ЦИК остави "Демократична България" без листа в Стара Загора, под въпрос са "между 8 и 14 района" Снимка: © Булевард България

Централната избирателна комисия е потвърдила решението, с което беше отказано на "Демократична България" да регистрира листата си с кандидат-депутати в 27 МИР - Стара Загора.

Освен това по предложение на Красимир Ципов (ГЕРБ) ЦИК е приела и да направи служебна проверка по всички районни избирателни комисии за това дали ДБ или други партии, коалиции и инициативни комитети са подали документите си с електронен подпис.

"И на тези, и на предишните избори ние сме подавали с електронен подпис множество документи в рамките на изборния процес. Досега никога не е имало проблем с това, но сега изведнъж липсата на капацитет в Стара Загора става повод на ретроградното мнозинство в ЦИК да се опита да атакува нашата регистрация в между 8 и 14 МИР-а. В толкова места ние сме подавали различни документи с електронен подпис", каза Христо Иванов, който посочи, че решението на ЦИК ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Обяснението на районната комисия в Стара Загора за отказа е, че пълномощното за внасянето на документи за регистрация не е подписано на ръка, а са със "сигнатура, визуализираща електронно подписване". Забележките по книжата все пак са били отстранени от вносителите от ДБ, но едва след изтичането на крайния срок - т.е. след 17 ч. на 12 октомври.

"Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим", казват от коалицията, като заявяват, че ще обжалват решенията в съда.

"Не можем да допуснем избиратели да бъдат лишени от избирателни права! Не можем да останем безучастни, когато се гаврят с демокрацията", се казва още в позицията на ДБ.

Говорителят на ЦИК Росица Матева обяви, че не е вземано изрично решение да се отменят регистрациите на ДБ в районите, в които са използвали електронни подписи за подаване на документи - но не отрече, че това може да създаде проблем за коалицията.

"Според Изборния кодекс - единственият вариант, в който се използва електронен подпис в изборния процес, е подписването на избирател в подписка, подкрепяща партия или коалиция за участие в изборите. Друг случай, в който да е възможно да се положи електронен подпис, според Изборния кодекс няма", каза още Росица Матева.

"При обсъжданията беше направено предложение от колега да бъде изискана информация дали и в други районни комисии са подадени - не само от "Демократична България", а изобщо от партии, коалиции и инициативни комитети - документи, подписани с електронен подпис. Все още очакваме тази информация. Дали ще се потвърди или не, че в друга РИК освен Стара Загора има приети такива документи, ще разберем по-късно", каза тя на пресконференция.

Матева не уточни кой е инициаторът на тази проверка, но посочи, че мнозинството в ЦИК се е съгласило тя да се проведе. По-късно обаче съпредседателят на ДБ Христо Иванов съобщи, че става въпрос за Красимир Ципов - бивш зам.-министър на вътрешните работи и бивш депутат от ГЕРБ, който в момента е член на Централната избирателна комисия.

"В ЕС има регламент, а регламентите се прилагат пряко - този регламент казва, че навсякъде, където пише "Подпис", това значи и електронен подпис. Няма нужда изрично да се предвижда "... и електронен подпис" във всеки текст, който съществува в българското законодателство, защото това е очевидна лудост. На тази база ние досега сме контактували с изборната администрация многократно. Очевидно Ципов и компания използват този спор със старозагорската РИК, за да се опитат да атакуват възможността на "Демократична България" да се яви на изборите, защото ние сме техният проблем", каза Иванов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023
Важно днес

Белият дом предупреди, че помощта за Украйна е на изчерпване

Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, а финансирането на Украйна стана повод за политически спорове.

13:02 - 04.12.2023