Twitter предупреди Тръмп да прави проверка на фактите Снимка: © getty images

Публикация на Доналд Тръмп в Twitter получи предупреждение за проверка на фактите от страна на социалната мрежа – част от новата политика на компанията за постове с подвеждаща информация.

Американският президент публикува критичната си позиция срещу гласуването по пощата. Той написа: „Няма НИКАКЪВ НАЧИН (НУЛА!) гласуването по пощата да бъде нещо друго освен значително подправено. Пощенските кутии ще бъдат обирани, бюлетините ще бъдат подправяни и дори незаконно принтирани и подписвани чрез измама“.

Тази публикация доведе до поставяне на син удивителен знак от страна на Twitter, който е придружен от предупреждение „Научете фактите за гласуването по пощата“. Линкът препраща към друга страница, която описва твърденията на Тръмп като „необосновани“ и където се цитират CNN, Washington Post и други медии, отразили новината.

Малко след това американският президент публикува нов „туит“, твърдейки, че социалната мрежа „напълно задушава свободата на словото“. „Аз, като президент, няма да позволя това да се случи“, написа той.

Twitter обяви своите планове да увеличи броя на предупрежденията срещу публикации с грешна или подвеждаща информация, но компанията не бе достатъчно бърза да действа срещу Тръмп. Пример за това са например публикациите му, които описваха Covid-19 като „вируса от Ухан“ или „китайския вирус“, въпреки че не е доказано дали заразата произтича от лаборатория в Хубей и дали Китай е изпуснал умишлено новия коронавирус.

Twitter въведе новата си политика по-рано този месец.

В следващите си публикации Тръмп обвини Twitter в намеса в президентските избори, планирани на 3 ноември тази година, в които настоящият държавен глава ще се изправи срещу кандидата на демократите Джо Байдън.

Мениджърът на президентската кампания на Тръмп – Брад Парскейл, също критикува компанията. „Има много причини, поради които премахнахме всички наши рекламни кампании от Twitter още преди месеци, а една от тях са ясните политически предразсъдъци“, написа той в социалната мрежа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024