Covid-19 не ни направи по-добри, но ни замисли за това кое е ценно и си струва, какво ни липсва, от какво можем да се откажем. И ако за някои сфери на живота изолацията отмина като лош сън, то други дълго време ще се опитват да се възстановят от кризата. Театрите, концертите, културните институции и хората, които са ангажирани с тях, са сред пострадалите от неочакваното спиране на всички масови събития и обществени прояви. Залите за дълго опустяха, а и сега остават полупразни – с необходимата социална дистанция между зрителите.

Проектът “Mastercard Безценни Подаръци“ е насочен точно към тях. Той започва в момент на безпрецедентна нужда от нови модели за онлайн търговия и нови продукти с добавена стойност. Идеята зад него е в стила на добрата стара реклама за безценно преживяване, само че този път на терена на изкуството.

Всеки от нас отделя средства за подарък на любими хора – сега картодържателите на Mastercard имат възможността да закупят уникални подаръчни пакети-преживявания в редица културни институции - Софийската Филхармония, Народния театър, кино Влайкова.

Освен оригинален подарък, това ще е и подкрепа за мястото или за негов проект за дигитализация и модернизация.

И понеже подаръкът има две страни - на този, който подарява, и на този, който получава, в следващите редове ви представяме две гледни точки към едно уникално преживяване в зала “България”.


Сибина Григорова - човекът, който подарява “Mastercard Безценни Подаръци“:

Ако трябва да дам житейски съвет на някого за това как да прекарва времето си пълноценно, то той би гласял “събирай истории за разказване”. Една такава история за разказване е нашата среща с органа от зала “България”. Тя стана случайно, както всички хубави неща, които не са част от големи семейни или лични планове и не заемат нито едно поле в календара.

За мен беше изненада, че трябва да …изненадам мъжа си с посещение в зала “България”, където органистът Велин Илиев да му предаде урок по орган.

Наречете го изненада в изненадата.

Идеята беше на Mastercard, провокирана от моите Фейсбук-дневници на карантината, в които описвах семейния ни живот. Епизод от поредицатa беше посветен на електрическия орган в хола ни, озовал се там по инициатива на мъжа ми с цел реставрация и евентуална употреба.

Историята ме преследваше по приятен начин. Няколко седмици по-късно правихме медийно обучение на голяма международна компания и когато дойде времето за въпроси, какво мислите, че ме питаха - “Органът още ли е у вас?”.

Голямата изненада беше обаче, когато от Mastercard предложиха да зарадват мъжа ми като му организират безценно преживяване с истински орган. Така спонтанно започна проектът “Mastercard Безценни Подаръци“.

Органът, който се се намира в зала “България”, е най-големият орган у нас. Той обаче не е оригиналният, който е бил залата при откриването ѝ.

Първият орган в зала “България” е монтиран през 1937 г. от франкфуртската фирма „Sauer“, но е разрушен при бомбардировката на 24 май 1944 г. Той е бил по-голям от сегашния - имал е 4 мануала, 72 регистъра и 6000 тръби.

Тридесет години по-късно е монтиран новият орган на фирмата „Schuke“, Потсдам, който можете да слушате в момента. Той е с 3 мануала и 55 регистъра и звучи внушително, респектиращо дори. Но това не е нищо в сравнение с картината, която се разкрива когато влезете зад сцената - място, на което са допускани малцина. Там, зад кулисите е тялото на органа, разположено на два етажа. Представете си гора от тръби - гъста и висока.

Асен Григоров - човекът, за когото е изненадата “Mastercard Безценни Подаръци“:

Не можете да подарите нищо по-ценно от преживяването. Да направиш така, че някой да преживее щастлив момент, е израз на истинското отношение към него, на това да го познаваш и да цениш важните неща за него.

Това разбрах преди две седмици, когато бях поканен да отида без ясна цел и предварителна информация в зала „България“.

Покани ме жена ми и, честно казано, реших, че има някакъв ранен концерт. Ясно е, че обичам музика, а още повече обичам музика в акустично обработено помещение.

Нещата започнаха да изглеждат съмнителни още от вратата, където ни посрещна Кремена Николова-Флор – ПР на Филхармонията и човек със специално отношение към класическата музика, разведе ни из коридорите и помещенията, разказа ни малко история. Например, че преди социализма главният вход на залата е бил откъм "Цар Освободител" – през фоайето на хотел "България". И че първият климатик в държавата е този на зала "България", (през 30-те години на 20 в.) - остатъци от инсталацията още се виждат, стига да знаеш накъде да погледнеш.

След това влязохме в самата зала. Тя беше празна, на сцената свиреха четири флейтистки.

Послушахме вълшебните флейти, а аз започнах да разбирам, че се готви нещо по-сериозно.

Тук ще отворя скоба, за да кажа, че слушам орган почти маниакално, но мечтата ми винаги е била да седна пред истински инструмент и да натисна клавишите.

Посрещна ме главният органист на Софийска филхармония, качихме се на сцената, „запалихме“ органа (да, с ключ като на колите от едно време) и – „Tоката, адажио и фуга BWV 564 Bach”, Charles – Marie Widor, проби на регистри и мощност на инструмента.

Залата беше абсолютно празна и звукът, който може да се чуе така, е доста по-силен, отколкото на концерт.

После „влязохме“ в органа – там, където никой не влиза. Вътре имаше влагомери, гора от тръби – медни и оловни, швейцарският електромотор, който работи безотказно и напълно безшумно в последните 50 години.

На излизане от машината изведнъж ми хрумна какво точно искам да изсвиря в тази зала. Интродукцията на Whiter Shade of Pale, Procol Harum. Безценно.

Идеята беше на Мastercard, „подаръкът“ – от Сибина.

И вие можете да станете част от тази магия, която в същото време е и кауза, защото средствата от “Mastercard Безценни Подаръци“ ще отидат за дигитална система, която да направи достъпно съдържанието на Филхармонията в най-високо качество.

Това, което всеки притежател на Mastercard може да подари на себе си и близките си, е концерт и лична среща с оперните звезди Ина Кънчева и Стефан Кръстева“ (19 юли), лична среща бекстейдж с Теодосий Спасов след концерта му за кавал и оркестър на 16 август, билети за концерт на виртуоза на цигулката Минчо Минев на 23 август, а след това и среща с него и диригент Найден Тодоров. Можете да видите програмата на концертите тук. Освен всичко това, в зала България се готви невероятен есенен сезон, който ще задоволи най-високите изисквания на феновете на класическата музика, като докара у нас звездата на Метрополитън опера Диана Дамрау и Шломо Минц. 16 Mastercard картодържатели ще могат да гледат концертите им през септември и октомври от Царската ложа на зала „България“.

Подаръчните преживявания дават възможност на зрителите да се докоснат отблизо до магията на класическата сцена, като осигуряват места в специални ложи, ексклузивен достъп зад кулисите и срещи с изпълнителите. Всеки закупен билет, подпомага летния сезон и бъдещата дигитализация на Софийска Филхармония и може да се купи само с Mastercard на urboapp.com/priceless


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024