Новите противоепидемични мерки в София ще влязат в сила от събота, 20 март, но режимът на локдаун може да се разшири и в национален мащаб два дни по-късно. 

Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след среща на оперативния щаб за Covid-19 в столицата.

"Определено настъпи моментът, в който трябва да се действа и то доста решително. Мерките са непопулярни, на никой не му се иска да има ограничения, но ситуацията го налага. Крайното решение на СРЗИ, а ако се вземе наицонално решение - на здравния министър. Заповедите ще се обявят в следващите дни", каза Кунчев. 

Той посочи, че личното му мнение е, че е "назряло време за национално решение дори то да се вземе 2-3 дни след това за София", но отново остави отговорността за тази мярка на министър Костадин Ангелов.

"Възможно е да се наложи локдаун в цялата страна. Все още следим числата, има няколко региона в страната, които изостават, но вълната засяга вече почти цяла България. Освен в София мерките трябва да засегнат в Софийска област, защото болните от съседни области вече идват насам", каза той. 

В София ще бъдат затворени "заведения, фитнеси, молове, училища, детски ясли и градини, прояви на обществен живот от всякакъв характер, за да може да овладеем последния пик в следващите 2-3 седмици и да започне нормализация", каза Ангел Кунчев. Срокът на мерките ще е най-малко двуседмичен. Не се предвиждат ограничения в свободното движение извън града или по парковете. 

В момента конкретните условия за режима в София се обсъжда ("искаме този път да има малко повече подготовка"), но решението ще е факт до дни. 

Здравните власти правят проучване на 3-4 случая на пациенти с "тежки реакции след имунизиране", като се проверява дали ваксините имат нещо общо с усложненото им здравословно състояние. 

По-рано днес беше съобщен случай на смърт на жена, получила имунизация няколко дни преди да почине от сърдечна недостатъчност. 

"По първите данни много трудно може да се каже, че е следствие на ваксинацията, и като време, и като симптоми. Но Изпълнителната агенция по лекарствата проучва всеки случай, всичко се изпраща и в ЕМА, за да се вземе най-точното решение", каза Кунчев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина