да побере 31 гости и 45 души екипаж, според информация на сайта за любителите на яхти Yacht Bible. Яхтата разполага със собствен персонал, както и асансьор, парна баня, фитнес зала, киносалон и закрит плажен клуб. Според Yacht Bible поддръжката на Kaos струва между 20 и 30 млн. долара всяка година.

Съобщава се, че полицията в Испания е задържала двамата активисти заради акцията и се очаква те да бъдат освободени от арества в понеделник. Това е поредният протестен акт, организиран от Futuro Vegetal. В петък тя изрисуваха със спрей частен самолет на летището в Ибиса в знак на протест.

"Акцията поставя финалния щрих на кампанията "Джетове и яхти, партито свърши", свикана от Extinction Rebellion Ibiza, които настояват за забрана на частните джетове и край на луксозните емисии", заявиха от организацията.

Групата за борба с климатичните промени Extinction Rebellion (XR) също обеща да се насочи към този 1% от богатото население, като заяви, че иска да покаже ясно, че "богатите и техните развлекателни дейности, които разхищават основни ресурси, са лукс, който не можем да си позволим".

С какво суперяхтите са вредни?

Яхтите и плавателните съдове са сред най-големите разпространители на въглеродни емисии. Техните емисии обаче често остават незабелязани и неизмерени, тъй като се отделят в морето.

Доклад на EcoWatch - платформа за опазване на околната среда, анализира въглеродният отпечатък на 20 милиардери. В него се посочва, че притежаването на суперяхта е най-лошият актив от гледна точка на околната среда.

Причината е, че те допринасят за замърсяването на водата с нефт и газ, а отделяните във въздуха емисии са вредни за морските обитатели и хората, живеещи в близост до моретата и океаните.

Освен това почистващите препарати и химикалите, използвани за поддръжката на яхтите, замърсяват допълнително водата, а шумът от двигателите може да попречи на комуникацията между някои морски видове.

Екоактивист почерпи "Мона Лиза" с торта, за да призове: "Мислете за Земята"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024