"Той поръчваше убийства, сякаш си поръчваше кафе": така полицията в Нидерландия описва 43-годишния Ридуан Таги, един от най-издирваните международни престъпници, свързван с наркокартела "Ангели на смъртта". 

В продължение на години Нидерландия издирва информация за Таги, като обещава награда от 100 000 евро за откриването му. Роденият в Мароко трафикант е неоткриваем до декември 2019 г., когато е арестуван в Дубай с фалшиви документи за самоличност. В операцията по задържането му участват Интерпол, полицията в ОАЕ и холандските служби за сигурност, а картелът е разкрит с помощта на американската Агенция за борба с наркотиците DEA.

В момента той се намира в най-строго охранявания затвор в  Нидерландия, но разследващите в страната продължават да се опасяват, че Таги не е прекъснал престъпната си дейност. 

Нещо повече - Таги е сред заподозрените за връзка с атентат срещу разследващия журналист Петер де Врийс. 64-годишният криминален репортер беше прострелян на площад в Амстердам на 6 юли, а девет дни по-късно почина от тежките си наранявания

През последната година Де Врийс е консултирал ключов свидетел на прокуратурата по едно от обвиненията срещу Ридуан Таги - мъж на име Набил Б. Братът на свидетеля е убит през 2018 г. Една година по-късно адвокатът на Набил Б. Дерк Виерсум е застрелян край дома си в Амстердам. 

Петер де Врийс се оказва третото свързано лице по делото срещу Таги, което става жертва на показна екзекуция. 

Арестът на Ридуан Таги беше удължен с една година през пролетта на 2021. Той е обвинен по т.нар. дело "Маренго" за ръководител на организирана престъпна група, изпълнила няколко убийства и организирала други опити за убийства. 

Нидерландският вестник Telegraaf цитира данни от службите за сигурност, според които братовчед на Ридуан Таги е започнал да търси екип за организиране на бягството му от затвора. В информацията се твърди, че бойна група - вероятно от Балканите - е ангажирана в тайната подготовка за освобождаването на Таги. 

Медията твърди още, че мароканецът е обмислял план за отвличане на нидерландски дипломат в Африка с цел да "изтъргува" освобождаването му срещу собствената си свобода. 

Полицията в Нидерландия засега е арестувала двама души, заподозрени за покушението срещу Петер де Врийс - 35-годишен поляк, който живее в Нидерланция, и 21-годишен местен гражданин от Ротердам. Де Врийс беше един от най-известните криминални журналисти в страната, водещ на авторско телевизионно предаване в продължение на близо 20 години. 

Премиерът Марк Рюте обяви, че убийството на журналиста "не бива да остане безнаказано". 

"Петер де Врийс беше винаги отдаден и упорит, не се страхуваше от нищо и никого. Винаги търсеше истината и заставаше на страната на справедливостта. Затова е още по-драматичен фактът, че самият той се превърна в жертва на една огромна несправедливост. Дължим на Петер де Врийс да гарантираме, че справедливостта ще бъде въздадена. Не можем и няма да толерираме това в Нидерландия", пише Рюте в Twitter. 

Според местната медия NRC, Де Врийс е имал татуировка с надпис: "На колене няма как да си свободен". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед