Снимка: © Булевард България

Централната избирателна комисия е потвърдила решението, с което беше отказано на "Демократична България" да регистрира листата си с кандидат-депутати в 27 МИР - Стара Загора. 

Освен това по предложение на Красимир Ципов (ГЕРБ) ЦИК е приела и да направи служебна проверка по всички районни избирателни комисии за това дали ДБ или други партии, коалиции и инициативни комитети са подали документите си с електронен подпис. 

"И на тези, и на предишните избори ние сме подавали с електронен подпис множество документи в рамките на изборния процес. Досега никога не е имало проблем с това, но сега изведнъж липсата на капацитет в Стара Загора става повод на ретроградното мнозинство в ЦИК да се опита да атакува нашата регистрация в между 8 и 14 МИР-а. В толкова места ние сме подавали различни документи с електронен подпис", каза Христо Иванов, който посочи, че решението на ЦИК ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд. 

Обяснението на районната комисия в Стара Загора за отказа е, че пълномощното за внасянето на документи за регистрация не е подписано на ръка, а са със "сигнатура, визуализираща електронно подписване". Забележките по книжата все пак са били отстранени от вносителите от ДБ, но едва след изтичането на крайния срок - т.е. след 17 ч. на 12 октомври. 

"Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е  безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим", казват от коалицията, като заявяват, че ще обжалват решенията в съда. 

"Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията", се казва още в позицията на ДБ. 

Говорителят на ЦИК Росица Матева обяви, че не е вземано изрично решение да се отменят регистрациите на ДБ в районите, в които са използвали електронни подписи за подаване на документи - но не отрече, че това може да създаде проблем за коалицията. 

"Според Изборния кодекс - единственият вариант, в който се използва електронен подпис в изборния процес, е подписването на избирател в подписка, подкрепяща партия или коалиция за участие в изборите. Друг случай, в който да е възможно да се положи електронен подпис, според Изборния кодекс няма", каза още Росица Матева. 

"При обсъжданията беше направено предложение от колега да бъде изискана информация дали и в други районни комисии са подадени - не само от "Демократична България", а изобщо от партии, коалиции и инициативни комитети - документи, подписани с електронен подпис. Все още очакваме тази информация. Дали ще се потвърди или не, че в друга РИК освен Стара Загора има приети такива документи, ще разберем по-късно", каза тя на пресконференция.

Матева не уточни кой е инициаторът на тази проверка, но посочи, че мнозинството в ЦИК се е съгласило тя да се проведе. По-късно обаче съпредседателят на ДБ Христо Иванов съобщи, че става въпрос за Красимир Ципов - бивш зам.-министър на вътрешните работи и бивш депутат от ГЕРБ, който в момента е член на Централната избирателна комисия. 

"В ЕС има регламент, а регламентите се прилагат пряко - този регламент казва, че навсякъде, където пише "Подпис", това значи и електронен подпис. Няма нужда изрично да се предвижда "... и електронен подпис" във всеки текст, който съществува в българското законодателство, защото това е очевидна лудост. На тази база ние досега сме контактували с изборната администрация многократно. Очевидно Ципов и компания използват този спор със старозагорската РИК, за да се опитат да атакуват възможността на "Демократична България" да се яви на изборите, защото ние сме техният проблем", каза Иванов. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"