"Той поръчваше убийства, сякаш си поръчваше кафе": така полицията в Нидерландия описва 43-годишния Ридуан Таги, един от най-издирваните международни престъпници, свързван с наркокартела "Ангели на смъртта".

В продължение на години Нидерландия издирва информация за Таги, като обещава награда от 100 000 евро за откриването му. Роденият в Мароко трафикант е неоткриваем до декември 2019 г., когато е арестуван в Дубай с фалшиви документи за самоличност. В операцията по задържането му участват Интерпол, полицията в ОАЕ и холандските служби за сигурност, а картелът е разкрит с помощта на американската Агенция за борба с наркотиците DEA.

В момента той се намира в най-строго охранявания затвор в Нидерландия, но разследващите в страната продължават да се опасяват, че Таги не е прекъснал престъпната си дейност.

Нещо повече - Таги е сред заподозрените за връзка с атентат срещу разследващия журналист Петер де Врийс. 64-годишният криминален репортер беше прострелян на площад в Амстердам на 6 юли, а девет дни по-късно почина от тежките си наранявания.

През последната година Де Врийс е консултирал ключов свидетел на прокуратурата по едно от обвиненията срещу Ридуан Таги - мъж на име Набил Б. Братът на свидетеля е убит през 2018 г. Една година по-късно адвокатът на Набил Б. Дерк Виерсум е застрелян край дома си в Амстердам.

Петер де Врийс се оказва третото свързано лице по делото срещу Таги, което става жертва на показна екзекуция.

Арестът на Ридуан Таги беше удължен с една година през пролетта на 2021. Той е обвинен по т.нар. дело "Маренго" за ръководител на организирана престъпна група, изпълнила няколко убийства и организирала други опити за убийства.

Нидерландският вестник Telegraaf цитира данни от службите за сигурност, според които братовчед на Ридуан Таги е започнал да търси екип за организиране на бягството му от затвора. В информацията се твърди, че бойна група - вероятно от Балканите - е ангажирана в тайната подготовка за освобождаването на Таги.

Медията твърди още, че мароканецът е обмислял план за отвличане на нидерландски дипломат в Африка с цел да "изтъргува" освобождаването му срещу собствената си свобода.

Полицията в Нидерландия засега е арестувала двама души, заподозрени за покушението срещу Петер де Врийс - 35-годишен поляк, който живее в Нидерланция, и 21-годишен местен гражданин от Ротердам. Де Врийс беше един от най-известните криминални журналисти в страната, водещ на авторско телевизионно предаване в продължение на близо 20 години.

Премиерът Марк Рюте обяви, че убийството на журналиста "не бива да остане безнаказано".

"Петер де Врийс беше винаги отдаден и упорит, не се страхуваше от нищо и никого. Винаги търсеше истината и заставаше на страната на справедливостта. Затова е още по-драматичен фактът, че самият той се превърна в жертва на една огромна несправедливост. Дължим на Петер де Врийс да гарантираме, че справедливостта ще бъде въздадена. Не можем и няма да толерираме това в Нидерландия", пише Рюте в Twitter.

Според местната медия NRC, Де Врийс е имал татуировка с надпис: "На колене няма как да си свободен".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти