Снимка: © twitter.com/Aussies_Abroad

Преди няколко дни Великобритания наложи 14-дневна карантина на влизащите от Франция и това със сигурност повлия на всички пътуващи между двете страни. Също и на всички плуващи.

Австралийката Клоуи Маккардъл се притесняваше дали властите на Острова няма да я принудят да се изолира в рамките на две седмици, ако прекоси Ла Манша и постои само няколко минути на отсрещния бряг. Веднага след като получи „зелена светлина“, че това няма да се случи, 35-годишната плувкиня тръгна на мисия и подобри мъжкия рекорд за най-много прекосявания на канала между Великобритания и Франция.

Маккардъл се нуждаеше от 10 часа и 40 минути, за да спре хронометрите и да завърши своето 35-о преплуване на Ла Манша. По този начин тя задмина британеца Кевин Мърфи, прекосявал го 34 пъти, но все още остава далеч зад „Кралицата на Английския канал“. Алисън Стрийтър, която сега е на 56 години, го е преплувала цели 43 пъти.

Не това обаче е най-важното нещо за австралийката. Тя признава, че е била въодушевена от решението на бреговата охрана от двете страни, която ѝ е казала, че няма да има нужда да се поставя под карантина.

„В страхотно настроение съм“, каза тя след изморителното плуване, цитирана от BBC. „Бих искала да отпразнувам случая в Англия тази вечер. Изключителна късметлийка съм, че съм заобиколена от толкова много любов и подкрепа – от моя домакин в Англия до капитаните и екипажа на лодката ми. Развълнувана съм да отпразнувам това постижение заедно с тях“.

21 мили – толкова разделят Великобритания и Франция през Ла Манша, а това означава близо 34 километра. Маккардъл започна плуването си от плажа Abbot’s Cliff, близо до Фолкстоун, в 20:00 ч. британско време в събота. Пристигна на отсрещния бряг точно преди 07:00 ч. местно време в неделя.

Тя прекара само няколко минути на френска земя, преди отново да влезе във водата, да достигне до лодката си и да се прибере на Острова.

„Не минаваме близо до граничните власти или паспортен контрол, така че се надявам технически карантината да не бъде наложена“, каза австралийката още преди началото на своето плуване. Точно тогава Министерството на транспорта на Франция посъветва 35-годишната Маккардъл да потърси мнението на адвокати. Тя се е посъветвала с Местната плувна асоциация и оттам са ѝ дали знак, че няма да се изолира след връщането си във Великобритания.

„Казаха, че плуванията през канала са позволени, доколкото се спазва социална дистанция при пристигането и не се остава на брега повече от 10 минути, което за нас е стандартна практика“, каза австралийката пред BBC. Още преди прекосяването на Ла Манша добави, че е малко вероятно да влезе в контакт с някого във Франция, тъй като по принцип плуванията ѝ завършват на места, където просто не ходят много хора. Сега избра Кап Гри-Не – място, на което няма пясък, а само големи камъни.

За да стигне до Великобритания, Маккардъл първо трябваше да си издейства специален документ от австралийското правителство, за да пътува до Европа. През последните дни тя завърши три прекосявания на Ла Манша.

Мисията на 35-годишната плувкиня е да повдигне темата за домашното насилие. Тя разкри, че е ставала жертва на такива инциденти и е била диагностицирана с посттравматично разстройство.

„Мислех си много за хората по време на карантината, особено за жените, изправени пред домашно насилие. Горда съм, че мога да бъда гласът на всички онези, които не могат да имат такъв“, каза Маккардъл.

Тя държи няколко рекорда за издръжливо плуване – включително за най-дълго презокеанско плуване без допълнителна помощ. През 2014 г. тя измина 124,4 км за 41,5 часа във водите около Бахамските острови.

Три години след това стана първия човек, който опита да прекоси Ла Манша четири поредни пъти без почивка. Тези 84 мили обаче се оказаха прекалено тежки и австралийката не успя. През 2019 това стори американката Сара Томас – една година след като се излекува от рак на гърдата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства