Централните и южните щати на САЩ бяха връхлетени от буря и разрушително торнадо в събота. Властите твърдят, че над 80 души са загубили живота си.

Срутени сгради и отломки – това показват видеа от социалните мрежи, заснети в Кентъки. Само в този щат загиналите са над 70. Губернаторът Анди Бешър нарече бедствието „една от най-тежките нощи в историята на Кентъки“.

Торнадото е нанесло огромни щети на завод за свещи в щата, склад на Amazon в западен Илинойс и в дом за възрастни в Арканзас. На всяко от местата има загинали и ранени, съобщи CNN.

В Арканзас има две жертви, 4 са в Тенеси, 6 в Илинойс и 2 в Мисури.

В поне 6 щата, включително Мисури, Тенеси и Мисисипи, са регистрирани 30 разрушителни бури. „Нивото на разрушение е такова, каквото никога преди не съм виждал“, заяви Анди Бешър. „Може жертвите дори да надвишат 100“.

Около 110 души са били на работа в завода за свещи в Мейфилд, Кентъки, когато торнадото е разрушило сградата. Десетки са загинали. „Успяха да спасят около 40 човека. Вътре има метали и съдове с корозивни химикали. Ще е истинско чудо, ако открием още оцелели“, заяви губернаторът.

Действията на спасителните екипи все пак продължават. Сред оцелелите е Киана Парсънс-Перес, която заснела случващото се и го пуснала на живо във Facebook. „Бях затисната от отломките и не можех да мърдам крака си“, казва тя пред CNN.

Президентът Джо Байдън обяви, че следи изкъсо ситуацията и вече се е свързал с губернаторите на засегнатите щати. „Това е най-голямата торнадо-поредица в историята ни“, каза демократът. „Искам да подчертая, че федералното правителство ще направи всичко, всичко, което може, за да помогне". Той ще изпрати Националната гвардия в тези щати, ако се наложи.

Самият Байдън планира да пътува до южната и централната част на САЩ, за да види какви са нанесените щети. Това обаче ще стане след приключване на работата на спасителните екипи.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024