UBS окончателно погълна Credit Suisse и роди банков гигант за $1,6 трлн. долара Снимка: © Getty Images

Швейцарската банка UBS съобщи, че официално е завършила поглъщането на своя конкурент Credit Suisse. С това на пазара вече функционира гигант с баланс от 1,6 трилиона долара и 120 000 служители.

„Това е началото на нова глава – за UBS, за Швейцария като финансов център и за световната финансова индустрия“, заявиха главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти и председателят Колм Келехер в отворено писмо, публикувано в швейцарските вестници.

Най-голямата банкова сделка от световната финансова криза през 2008 г. насам ще създаде „предизвикателства“, но и „много възможности“ за клиентите, служителите, акционерите и за Швейцария, заявиха те.

Групата ще контролира активи на стойност 5 трилиона долара, което ще даде на UBS, най-големия в света мениджър на богатство, водеща позиция на ключови пазари, за чийто размер и обхват иначе биха били необходими години. Сливането също така слага край на 167-годишната история на Credit Suisse, белязана през последните години от скандали и загуби.

Към момента двете банки имат общо 120 000 служители в целия свят, но UBS вече заяви, че ще съкращава работни места, за да намали разходите.

На 19 март UBS се съгласи да закупи кредитора в сделка за 3 млрд. франка в акции и до 5 млрд. франка под формата на поети загуби. Швейцарските регулаторни органи изиграха ключова роля в придобиването, част от спасителна операция, целяща да се предотврати опасенията, че тежките загуби в Credit Suisse ще дестабилизират банковата система.

Регулаторните органи заявиха в петък, че ще покрият загуби в размер до 9 млрд. швейцарски франка (10 млрд. долара), след като UBS понесе първите 5 млрд. швейцарски франка като част от транзакцията с поемането на портфейла на Credit Suisse.

След придобиването Credit Suisse и нейните американски депозитарни акции ще бъдат извадени от списъка на швейцарската борса SIX и нюйоркската фондова борса, като акционерите ще получат по една акция на UBS за всеки 22,48 притежавани акции на Credit Suisse.

След световната финансова криза много банки намалиха глобалните си амбиции, тъй като по-строгите регулации, последвали големите загуби тогава, намалиха възвръщаемостта и ги принудиха да преосмислят бизнеса си. Изчезването на инвестиционната банка на Credit Suisse бележи поредното отстъпление на европейски кредитор от търговията с ценни книжа, която сега до голяма степен е доминирана от американски фирми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024