Третият най-богат руски олигарх критикува Кремъл: "Това не е просто поредната криза" Снимка: © Getty Images

Владимир Лисин - един от най-богатите хора в Русия - се обърна със сериозни критики към поведението на руските власти в разгара на икономическата криза, предизвикана от войната в Украйна и санкциите на ЕС и САЩ.

Лисин е собственик на Новолипецкия металургичен комбинат от 1998 г., а Forbes го поставя на 3-то място в списъка на най-заможните бизнесмени на Русия (след Алексей Мордашов и Владимир Потанин) с лично състояние в размер на 26,2 млрд. долара към 2021 г.

Докато повечето руски олигарси предпочитат да не коментират инвазията в Украйна, Владимир Лисин директно критикува част от мерките на правителството, насочени уж за стабилизиране на икономиката.

"Очевидно е, че много от правителствените мерки се въвеждат стремително, а последствията им не са напълно анализирани. Струва ми се, че скоростта трябва да отстъпи място на логиката и адекватността, за да не се окажат разрушителни за националната промишленост, която дава работа на милиони души", казва той в интервю за руската бизнес медия "Коммерсант".

В същото време той посочва, че "е срамно да се оплакваме от лични проблеми", свързани с персоналните санкции срещу руски олигарси, "когато има ситуация на хуманитарна катастрофа".

Владимир Лисин посочва, че санкциите може да изглеждат несправедливи и налагащи колективна отговорност за чужди действия, но ги смята за "шанс да не се въвлечем в глобален конфликт, който може да се превърне в катастрофа за всички хора". И това е само началото.

"Ще се опитат да спрат смъртта на хората и разрушението на градовете с всички възможни средства", предупреждава руският олигарх.

Идеята на Кремъл да принуди западните държави да плащат в рубли за руския износ е сред решенията, които Лисин оспорва. Тази мярка вече беше въведена за природния газ от Владимир Путин, но председателят на Думата Вячеслав Володин предложи да се разшири към износа на тор, зърно, нефт, метали, дървесина и др.

Лисин твърди, че "преминаването към плащания в рубли просто ще ни изхвърли от международните пазари".

"Не знам - може би с газа ще се получи някак, но как ще продаваме останалите стоки? В продължение на десетилетия се борим за експортните пазари, където никой не ни чака. Изграждаме отношения с хиляди клиенти в 70 страни. Трудно ми е да си представя, че можем да убедим клиентите си да преминат към сметки в рубли и да понесат валутните рискове", казва той.

Делистването на депозитарните разписки на руски компании от чуждестранните борси също е атакувано от Лисин.

"Министерството на икономическото развитие смята, че това ще понижи риска от загуба на контрол при покупка на акции на ниска цена. Но ако сега някой от руските емитенти се притеснява от подобен сценарий, той може сам да реши да напусне борсата - никой не го спира. В момента предложеният законопроект не снижава рисковете, а ги увеличава. Нарушават се правата на акционерите, които повярваха в Русия и дълги години инвестираха в руския пазар", казва той.

Лисин призовава властта да престане да "администрира всичко до дупка" и да спре да пречи на бизнеса.

Опитът за въвеждане на фиксирани цени за крайната продукция е поредната недомислица на руското правителство в анализа на Владимир Лисин.

"Доставчиците на материали, оборудване и резервни части вдигнаха цените с пъти. В такива условия замразяването на цените на крайната продукция ще доведе до това, че предлагането просто ще престане поради загуби", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024