Тошко Йорданов и Андрей Чорбанов поставиха под съмнение Covid-ваксините от трибуната на НС

Депутатите от "Има такъв народ" Тошко Йорданов и Андрей Чорбанов влязоха в спор със здравния служебен министър Стойчо Кацаров за ефикасността и безопасността на ваксините срещу Covid-19.

Кацаров беше повикан на изслушване в Народното събрание по настояване на БСП, за да обясни за подготовката на здравната система за посрещане на евентуална нова пандемична вълна.

"Ако не искаме затваряне и блокиране на страната, единствената възможност е ваксинация на населението. Всички останали мерки могат само да моделират вълната, но не и да я предотвратят или ограничат. Здравната ни система е тежко дебалансирана както по отношение на отделните специалности, съотношение на извънболнична, болнична и спешна помощ. Лошо структурирана, лошо финансирана от години. Това е създало трайни нагласи, които трудно могат да се поправят. Covid е основание да се бърза с реформите, защото здравната система няма да може да реагира адекватно", каза Стойчо Кацаров по време на изложението си.

По думите му - единствената "добра новина" от ваксинационния процес в последните няколко месеца е, че се увеличава броят на имунизираните хора над 60-годишна възраст, при които заразяването с коронавируса би довело до най-сериозен риск от тежки последствия.

Имунологът Андрей Чорбанов разкритикува новия план на МЗ за справяне с бъдеща Covid-криза като "недобър", с аргумента, че "нас ни интересува дали народът се чувства добре, дали хората ще могат да работят и да живеят по нормален начин".

"Явно е, че ваксините не работят по начина, по който ние очаквахме. Всички искаха ваксините да са много добри и да ни предпазват на 100%. Ако ваксините работеха толкова добре, защо дисциплинирани нации като Великобритания и Нидерландия, с висок процент ваксинирани, са в червената зона и имат високи нива на заразяване, а ние, които сме последни в Европа (по ваксиниране), сме в зелената зона", коментира Чорбанов.

Стойчо Кацаров репликира Чорбанов, като коментира, че целта на Covid-плана "не е да направи живота на хората прекрасен", а да изясни ангажиментите на всяка част от здравната система по време на пандемията.

"Не само Великобритания - Нидерландия, Португалия, Кипър са страни в червена зона с над 50% ваксинирано население. Вероятно една от причините е, че ваксините не препятстват 100% разпространението на вируса. Вероятно една от причините е, че има все пак 50% от хората, които не са ваксинирани и са поле за разпространение на вируса. Но това, което е сигурно от данните - и съм сигурен, че ще го потвърдите - е, че смъртността при сегашните вълни във въпросните страни е много по-ниска, отколкото е била преди. Може да се направи извода, че ако ваксинацията не предотвратява 100% разпространението на вируса, тя в много голяма степен намалява смъртността. Дори затова си струва да се ваксинират хората. Още повече - с никакъв друг ефективен механизъм не разполагаме", каза Кацаров.

Данните на Кацаров се потвърждават и от официалната статистика на държавите. Израел, Великобритания и Нидерландия са сред страните с най-висок процент на изцяло имунизирано население (съответно: 61.43%, 55,18% и 50,52%) към края на юли. Заболеваемостта в тези държави прави пикове през последните няколко седмици, но смъртността няма нищо общо с рекордните нива от зимата.

Нови потвърдени случаи на Covid-19 във Великобритания, Израел и Нидерландия като дял от населението (от 1 март 2020 до 28 юли 2021 г.)

Дневните смъртни случаи от Covid-19 във Великобритания, Израел и Нидерландия като дял от населението (от 1 март 2020 г. до 28 юли 2021):

Стойчо Кацаров напомни неколкократно, че в България няма нито един случай на тежки странични ефекти от прилагането на ваксини срещу Covid-19 на фона на близо 2 милиона поставени дози.

Това обаче провокира друга реакция от страна на зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който обяви, че има данни за "хора, които са пострадали от инсулти" след имунизиране.

"Заявихте, че няма тежки странични ефекти от ваксините, което не е вярно. Мога да ви свържа с хора, които са пострадали от инсулти. Самите хора ще ви докарам на крака", каза той.

Кацаров напомни на депутата от ИТН, че България има официална система за регистриране на странични реакции от всички видове медикаменти и тези сигнали се събират и публикуват от Изпълнителната агенция по лекарствата.

"Ние боравим с тези официално регистрирани случаи, които са доказани, че са свързани с поставянето на ваксина. Има процедура за установяване дали са свързани и дали са последица от ваксината, а не от нещо друго", каза здравният министър.

Втората забележка на Тошко Йорданов беше, че при хората с ваксини "има много случаи" на повторно заразяване с коронавирусна инфекция. Зам.-председателят на ИТН не цитира конкретни данни, за да се аргументира. Всъщност той поиска от Кацаров да даде справка каква е реинфекцията при пациентите, които вече са прекарали Covid-19 и заболяването им е било доказано с PCR тест.

Министърът на здравеопазването се ангажира с предоставянето на информация по този казус до края на седмицата и обяви, че ще ги направи достъпни и занапред.

Стойчо Кацаров призова депутатите да не превръщат научните спорове за ваксините в политически.

"Безспорно е, че ваксината не е опасна. Covid е опасен. От Covid можеш да умреш, от ваксината със сигурност няма да умреш. Няма нито един регистриран смъртен случай от ваксиниране в нашата страна. Дали ваксината предпазва 100% от повторно заразяване, дали ще трябва да се поставя още една бустерна доза - доза, това ще решат не политиците, а науката. Трябва да кажем на хората - не се страхувайте, вероятността да починете от коронавирус е стократно по-голяма, отколкото да починете от ваксиниране", каза Стойчо Кацаров по време на изслушването.


Д-р Андрей Чорбанов е в болница с Covid-19, състоянието му се подобрява


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

Ръст от 38% на новите ипотечни кредити намеква за имотен балон

Мнението е на икономиста Георги Ангелов, базирано на данни от БНБ

13:47 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024