Цялата страна може да влезе в режим на локдаун от 22 март

Новите противоепидемични мерки в София ще влязат в сила от събота, 20 март, но режимът на локдаун може да се разшири и в национален мащаб два дни по-късно.

Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след среща на оперативния щаб за Covid-19 в столицата.

"Определено настъпи моментът, в който трябва да се действа и то доста решително. Мерките са непопулярни, на никой не му се иска да има ограничения, но ситуацията го налага. Крайното решение на СРЗИ, а ако се вземе наицонално решение - на здравния министър. Заповедите ще се обявят в следващите дни", каза Кунчев.

Той посочи, че личното му мнение е, че е "назряло време за национално решение дори то да се вземе 2-3 дни след това за София", но отново остави отговорността за тази мярка на министър Костадин Ангелов.

"Възможно е да се наложи локдаун в цялата страна. Все още следим числата, има няколко региона в страната, които изостават, но вълната засяга вече почти цяла България. Освен в София мерките трябва да засегнат в Софийска област, защото болните от съседни области вече идват насам", каза той.

В София ще бъдат затворени "заведения, фитнеси, молове, училища, детски ясли и градини, прояви на обществен живот от всякакъв характер, за да може да овладеем последния пик в следващите 2-3 седмици и да започне нормализация", каза Ангел Кунчев. Срокът на мерките ще е най-малко двуседмичен. Не се предвиждат ограничения в свободното движение извън града или по парковете.

В момента конкретните условия за режима в София се обсъжда ("искаме този път да има малко повече подготовка"), но решението ще е факт до дни.

Здравните власти правят проучване на 3-4 случая на пациенти с "тежки реакции след имунизиране", като се проверява дали ваксините имат нещо общо с усложненото им здравословно състояние.

По-рано днес беше съобщен случай на смърт на жена, получила имунизация няколко дни преди да почине от сърдечна недостатъчност.

"По първите данни много трудно може да се каже, че е следствие на ваксинацията, и като време, и като симптоми. Но Изпълнителната агенция по лекарствата проучва всеки случай, всичко се изпраща и в ЕМА, за да се вземе най-точното решение", каза Кунчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024