Снимка: © Getty Images

Организаторите на Олимпийските игри в Токио дълго време повтаряха, че ще направят всичко възможно, за да осигурят „безопасна и сигурна“ среда за спортистите по време на Covid-пандемията. Дори и безопасен обаче, сексът в олимпийското село ще бъде забранен.

Международният олимпийски комитет обяви, че състезателите трябва да спазват правилата за социална дистанция и заплашиха нарушителите с глоби, наказания, дисквалификация и дори изгонване от Япония.

Съгласно обществените здравни мерки, заложени в правилата на Олимпийските игри, спортистите трябва да „избягват ненужните форми на физически контакт“. Това доведе до въпроси от страна на медиите какво ще се случи със 160-те хиляди презерватива, които по традиция трябва да бъдат раздадени на състезателите в олимпийското село. Отговорът е, че те няма да бъдат използвани.

Стотици хиляди безплатни кондоми се разпределят сред участниците в Игрите от 1988 насам, когато се проведе Олимпиадата в Сеул. По този начин организаторите насърчават безопасния секс сред атлети от повече от 200 държави, които прекарват седмици в съответната страна.

Оказа се, че тази година 160-те хиляди презерватива ще бъдат раздадени, но не са предназначени за употреба в олимпийското село. Вместо това състезателите трябва да ги занесат у дома и така да повишат осведомеността на обществото за борбата срещу ХИВ и СПИН.

Известният японски алпинист Кен Ногучи се обяви против новите правила тази година и заяви, че не разбира смисъла им.

Четири японски компании, производители на презервативи, искаха да използват Олимпийските игри, за да рекламират новите си ултра-тънки кондоми от полиуретан. Според агенция „Франс прес“ обаче това няма да се случи – фирмите са били помолени да предоставят на организаторите различен модел презервативи, което ще спре популяризирането на новата версия.

„Когато научих за изискването, си казах – „О, боже“. Може ли това да бъде истина?“, пита един от производителите.

Въпреки че 80% от състезателите на Олимпийските и Параолимпийските игри ще бъдат ваксинирани, според МОК, организаторите заявяват, че меките ще бъдат повече от стриктни. Те планираха да осигуряват хранене за спортистите в големи зали, но сега атлетите ще трябва да обядват и вечерят самостоятелно, както и да спят сами.

Олимпиадата започва на 23 юли и ще продължи до 8 август 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%