Тримата премиери при Зеленски: "Ако загуби Украйна, Европа ще е жалка версия на предишното си аз" Снимка: © Getty Images

Украйна поздрави за куража тримата европейски лидери, които предприеха рисковано пътуване с влак от Полша до Киев, за да се срещнат лично с президента Володимир Зеленски и да изразят съпричастността си към украинския народ.

Премиерите на Полша, Чехия и Словения – Матеуш Моравиецки, Петр Фиала и Янез Янша, проведоха обща среща със Зеленски във вторник вечерта, след началото на комендантския час в столицата, наложен от кмета Витали Кличко.

Докато делегациите разговаряха за руската военна инвазия, войниците на Кремъл обстрелваха Киев и се чуха няколко експлозии, предаде кореспондентът на BBC в страната.

Премиерите на Полша, Чехия и Словения са първите западни лидери, които посещават раздиранат от война Украйна, откакто на 24 февруари Кремъл предприе пълномащабната атака.

„Възхищаваме се на смелата ви борба“, обърна се към украинските военни Петр Фиала в Twitter. „Знаем, че се биете и за нащите животи. Не сте сами, нашите държави стоят плътно зад вас и ви подкрепят“.

Моравиецки заяви, че Европа няма да бъде същата, ако загуби Украйна. „Вместо това ще е победена, унижена и жалка версия на предишното си аз“.

„Вашата визита е мощно послание на подкрепа за Украйна“, каза пред групата Володимир Зеленски.

Украинският премиер Денис Шмихал даде информация, че по време на срещата лидерите са дискутирали „унищожителни санкции“ срещу Русия, включително „признаването ѝ за спонсор на тероризма“.

Лидерите в Брюксел са знаели за пътуването няколко дни предварително, тъй като то е било споменато по време на неофициална среща на върха на ЕС във Версай, Франция, проведена миналата седмица. Полският зам.-министър на външните работи Марцин Пржидаш призна, че пътуването е било рисковано, но според него си е струвало „в името на ценностите“. Той добави, че Русия също е знаела за посещението.

Премиерите и техните делегации решиха да стигнат до Киев с влак, тъй като летене с полски военен самолет можеше да бъде видяно от Москва като опасна провокация. Не е ясно за кога е планирано връщането им.

Зеленски дълго време призоваваше НАТО да наложи зона, забранена за полети над Украйна, но Алиансът отказа. Президентът сега заяви, че Киев осъзнава, че страната не може да се присъедини към НАТО.

"От години чуваме, че вратите са отворени, но също така чуваме, че не можем да се присъединим. Това е истина и тя трябва да бъде призната. Радвам се, че нашите хора започват да разбират това и да разчитат на себе си и на нашите партньори, които ни помагат“, каза държавният глава.

Междувременно най-малко петима души бяха убити от руски бомбардировки в Киев този вторник. Кличко наложи вечерен час от 20 ч. на 15 март до 7 ч. на 17 март, четвъртък.

Към тримата министър-председатели се присъедини Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша партия "Право и справедливост". Полски официални лица изтъкнаха, че покойният му брат близнак и бивш президент Лех Качински е участвал в друго рисковано пътуване до Грузия през 2008 г., по време на лятната инвазия на Русия.

По време на срещата в Киев Качински заяви, че в Украйна трябва да бъде изпратена международна мисия за опазване на мира с военни способности.

През последните седмици и тримата премиери подкрепяха открито Украйна. Миналата седмица министър-председателят на Словения заяви, че ЕС трябва да изпрати силно послание, че на Украйна в крайна сметка ще бъде предоставено членство в блока. Лидерите все пак обаче не дадоха бърза писта на Киев към Съюза.

Чешкият министър на външните работи Ян Липавски заяви, че посещението е силен и важен жест за проява на солидарност с Украйна. "Сигурността на Украйна е европейска сигурност. Затова трябва да направим всичко възможно, за да й помогнем да преживее тази отвратителна варварска руска атака", каза той пред BBC.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024