Снимка: © Булевард България

Централната избирателна комисия е потвърдила решението, с което беше отказано на "Демократична България" да регистрира листата си с кандидат-депутати в 27 МИР - Стара Загора. 

Освен това по предложение на Красимир Ципов (ГЕРБ) ЦИК е приела и да направи служебна проверка по всички районни избирателни комисии за това дали ДБ или други партии, коалиции и инициативни комитети са подали документите си с електронен подпис. 

"И на тези, и на предишните избори ние сме подавали с електронен подпис множество документи в рамките на изборния процес. Досега никога не е имало проблем с това, но сега изведнъж липсата на капацитет в Стара Загора става повод на ретроградното мнозинство в ЦИК да се опита да атакува нашата регистрация в между 8 и 14 МИР-а. В толкова места ние сме подавали различни документи с електронен подпис", каза Христо Иванов, който посочи, че решението на ЦИК ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд. 

Обяснението на районната комисия в Стара Загора за отказа е, че пълномощното за внасянето на документи за регистрация не е подписано на ръка, а са със "сигнатура, визуализираща електронно подписване". Забележките по книжата все пак са били отстранени от вносителите от ДБ, но едва след изтичането на крайния срок - т.е. след 17 ч. на 12 октомври. 

"Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е  безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим", казват от коалицията, като заявяват, че ще обжалват решенията в съда. 

"Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията", се казва още в позицията на ДБ. 

Говорителят на ЦИК Росица Матева обяви, че не е вземано изрично решение да се отменят регистрациите на ДБ в районите, в които са използвали електронни подписи за подаване на документи - но не отрече, че това може да създаде проблем за коалицията. 

"Според Изборния кодекс - единственият вариант, в който се използва електронен подпис в изборния процес, е подписването на избирател в подписка, подкрепяща партия или коалиция за участие в изборите. Друг случай, в който да е възможно да се положи електронен подпис, според Изборния кодекс няма", каза още Росица Матева. 

"При обсъжданията беше направено предложение от колега да бъде изискана информация дали и в други районни комисии са подадени - не само от "Демократична България", а изобщо от партии, коалиции и инициативни комитети - документи, подписани с електронен подпис. Все още очакваме тази информация. Дали ще се потвърди или не, че в друга РИК освен Стара Загора има приети такива документи, ще разберем по-късно", каза тя на пресконференция.

Матева не уточни кой е инициаторът на тази проверка, но посочи, че мнозинството в ЦИК се е съгласило тя да се проведе. По-късно обаче съпредседателят на ДБ Христо Иванов съобщи, че става въпрос за Красимир Ципов - бивш зам.-министър на вътрешните работи и бивш депутат от ГЕРБ, който в момента е член на Централната избирателна комисия. 

"В ЕС има регламент, а регламентите се прилагат пряко - този регламент казва, че навсякъде, където пише "Подпис", това значи и електронен подпис. Няма нужда изрично да се предвижда "... и електронен подпис" във всеки текст, който съществува в българското законодателство, защото това е очевидна лудост. На тази база ние досега сме контактували с изборната администрация многократно. Очевидно Ципов и компания използват този спор със старозагорската РИК, за да се опитат да атакуват възможността на "Демократична България" да се яви на изборите, защото ние сме техният проблем", каза Иванов. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията