51-годишната журналистка Ширин Абу Аклех е загинала при престрелка в палестинския град Дженин по време на операция на израелската армия. 

Абу Аклех е простреляна в главата, а нейният продуцент Али Самоди е ранен в гърба, но е в стабилно състояние. 

Смъртта на жената създаде сериозен скандал в Израел, след като палестинските власти обвиниха армията за убийството.

Израелските сили твърдят, че са осъществявали антитерористична операция в бежански лагер в Дженин и други райони на Западния бряг, при което срещу тях е открита стрелба от бунтовници. 

Говорител на израелските въоръжени сили твърди, че "има вероятност, която сега се проверява, репортерите да са поразени от куршуми, изстреляни от палестински стрелци". Същото предположение беше разпространено и от премиера Нафтали Бенет, който обвинява противниковата страна в "безразборна стрелба, довела до тъжната смърт на журналистката". 

Тази версия обаче се отхвърля категорично от Палестина и от свидетели на инцидента.

The Times of Israel цитира ранения колега на Ширин Абу Аклех, който съобщава, че група от седем журналисти са отразявали израелската операция в сряда сутрин. Всички са носили защитно облекло и ясни обозначения, че са представители на медиите. 

Срещу тях са изстреляни три куршума - първият е пропуснал, вторият е ранил Самоди, а третият е отнел живота на журналистката. 

Външният министър на Израел Яир Лапид съобщава, че е предложил на палестинските власти провеждането на обща съдебномедицинска експертиза и изказва съжаление за смъртта на журналистката. 

Лапид заявява, че представителите на медиите трябва да бъдат защитавани в конфликтни зони и че "всички имаме отговорност да изясним истината". 

Призив за пълно разследване на убийството на Ширин Абу Аклех беше отправен и от американския посланик в Израел, докато президентът на Палестина Махмуд Абас осъди случилото се като "екзекуция" и "грозно престъпление". 

Ширин Абу Аклех е родена в Йерусалим, като има американско гражданство, съобщава The Times of Israel. През 1997 г. тя започва работа за Al Jazeera и оттогава отразява събитията в Израел, Западния бряг и Газа. 

Колегите ѝ я описват като "чудесен човек, забележителен журналист и дългогодишен приятел". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори