Убитата Кристина е търсила помощ в "Анимус" след 6-месечни заплахи от партньора си

32-годишната Кристина от София, която беше намерена убита на 7 април, е търсила помощ от фондация "Анимус" месец преди смъртта си.

Младата майка е била заплашвана в продължение на шест месеца от мъжа, с когото е имала интимна връзка - именно той беше арестуван и обвинен убийството. Мъжът е отправял заплахи не само срещу нейния живот, но и срещу близките ѝ, като я е довел до емоционална криза и силен страх.

Експертите от "Анимус" са оценили ситуацията ѝ като високорискова, защото партньорът ѝ е имал по-ранна условна присъда за тормоз над други жени, преследвал е Кристина и е "проявявал "собственическо чувство и силно желание тя да бъде подчинена".

Тя обаче е отлагала решението да сигнализира в полицията и прокуратурата, а служителите на организацията нямат правомощия да задействат процедурата за мерки за защита без участието на самата жертва.

"Нашият психолог е обсъдил с нея множество варианти за сигурност - кризисно звено, да не се движи сама, да се обади в полицията. Понякога се случва жените да не решават веднага да подадат сигнал. Изисква се известно време да решат подобно нещо, тъй като битува в обществото мнението, че институциите няма да помогнат. От друга страна самите извършители също се заканват, че имат връзки, че няма да позволят, че ще се получи по-голямо насилие, ако те съобщят", каза Надежда Стойчева от "Анимус" пред журналисти след новината за убийството на Кристина.

Стойчева обърна внимание на слабостта в законодателството за защита на жертвите на насилие, какъвто е последният случай. Убитата жена е била в интимна връзка - не съжителство - с насилника.

"Нашите български управляващи и депутатите не искат да има в закона такова условие - интимната връзка да се счита за домашно насилие - както е в много европейски държави. Все още в закона седи, че само при съжителство има заповед за защита. В този случай не е можело да има такава, но е можело тя да подаде сигнал за наказателно преследване", казва още Стойчева.

В последния парламент предложенията за промени в Закона за защита от домашно насилие не бяха одобрени дори на първо четене.

От "Анимус" са знаели, че полицията издирва младата жена още на 3 април. Екипът на фондацията е предоставил цялата информация за нея на службите.

Проблемите ѝ с насилника са били известни и на близките на жената - работодателите, роднините, приятелите ѝ.

На въпросите защо самите консултанти не са сигнализирали в МВР, че имат рисков случай, Стойчева каза:

"Ние помагаме жените да подадат сигналите - адвокатите помагат в изпипване на детайлите, за да може или да поискат ограничителна заповед, или да поискат друг вид заповед. Това са възрастни хора, които сами трябва да подадат сигнал... Нямаме такова законово право да сигнализираме вместо друг човек - те се обръщат към нас и разчитат на конфиденциалност.", казва тя.

"Комуникацията с полицията трябва да бъде на друго ниво, защото има много случаи на подадени сигнали заради закани, и когато има проблеми само с психичен тормоз, случаите вървят много бавно и в прокуратурата, и в разследването", каза още Надежда Стойчева.

Тя призова всички хора, които преживяват насилие и се чувстват в опасност, да не отлагат сигналите до МВР.

"Ние знаехме, че тя е под висок риск и е заплашвана. За съжаление тя трябва да участва активно в процеса на докладване, което тя е запонала при нас и можеше да продължи да го прави. Но междувременно стана жертва на убийство", каза Стойчева, която изрази съболезнования на семейството ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024