Според Тихомир Безлов случаят Nexо не е плод на международно разследване и има силна политическа цел

Тихомир Безлов е старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията и работи по въпросите на престъпността в България. През последните 17 години е автор на редица доклади и социологически изследвания. В интервю за журналистката Диана Янкулова в предаването "Неделя 150" по БНР, той коментира акцията на прокуратурата срещу "Nexo" и нейния политически отзвук.


Диана Янкулова: Дойде ли му времето, очаквахме ли го и изобщо подготвени ли бяхме за тези криптокриминални сюжети?

Тихомир Безлов: Те според мен се въртят от доста години в България, поради спецификата на IT общността, която действително е голяма. Сега другото направление, в което България действително е световно лидираща е финтехът (финансовите технологии - б.р.). Там също има изключително интересни решения, но те също са в тази сенчеста зона, която е свързана с криптовалутите.

Понеже като последица от тоя разговор има няколко теми, аз бих си ги групирал на три. Първо е криминалната тема, която криминологията може да коментира по отношение на престъпленията, които знаем, че в България са свързани с тази сфера на новите технологии, включително и криптовалутите.

Втората е политическата и как се случи това.

И третата, разбира се, е една много сложна и малцина биха могли да я коментират в достатъчно дълбочина - да я наречем финансово-технологичната тема, която остро възниква с българската звезда Nexo, която, ако си спомняте, първо беше дефинирана като банка, след това стана компания, която се занимава с различни услуги, свързани с криптовалути. Нещата са доста сложни и е хубаво да ги разделим.

ДЯ: Да, трудно може да се обясни особено по радиото нещо толкова специфично. За хора, които са свикнали да боравят все още с хартиените банкноти и се затрудняват новата тарифна дигитална система в градския транспорт, ще е трудно да обясним как се перат пари чрез криптовалута или се финансира тероризъм, заобикалят санкциите срещу Русия...

ТБ: Но все пак някакви базови неща трябва да кажем, защото иначе пък нищо не разбираме...

ДЯ: Факт е обаче, че няма законодателство и празнотите в тази модерна сфера дават възможности както за проспериращ бизнес, така и за криминално обогатяване.

ТБ: Да, Няма законодателство, това е така наречена сива зона, някои казват "Див Запад" - така е в целия свят. Има първи опити в най-развитите страни, но това е все още изключително нерегулиран бизнес.

Но, ако искате, да започнем от най-простото към по-спекулативното. Това, което в България се е случвало досега по отношение на тези технологични възможности и за което има международни искания за сътрудничество и включително предадени български граждани на германското правосъдие - така наречените киберпрестъпления.

Най-типичният български модел е използването на тази аутсорсинг индустрия, която имаме в момента.

Създавате една фирма, наемате примерно стотина, двеста, а може и повече човека, които звънят и продават криптопродукти. Има вероятно вече десетки големи такива случаи с компании, които са в лъскави офиси и наемат квалифицирани хора - звънят най-вече в Западна Европа и предлагат да ви продадат ценни книжа, предлагат софтуер, с който виждате как печелите. И така до момента, в който вие вкарате някакви инвестиции обикновено в рамките на няколкостотин евро, които след това стават и хиляди. Видим е този модел на проблемно третиране на клиента и съответно чуждите законодателства на страните, които са потърпевши, искат предаването на отговорните хора. Така се натрупва темата през годините.

Имаше едно съвпадение през седмицата със случая Nexo - Европол координира международно разследване в Германия, България, Сърбия и Кипър мисля, което някак съвпадна като искане на правна помощ и полицейско сътрудничество с Nexo.

И тук стигаме до втората част, която е основна - политическата.

ДЯ: По повод на тази част, която обвързва собствениците, разработчиците на този модел Nexo с тяхната политическа кариера в близкото минало, с дарения в сегашния момент за политически парти... От една страна стои Nexo, които казват, че ще си търсят правата и ще съдят всички, които осъществиха тази акция, за да ни отнемат проспериращия бизнес и да хвърлят кал по авторитета ни, а от другата стоят политиците, които се чувстват вкарани в този сюжет с цел да бъдат дискредитирани, точно когато очакват да бъдат получателите на третия мандат - очевидно след тази история няма да бъде или ще бъде стопиран процесът за намирането на механизъм за контрол над главния прокурор, тема, която също набира скорост от сряда насам.

ТБ: Тези две теми са свързани - създаването на механизъм за контрол на главния прокурор и създаването на правителство. Без да имаме правителство, естествено, всичко ще отиде в светлото бъдеще. Но аз ще си позволя малка политическа интерпретация на това, което се случи през последните две седмици.

Ако ви направи впечатление, от изборите насам, вървеше сложна дискусия дали може да има правителство или президентът ще назначи поредното служебно. Най-лошото е, че като гледаме данните от различните социологически агенции, не виждаме решение и при следващите избори.

Започна да се говори, че може да имаме правителство чак след местните избори. Това би било много тежка криза, каквато не сме имали от 90-те години насам и която би компрометирала самата демократична система. Което действително е проблем, защото от моя гледна точка българската демокрация, с всичките ѝ проблеми, си работи - възникват някакви политически партии, които са доминанти, започва да възниква някакъв авторитаризъм и избирателят ги наказва. Виждаме го, дори и с всичките проблеми, за разлика от страни като Турция, Русия и, ако щете, Унгария. Колкото и да сме скептични към това, което имаме в момента и наричаме демокрация, то някак работи.

Връщайки се на двете седмици - там се очерта някакво решение, да не го наричаме коалиция, за правителство при третия мандат. Виждахме колко е крехък този баланс, за да се стигне до правителство, защото основният проблем е как точно ще съществуват заедно ГЕРБ и "Продължаваме промяната". "Демократична България" все повече се опитваше да намери някакъв баланс, някакво рационално решение и имаше стъпка напред, стъпка назад, "Ние ще подкрепим" - "Няма да подкрепим".

Междувременно се избистри и се намери една много добра формула, според мен. Вече беше ясно, че този случай може би с висока вероятност ще има правителство. И се появи случаят Nexo.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024